12. ledna 2017

Radotín rozšíří za 28 milionů protipovodňová opatření v Šárově kole

(Euro.cz) Městská část Praha 16 postaví v Šárově kole nová protipovodňová opatření. Na projekt získala dotaci ve výši 28 milionů korun od pražského magistrátu. Oblast Šárova kola se nachází v těsné blízkosti Berounky, zároveň se jedná o příjezdovou komunikaci k rodinným domům a současně cyklostezku frekventované trasy A1.

„Po více jak roce a půl se mi podařilo přesvědčit zástupce hlavního města Prahy, aby naší městské části byla účelově převedena strategická dotace na stavbu protipovodňových opatření v Šárově kole,“ uvedl starosta městské části Praha 16 Karel Hanzlík (ODS). Původně měl stěnu financovat přímo magistrát. „Celý projekt jsme připravili projekčně a při současné komplikovanosti postupů magistrátního odboru technické vybavenosti nebylo vůbec jasné, kdy dojde k výběru zhotovitele a k vlastnímu zahájení stavby,“ dodal starosta. Díky dotaci může stavbu objednat přímo radnice. Projekt by ráda odstartovala na podzim letošního roku.

Ve chvíli, kdy se zvedne hladina Berounky, jsou domy v Šárově kole podle radnice vystaveny velkému náporu vody. „Koryto řeky zde tvoří meandr, ze kterého řeka při vyplavení ohrožuje lokalitu nejen zaplavením, ale i přímým dynamickým náporem vodní masy,“ upozornila radnice.

Městská část má v plánu odstranit technicky zastaralý a nefunkční ochranný val, který dosud nemovitosti chránil před povodní, a vybudovat betonovou protipovodňovou zeď, jejíž výška bude jeden až jeden a půl metru. Na místech vjezdů a vstupů do zahrad chce Radotín v případě povodně instalovat mobilní hrazení.

Dosavadní val, který je v současnosti navršen podél silnice, bude odbagrován a na jeho místě vznikne 1,5 metru široký chodník. Součástí plánované stavby je i vybudování chybějící splaškové kanalizace. „Výstavba protipovodňových stěn v těsné blízkosti přilehlých nemovitostí vyžaduje naši plnou spolupráci s místními obyvateli, proto již v době projekční přípravy i před zahájením výstavby je počítáno s organizační schůzkou,“ dodal Hanzlík.

 

Zdroj : http://www.euro.cz/praha/radotin-rozsiri-za-28-milionu-protipovodnova-opatreni-v-sarove-kole-1324299

 

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5