15. října 2015

Slovo starosty ke dni seniorů

Již sedmnáct let připadá každoročně na první den v měsíci říjnu Mezinárodní den seniorů. Svátek vyhlášený v roce 1998 Organizací spojených národů je věnován našim rodičům, prarodičům, maminkám, tatínkům, babičkám a dědečkům.

Je to den, kdy by si společnost měla připomenout a hlavně uvědomit přínos této skupiny. I přesto, že se svátek všech seniorů stále výrazněji nevryl do obecného povědomí, tak jako obdobné mezinárodní dny (např. dětí nebo žen), dochází všeobecně ke změně a posunu představ, jak kategorii seniorů ve společnosti vnímat. Pohledy mohou být různé. Realita je však jedna. Slouží-li člověku zdraví, pak senior dnes rozhodně neznamená vetchého penzistu a nemohoucího pacienta, který rezignovaně již od života nic nečeká. Dnešní senioři jsou schopni se aktivně věnovat nejen sobě, ale být i významně prospěšní druhým, a to nejen svým dětem a vnukům, ale přispět i k obecnému prospěchu.

I radotínská radnice se dlouhodobě snaží podpořit aktivitu seniorů pestrou nabídkou programů. Pravidelně se organizují například Čaje o třetí – kulturně společenská odpoledne se zábavným programem a občerstvením, dále seriál jednodenních zájezdů po historických památkách a krásách naší vlasti, organizují se tématické přednášky, koncerty a v poslední době se podařilo iniciovat vznik Klubu aktivních a nestárnoucích ( KAAN), jehož členové se rekrutují z řad seniorů a který připravuje programy „na míru“, tedy dle poptávky dříve narozených.

Po loňském úspěchu byl pak 3. října opožděným dárkem k Mezinárodnímu dni seniorů i díky počasí vydařený projekt Babího léta. Při odpoledni plném hudby si senioři na tradičním místě, kde se konají významné radotínské venkovní akce, tedy na náměstí Sv. Petra a Pavla, při taktech českých lidových písní a při vystoupení Pavlíny Filipovské a Karla Štědrého zavzpomínali na léta a čas, kdy jim bylo o několik desítek let méně.

Ještě jednou, milí rodiče, prarodiče, maminky, tatínkové, babičky a dědové, všechno nejlepší k Vašemu svátku, k Mezinárodnímu dni seniorů.  

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář