Dobrovolní hasiči obdrželi díky městu a kraji nové vybavení
8. února 2018

Martin Major: Dobrovolní hasiči obdrželi díky městu a kraji nové vybavení

(Olomoucké listy ) Novou techniku a vybavení v celkové hodnotě 660 tisíc korun převzali začátkem prosince z rukou náměstka primátora Martina Majora olomoučtí dobrovolní hasiči. Na vybavení a techniku přispěl také Olomoucký kraj částkou 300 tisíc korun.

Velitelé jednotek dobrovolných hasičů převzali celkem 13 zásahových obleků, 13 párů zásahových bot a 13 párů zásahových rukavic, 9 zásahových přileb Gallet, dýchací přístroj Dräger s náhradní lahví, elektrocentrálu a další ochranné zásahové pomůcky. Součástí obnovy techniky byla i výměna nádrže požárního vozidla Avia, které využívá jednotka Olomouc-Chválkovice. Celkově přišlo vybavení, technika a její oprava pro jednotky dobrovolných hasičů města na 660 tisíc korun.

Nad rámec této dotace ještě město Olomouc v letošním roce pořídilo hasičům dvě záchranářské pily, speciální svítilny do výbušného prostředí, ruční radiostanici a další vybavení do zásahových vozidel. Pro případ povodní a záchranářské práce na vodě plánuje město ještě nákup speciálního hliníkového záchranářského člunu, vybaveného sonarem.

Díky podpoře vedení města a velmi úspěšnému čerpání dotací se podařilo za poslední tři roky opravit zbrojnice v Lošově, Droždíně a Holici a postavit zcela novou v Topolanech. Ještě letos začne stavba nové požární zbrojnice ve Chválkovicích.

„Přál bych vám, abyste techniku a vybavení museli využívat co nejméně, mohu však slíbit, že hasiče i nadále budu podporovat jako prioritu, tak aby vaše vybavení a technika odpovídaly nejen standardům 21. století, ale především aby vaše pomoc druhým mohla být plně profesionální,“ přislíbil náměstek Major.

JUDr. Martin Major, MBA

1. náměstek olomouckého primátora