6. března 2018

Proč se podceňovat? Určitě máme na víc

(Olomoucké listy) Mrazy sevřely republiku, jak obvykle píší naši novináři, když teplota po více než dva dny zůstane aspoň kousek pod nulou, a my v teple domovů přemýšlíme, co nás čeká. Při všem tom zimním přemýšlení a rozjímání jsme mohli v únoru sledovat i zajímavé sportovní boje na zimní olympiádě. A kupodivu se nám i díky fenomenálnímu úspěchu jedné z reprezentantek naskytlo i jedno ponaučení.

Pohled na Ester Ledeckou v cíli super obřího slalomu byl nezapomenutelný. Její překvapení ze zlaté medaile bylo patrné, stejně jako chabá důvěra komentátora i jeho hosta ve studiu ČT v šance naší lyžařky. A vidíte, stoicky klidný, až chladný komentátor ani nepoznal, že právě komentuje jízdu, která vstoupí do dějin. Ani sama jezdkyně dlouho svému úspěchu nevěřila. Zlatá jízda ukázala, jak si občas málo věříme.

I v Olomouci je toho teď opravdu hodně před námi, přičemž pomyslným super obřím slalomem mezi všemi plány jsou protipovodňová opatření. A kdeže je souvislost s výše uvedeným úspěchem a projevy malé sebedůvěry? V tom, že se na celou akci dopředu dívá mnoho z nás především s obavami a černými myšlenkami. Ano, bude to náročné, těžké, únavné a otravné, když se budou bourat mosty, stavět nové, rozšiřovat koryto řeky a podobně… Ale bude to největší akce v dějinách Olomouce zaměřená na ochranu města! A současně to bude největší proměna nábřeží ve prospěch veřejnosti za desítky let! Obdobně velkou investici do bezpečí nám může většina měst závidět.

Tak se nebojme a pojďme do toho odvážně i s důvěrou. Nakonec i ta podceňovaná česká olympijská výprava přivezla druhý nejvyšší počet medailí v historii. Stačí si věřit.

JUDr. Martin Major, MBA

1. náměstek olomouckého primátora

Štítky:
komentář