28. března 2018

Kupme Andrův stadion. Za tu investici rozhodně stojí.

(Olomoucká drbna) V uplynulých dnech proběhlo schválení koupě Androva stadionu městem. Jak hodnotíte toto rozhodnutí?

Rozhodnutí o budoucnosti Androva stadionu má několik rovin. Přestože patřím mezi fotbalové fanoušky, mohu snad být objektivní.

Jedním faktem je, že za vybudováním Androva stadionu stojí generace Olomoučanů, mecenášem Josefem Anderem počínaje přes bezpočet nadšenců až po manažery dnešní akciové společnosti.

Během těch desítek let vznikl v Olomouci nadstandardní sportovní areál, který splňuje mezinárodní kritéria a jako takový mohl před dvěma lety hostit i finálové souboje Mistrovství Evropy jednadvacítek či nedávno tři utkání Evropské ligy.

V České republice patří mezi nejlepší stadiony a reprezentace jej často volí jako místo pro svá domácí mimopražská utkání. Je jasné, že takový areál by nikdy neměl přestat sloužit sportu, bez ohledu na to, co se bude dít se společností, jejíž součástí je i prvoligový fotbalový tým. Nikdy nelze vyloučit, že se fotbalu přestane dařit a vlastníkovi klubu se jednoho dne přestane líbit investovat do prodělečného podniku. Jak potom zabránit tomu, aby areál využil k jiným komerčním účelům?

To není nadsázka, jen si vzpomeňme na trable se zimním stadionem i s malou halou, kde se svého času prodávala auta a dnes roste plevel. Jsem si jistý, že ve vlastnictví města sportovnímu areálu podobný osud nehrozí.

Dalším faktem je, že model, kdy sportovní infrastrukturu vlastní město a nikoliv příslušný klub, je v ČR zcela standardní a převládající.

S výjimkou pražských S a snad ještě Teplic jsou stadiony všude vlastněny městem. To napovídá, že výše uvedené argumenty mají smysl. Když k tomu přidám skutečnost, že v bezprostředním sousedství Androva stadionu je i plavecký bazén a za ním zimní stadion, dostává tak město možnost rozhodovat o osudu a koncepci uceleného sportovního komplexu.

Vše výše řečené podle mého názoru za tu investici stojí.

JUDr. Martin Major, MBA

1. náměstek olomouckého primátora