12. ledna 2022

Seznam Zprávy: Musíme napravit chaos po Babišovi

(Seznam.cz) Poslanecká sněmovna věnovala tuto středu zvlášť důležitému hlasování – a sice jednání o vyslovení důvěry vládě Petra Fialy. Jednání se jako tradičně stalo přehlídkou opozice, vláda má nicméně v dolní komoře jasnou většinu, a výsledek je tak předem jistý. Jak vnímá vítězná koalice výtky Babišových poslanců? Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Celý rozhovor s Markem Bendou si poslechnětě na Seznam Zprávách.

Podle Marka Bendy je programové prohlášení vlády, se kterým s žádostí o vyslovení důvěry před poslance přistoupila, pouhým územ, který není zakotvený v Ústavě. „Pro co si vláda jde, je vládní důvěra, to je ten skutečný ústavní akt,“ vysvětlil Marek Benda s tím, že kritiku, kterou dosud slyšel u úst Andreje Babiše nebo Tomia Okamury na půdě Sněmovny, v podstatě nevnímá.

Opozice vládě vyčítala nekonkrétní programové prohlášení, nereálné sliby o plánovaných škrtech v letošním rozpočtu a třeba exministryni financí Aleně Schillerové v něm chyběla konkrétní čísla.

Podle nejdéle sloužícího poslance Bendy by ale prohlášení mohlo být naopak i obecnější, protože čtyři roky roky vlády nelze naplánovat do minuty. „Představa, že v programu, který mám zpracovat do 30 dnů od jmenování vlády, popíšu detailně následující čtyři roky, mi přijde myšlenkově nenormální,“ bránil Fialův kabinet.

Podle šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů má vláda před sebou řadu úkolů, mezi nimi i návrat Česka k normální parlamentní demokracii. Snahou kabinetu by ale mělo být především napravit chaos, který tu podle Bendy za poslední dva roky vznikl nejen kvůli covidu.

„Tedy řízení země jedním mužem prostřednictvím sms, tiskové konference každých 24 hodin a dnešní situace, kdy nikdo z nás neví, jaká opatření platí a co se na něj vztahuje,“ popsal Marek Benda a uznal, že v dosavadním rozhodování a výrocích nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vidí také limity: „Vlastimil Válek by měl mluvit méně než mluví, jeho příklady nejsou to pravé ořechové, ale nemyslím, že by pravidla dělal složitější,“ dodal.

Kromě řízení země zasažené pandemií čeká vládní koalici SPOLU v následujících měsících ještě další výzva, plánuje totiž najít a postavit společného kandidáta do prezidentských voleb, které se budou konat začátkem příštího roku. „Musíme najít někoho, kdo to chce a kdo má šanci být zvolen, to jsou podstatné parametry,“ řekl Marek Benda s tím, že o průběhu druhého kola prezidentských voleb má v podstatě jasno: „Jsem osobně přesvědčen, že by Andrej Babiš v druhém kole prohrál s téměř každým alespoň trošku normálním kandidátem, protože nemá sjednocující prvek jako Miloš Zeman,“ odhaduje.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR