15. listopadu 2021

Rádio Z: Babiš rozdal a nasliboval úplně vše, je to typický populistický vládce. Zemi odevzdává v mimořádném chaosu

(Radio ZET) Pozvání do Interview Martina Kováře přijal poslanec ODS Marek Benda. „V jakém stavu nám přenechává Andrej Babiš zemi, je trochu děsivé,“ říká poslanec ODS Marek Benda. Končící premiér je podle něj typickým populistickým vládcem, který rozdal a nasliboval úplně vše. „Zemi odevzdává v mimořádném chaosu. A to nejen finančním, ale i společenském,“ dodává. Zásadními úkoly pro novou vládu v čele s předsedou ODS Petrem Fialou proto podle Bendy bude pandemie a státní rozpočet.

Celý rozhovor s Markem Bendou si můžete poslechnout na rádiu Z.

Protipandemická opatření současné vlády byla podle Bendy nelogická. Lidé se proto odnaučili respektovat stát a jeho nařízení. „Dostali jsme se do situace, kdy si každý vybírá, co bude respektovat, protože to nemělo vůbec žádnou logiku. Vrátit zpět důvěru a respekt bude dost složité,“ upozorňuje Marek Benda. Pokud Piráti ve svém vnitrostranickém hlasování schválí vstup do nové vlády, bude koalici tvořit pět stran. To ale podle Marka Bendy nehraje žádnou roli. „Je to spíše o tom, jestli se ti lidé umějí domluvit a hledat kompromisy,“ říká nejdéle sloužící poslanec.
„Myslím, že další čtyři roky to jde zvládnout. Celou koalici bude ale strašit milion propadlých hlasů. Pro nás je to teď výhodou, ale dobře víme, že kdyby byly předčasné volby, že těchto milion voličů může něco změnit,“ připouští Marek Benda. Věří ale, že nová vláda bude stabilní. Za zásadní úkoly nové vlády označil Benda pandemii a státní rozpočet. Konsolidace veřejných financí potrvá dlouho, ale už v rozpočtu na příští rok je podle Bendy nutné seškrtat dluhy, které současné vláda připravila.

Marek Benda v Interview Martina Kováře řekl také to, že souhlasí s tím, aby SPD neměla zastoupení ve vedení nové Poslanecké sněmovny. V té minulé přitom funkci místopředsedy získaly i menší subjekty, jakými byli komunisté nebo sociální demokraté. To bylo výměnou za podporu vlády, dodal Marek Benda.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení