24. srpna 2021

CNN Prima News: Zrušme stav pandemie. Lidé opatření nedodržují, je to cesta k destrukci státu

(CNN Prima News) Je nejvyšší čas zrušit stav pandemie, volal ve vysílání CNN Prima NEWS člen Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Marek Benda (ODS). Podle něj lidé už opatření nechtějí dodržovat a jedná se o cestu k destrukci státu. Nelíbí se mu, že opatření jsou složitá a nikdo pořádně neví, co platí. Poslanec ANO Julius Špičák souhlasil s tím, že život se musí vrátit „do normálu“. Ještě by ale se zrušením opatření počkal na to, jak se bude vyvíjet epidemie během podzimu.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Je nejvyšší čas zrušit stav pandemie. Říci, že kdo se chtěl naočkovat, je naočkován, a ostatní si jedou na své vlastní riziko. Pojďme už konečně přestat hledat lidi, kteří mají potenciálně nějaký virus, přitom fakticky nemají žádnou chorobu. To je přece úplně absurdní. Celé bych to skončil,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec ODS Marek Benda.

Opatření podle něj už v současné době nikdo pravidelně nesleduje. „Samozřejmě tím pádem k porušení dochází víc a víc. Je potřeba, aby si vláda uvědomila, že takové nesmysly už nemá cenu předepisovat. Nemůžeme žít dalších pět let pod strachem vlády z nějakého koronaviru,“ podotkl s tím, že se Česko dostalo do situace, kdy nikdo pořádně neví, co platí.

„To, že mohou být čtyři osoby u jednoho stolu, netušil vůbec nikdo, dokud se to neukázalo na ministryni Maláčové. To samé se v podstatě týká i festivalu ve Varech, kdy celebrity i ministři neměli v sálu respirátory,“ uvedl člen Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny.

Reagoval tak na fotografie ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který si v předsálí sundal respirátor při konzumaci. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) neměl mít zakrytá ústa a nos ani v sále. Podobně na tom byli i herci a další celebrity.

S koronavirem budeme žít

Benda zároveň řekl, že vláda už nemůže nakazovat opatření, která občané nechtějí dodržovat. „To je cesta k destrukci státu, kterou pokládám za strašně nebezpečnou,“ upozornil. Občané si podle něj sami vybírají, co budou respektovat, a pak je to vidět i na ministrech. „Byl bych pro to, abychom ukončili představu, že nám ministerstvo zdravotnictví bude říkat, kam smíme chodit a kolik nás tam smí sedět,“ apeloval.

Pokud mají platit některá opatření i nadále, podle Bendy musí být jasná, stručná a velmi jednoduchá. „Dejme tomu roušky ve veřejné dopravě, ale i tam to nedává do značné míry smysl. 50 až 80 procent lidí, kteří tam jedou, jsou naočkovaní nebo koronavirus prodělali. Prosím, už se připravme na to, že s tou chorobou tady budeme muset normálně žít, že ji nevymýtíme,“ zdůraznil poslanec ODS.

Zároveň upozornil, že během očkování se ukázalo, že sice chrání dotyčného proti těžkému průběhu, ale současně nechrání zbytek společnosti. „On může nadále šířit nákazu, potenciálně může dostat covid v lehčí formě. Zásadní problém je přece jen, když se začne zahlcovat zdravotnictví. Ne to, že lidé mají vážnou chřipku, v řadě případů naprosto nevážnou chřipku. Proč se pořád pokoušíme testovat všechny a zjišťovat, jestli někdo má naprosto nepříznakové průběhy koronaviru? Nedává to smysl,“ myslí si Benda.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR