5. června 2019

Evropa na rozcestí?

Poláci si pád komunismu připomínají o pár měsíců dříve než my, symbolickým datem je pro ně 4. 6. 1989, kdy se konaly první svobodné volby do jejich horní komory parlamentu. V předvečer jejich svátku jsem spolu s velvyslanectvím Polska a Polským institutem v Praze uspořádal v Hlavním sále Senátu debatní konferenci s názvem "Evropa na rozcestí?", kde jsme nejen vzpomínali, ale týden po eurovolbách se zejména zamýšleli nad dalším vývojem Evropy. Mezi diskutéry byl např. místopředseda Evropského parlamentu Zdzisław Krasnodębski, čerstvý europoslanec Alexandr Vondra nebo ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, účastníky pozdravila též místopředsedkyně polského Senátu Marie Koc. Tu jsem ke krátkému jednání přijal ještě před konferencí ve své pracovně.

V Senátu uspořádal místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer ve spolupráci s velvyslanectvím Polské republiky a Polským institutem v Praze česko-polskou konferenci k 30. výročí prvních svobodných voleb v Polsku.

Jiří Oberfalzer

místopředseda Senátu PČR