17. března 2017

Jan Skopeček: Andreje Babiše chceme porazit především na politických tématech

(Radiožurnál) Poslanecká sněmovna vyzvala Andreje Babiše, aby vyvrátil podezření, že se účelovými transakcemi vyhýbal placení daní. Ministr financí na jednání poslanců nepřišel s tím, že bylo svoláno narychlo. Problémy ministra znamenají šanci pro opozici. Co na to říká ekonomický expert a poslanec za ODS Jan Skopeček?

„Chce-li ODS porazit vládu a Andreje Babiše, tak to nedokáže tím, že bude ještě dramatičtěji vystupovat proti jeho problémům,“ říká v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

Pravice má podle něj šanci uspět pouze na politických tématech, jako například, co dělá vláda s českou ekonomikou a co dělá nebo nedělá pro občany. „Tím neříkám, že by se o tom nemělo mluvit a že by snad Andrej Babiš neměl vysvětlit problémy, kterým čelí,“ dodává.

Zajímavé také podle něj je, jak se k problémům ministra financí postaví Bohuslav Sobotka, který se v poslední době snaží být tvrdým premiérem se silnými prohlášeními. „Zajímavé je ptát se spíše premiéra Sobotky, co s tímto problémem chce udělat. On je premiérem současné vlády a nese největší politickou zodpovědnost,“ říká.

Doufá také, že nadcházející podzimní volby nebudou jenom o kauzách a osobních útocích předsedů politických stran, ale i o debatě o věcných tématech, o tom, jakou chceme mít v budoucnu Českou republiku, jak má vypadat a jak se v ní má žít.

„Správným konceptem je rovná, co nejjednodušší daň s co nejméně výjimkami.“
K tomu patří například otázka, jaké daně budeme platit. Skopeček nesouhlasí především se systémem progresivního zdanění. „Trestat lidi za to, že jsou vzdělanější, aktivnější, úspěšnější a vydělávají více peněz a zatížit je ještě větší sazbou je podle mého názoru demotivace lidí,“ namítá.

A jaké plány v daňové oblasti nabízí před volbami ODS? Především pravý opak toho, co nabízí sociální demokracie. „Rozhodně budeme proti všem typům sektorových daní, protože si myslíme, že ve finále je zaplatí stejně spotřebitelé.“

Celý rozhovor na: http://m.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/andreje-babise-chceme-porazit-predevsim-na-politickych-tematech-zduraznuje-jan-skopecek-z-ods--1708517