21. dubna 2022

Peklo v Praze: Hřiba to nezajímá

(expres.cz) V druhé části rozhovoru se kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) zabýval vážnými problémy, se kterými se Praha potýká už několik let. Řeč přišla také na seriál Expresu Peklo v Praze. „Současné vedení města tyto věci vůbec neřeší, ti neřeší skoro nic. Pokud se já stanu primátorem, tak se tím ale zabývat rozhodně budeme,“ slíbil ostřílený politik, který stál v čele Prahy už v letech 2010–2013. Jak plánuje zatočit s narkomany a bezdomovci? V parcích, kam si denně chodí hrát malé děti, se povalují použité injekční stříkačky. Narkomani v centru Prahy obtěžují běžné obyvatele a mají i vlastní území, kterým říkají „feťácké bunkry“. Expres před časem rozjel sérii reportáží, ve kterých jsme upozorňovali na místa, kterým by se Pražané měli raději obloukem vyhýbat. „To máte tedy full time job,“ řekl nám na úvod rozhovoru Bohuslav Svoboda, se kterým jsme Peklo v Praze dopodrobna rozebrali.

Nejvíce odstrašujících míst jsme našli na Praze 5 v okolí Anděla. Máte pro to vysvětlení?

Důvodem je nejspíše fakt, že na Praze 5 se vždy vydával subutex (náhražka drogy, pozn. red.). Jsou tam tři kontaktní centra blízko u sebe, to je další problém. Já když byl primátor, tak bylo nejhorší místo v parku před Hlavním nádražím.

Jak jste to tehdy řešil vy?

Narval jsem tam na sílu měšťáky.

Zabralo to?

Jediné, čeho jsem dosáhl, bylo to, že ti bezdomovci a narkomani se posunuli zase o kousek dál. Oni totiž vyhledávají parky. Když je vytlačím z Hlaváku, tak mi vylezou nahoru na Vinohrady a udělají si tam centrum. Praha má přetlak těchto lidí. 80 procent z nich jsou přitom mimopražští. Většina z nich pochází z menších měst a stěhují se sem.

Proč tomu tak je?

Snadno tady najdou něco k ukradení či k odnesení. Najedí se někde, v metru je teplo i v zimě. Je to pro ně daleko lepší, než třeba Havlíčkův Brod či podobně.

Dá se situace s narkomany a bezdomovci vůbec nějak řešit?

Je to strašně obtížné. V New Yorku to třeba mají tak, že ti lidé nikde nesmí sedět. To vidíte i ve filmech, že ti bezdomovci tlačí před sebou ten vozík se všemi věcmi. Někde přibrzdí, ale pořád se takto stěhují po městě. Nemají žádné centrum, ale jen ten vozík se svými krámy.

Líbilo by se vám, kdyby to podobně fungovalo i v Praze?

Tohle není řešení. Za mě je jediná možnost vytvářet další a další kontaktní centra. Jde také o to, jak budete definovat ty prostory. Například, jestli ti lidé musí být střízliví, když tam přijdou.

Od roku 2007 je na levém břehu Vltavy zakotvena loď Hermes, která slouží jako sociální zázemí pro bezdomovce. Jak tento nápad s odstupem času hodnotíte?

Ta loď je dobrá v tom, že se relativně dobře uklízí a opravdu odchytává ty bezdomovce a narkomany. Zajděte si tam ale ráno a něco uvidíte, tedy spíše ucítíte. Oni totiž přijdou večer a ráno je to tam vše poblité, pomočené, pokálené a zdevastované. Ten smrad, co tam je, si nedovedete představit. Ty všechny výměšky, když se dají na hromadu...

Zápach ale není tím největším problémem, že?

To samozřejmě, těch problémů je celá řada. Nejhorší je, že oni kolem sebe pohazují stříkačky v parcích a děti se mohou píchnout. Frekvence HIV pozitivity nebo žloutenky je mezi těmi lidmi obrovská. Když se člověk píchne, tak je téměř jisté, že se nakazí.

Zajímáte se o to, jak tuto problematiku řeší ostatní evropská města?

Ano, bojují s tím všude. V Londýně mají třeba jedno jediné centrum, kde vydávají subutex jen pro registrované. To je také hrůza. Přes noc mají zavřeno a otevírají v 6 hodin ráno. To je na Angličany hrozně brzy. 2 hodiny před tím tam ale už stojí obrovská fronta lidí, kteří prostě potřebují tu dávku. Hrozné.

Pokud se stanete primátorem, máte už v hlavně plán, jak s narkomany a bezdomovci zatočit?

Jako první budeme dělat to, co děláte vy. To znamená, vytipovat si nejhorší místa a tam do toho vstoupit. Další věc jsou policisté. Ti nemají co dělat v autě, ti mají chodit po ulicích, procházet Sherwood před Hlavákem a když je třeba, tak zakročit. Sundávat zfetovaného z lavičky, když spí, je strašná práce, ale oni se tomu nemůžou vyhýbat. Důležité je také hlídat rizikové prostory, různé podchody a podobně. To není místo jen pro přespávání a úkryt před deštěm. Dochází zde ke konfliktům a přepadávání normálních lidí. Město se musí snažit to držet alespoň v regulovaných kolejí.

To se teď příliš nedaří, že?

Teď určitě ne. Vyskočilo to i celospolečenskou problematikou. Hodně to ovlivnila také covidová pandemie. Velký problém může znamenat i migrace.

Máte na mysli příchod ukrajinských válečných uprchlíků?

Ano, také. Jakýkoliv migrant může být drogově závislý. To všechno je třeba brát v potaz a hlídat, co se dá.

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková si nám před časem postěžovala, že magistrát narkomany a bezdomovce vůbec neřeší, ale pouze slibuje pomoc, která pak nepřichází. Vidíte to podobně?

Paní starostka má naprostou pravdu. Vedení města neřeší skoro nic, tak pro by řešilo drogy a narkomany? Oni nejsou schopni vyřešit ani rozkopané silnice. Celá skupina, co se tím má zabývat, tomu vůbec nerozumí. Tam není vůbec nic fungujícího. Je to velmi nepříjemná práce, nic zábavného, úzce na tělo. Ti lidé, kteří to dělají, musí být skutečně motivovaní, ale to se neděje. Magistrát by měl dát silný impuls, že to myslí vážně.

Co hrozí, pokud se bude situace dále zhoršovat a vedení Prahy nezasáhne?

Město, které nebude mít tuto problematiku alespoň zčásti regulovanou, přestane být dobrým městem na návštěvy a přestane se chovat jako prosperující město. Ti lidé se stahují za podmínkami. Vidíte je všude. Žižkov, Vysočany, Palmovka, Smíchov. Je to problém a musí se začít řešit, než bude pozdě.

(Autor: Ladislav Hrejzek)

Druhou část rozhovoru s Bohuslavem Svobodou čtetě na Expres.cz.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR