13. listopadu 2020

Pamětní deska k 17. listopadu na Masarykově náměstí oslaví první rok

OSTRAVA – Na úterní připomínku 31. výročí Sametové revoluce se chystá ostravská ODS poctivě. Akce k výročí nazvaná „Přines světlo pro demokracii“ se koná v centru Ostravy 17. listopadu po celý den a je určena všem občanům. Její vyvrcholení proběhne na Masarykově náměstí v 16,00 hodin.

„Vedení ODS Ostrava uctí sedmnáctý listopad u pamětní desky na Masarykově náměstí položením věnce a to v 16,00 hodin,“ řekl oblastní místopředseda ODS Miroslav Svozil s tím, že na slavnostní akt se chystá většina členů ostravské ODS. „Akt samozřejmě proběhne s ohledem na vládní anti-pandemická opatření a účastníci akce budou k pamětní desce přicházet jednotlivě,“ dodal ještě.

Lidé mohou svíčky a květiny k pamětní desce přinášet po celý den. Desku najdou na ostravském Masarykově náměstí č. 20. Právě sem ji v loňském roce instalovala ostravská ODS u příležitosti 30. výročí boje za svobodu a demokracii. Bylo to symbolicky 17. listopadu a v tento den si na revoluční události přišli zavzpomínat také herci z Národního divadla Moravskoslezského Jan Fišar a Tomáš Jirman, kteří na akci k lidem promluvili.

Další akcí, kterou ODS Ostrava u příležitosti letošního 31. výročí 17. listopadu 1989 podporuje, je výstava na Náměstí Ostrava-Jih. Výstavu pořádá městský obvod Ostrava-Jih. Za myšlenkou jejího uspořádání pak stojí zdejší místostarosta Jan Dohnal z ODS.

„Jsem rád, že na Jihu máme atraktivní prostory, které jsou ideální pro instalaci výstavy na venkovním, a přitom zastřešeném, prostranství,“ řekl Jan Dohnal, který je předsedou oblastního sdružení ODS Ostrava, o výstavě. „Dnešní demokracii, i když aktuálně postiženou pandemií, bereme jako samozřejmost. To je sice dobře, ale je třeba si připomínat, že tomu tak nebylo vždy. V současnosti už existuje generace dospělých lidí, kteří nezažili totalitu. Věřím, že výstava na Jihu pod širým nebem je zasazená do míst, kudy běžně chodí alespoň část z nich. Snad tyto lidi fotky ze 17. listopadu 1989 osloví a donutí je se zamyslet nad tím, že svoboda, kterou dnes máme, není samozřejmostí. O svobodu a demokracii musíme pečovat."

Výstava k výročí 17. listopadu potrvá na náměstí Ostrava-Jih do 23. listopadu 2020.