15. listopadu 2016

Koaliční krize v Líšni – vyjádření předsedy ODS

Vážení spoluobčané, milí Líšňáci,

dovolte mi ve stručnosti zhodnotit právě skončenou politickou krizi z pohledu ODS. Události červnového zasedání Zastupitelstva městské části (ZMČ) pro nás byly překvapením, i když jsme pozorovali třenice uvnitř koalice a těsně před zasedáním probleskovaly fámy o jakémsi „osvobození od útlaku“ nebo puči proti starostovi. Nebylo však jasné, o co jde. Na zasedání nakonec padl návrh pana Josefa Drbala (TOP 09) hlasovat o „důvěře starostovi“, který odmítla většina stran včetně ODS. Takový návrh totiž neměl oporu ani v zákoně ani v jednacím řádu a navíc se nikdo neobtěžoval nás s ním seznámit dopředu a hlavně vysvětlit, co by mělo následovat.

V dalších týdnech se ODS odmítala podílet na jakémkoliv provizorním řešení, které by nerespektovalo stále platnou koaliční smlouvu. Veřejně jsme deklarovali, že celý spor považujeme za vnitrokoaliční, dokud nebude jasně prohlášeno, že současná koalice skončila. K tomu došlo až na zářijovém ZMČ, kde opět vystoupil pan Drbal a konstatoval, že jednání nevedla k žádnému výsledku a koalice v této podobě nemůže fungovat dál.

V následujících rozhovorech všech se všemi jsme se od počátku shodovali napříč politickým spektrem, že jakákoliv koalice bez vítězné ČSSD není možná. Rádi bychom ctili výsledky voleb, v nichž bylo vítězství ČSSD jednoznačné. Proto jsme přijali výzvu ČSSD k jednání a velmi podrobně stanovili, za jakých podmínek jsme ochotni nové složení Rady městské části podpořit. Během vyjednávání se jasně ukázalo, že postup KDU-ČSL a TOP 09 vedl k naprosté ztrátě důvěry uvnitř ČSSD a další spolupráce mezi těmito stranami je nyní nemožná. ODS tedy souhlasila s uzavřením koalice s hnutími ANO a SPOLU (STAN), která rovněž akceptovala naše požadavky. Naše podrobná vyjádření k celému vývoji najdete na našem facebookovém profilu (https://www.facebook.com/ods.lisen/).

Jsem přesvědčen, že ODS postupovala korektně vůči všem partnerům a věřím, že naše působení na radnici bude přínosem pro Líšeň. I v krátké době dvou let zbývajících do voleb budeme mít možnost podílet se na přípravě či realizaci některých projektů, které dlouhodobě prosazujeme, a také více dohlížet na fungování úřadu. Je nám ctí, že budeme moci přispět rozvoji Líšně a převzít za místní politiku více odpovědnosti.