16. září 2022

Volby, prostor a čas

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak mezi sebou často bojujeme, jako by šlo o všechno? A přitom jak je to nicotné ve srovnání s prostorem, který je kolem nás? Mne to napadá, když se setmí a na nebi uvidím zářit hvězdy. Ten pocit nekonečnosti prostoru. A protože mým největším koníčkem je kromě sportu astronomie, pozvedám zrak k obloze velmi často. Ať již použiji, či nepoužiji techniku, vždy mne znovu a znovu ten pohled ohromí.

Prvně jsem se na noční oblohu díval v dětství dalekohledem po dědečkovi, vystřihoval si a lepil do sešitů vše, co o vesmíru vyšlo v časopisech. Tehdejší úroveň poznání je s tou dnešní ovšem naprosto nesrovnatelná. Nejen vizuálně, ale především vědeckými poznatky. Svou zálibu jsem dal na pár let stranou, práce bylo příliš. Ale díky svým synům, kterým mohu zprostředkovat poznání dalekých světů, jsem se k ní mohl vrátit. Divili byste se, kolik toho lze vidět prostřednictvím malé observatoře i od nás z Lipenců, přestože má obloha k černočerné daleko. Planety, Krabí mlhovinu, galaxii v Andromedě, množství objektů vzdáleného vesmíru. Jistě, že není možné přiblížením nebo ostrostí konkurovat obřím dalekohledům na Zemi ani ve vesmíru, ale i tak je pohled „na živo“ nenahraditelný.

V poslední době zpopularizované fotografie z dalekohledu J. Webba možná připomněly existenci nekonečného vesmíru dalším lidem. Mluví se především o pohledu do času vzniku vesmíru. Ale co znamená to obrovské množství objektů zachycených dalekohledem o velikosti nás samotných a našeho světa? O důležitosti našich rozporů a hádek? Že jsou vlastně nevýznamné a zbytečné.

Zkusím použít co nejméně čísel, která plynou z pozorování. Použiji vlastně jen jeden údaj. Naše galaxie Mléčná dráha má podle odborných odhadů, a budu se držet čísel na spodní hranici, 100 miliard hvězd (100 000 000 000). Ve vesmíru je odhadem 100 miliard galaxií (100 000 000 000). Což znamená počet hvězd ve vesmíru: 100 000 000 000 000 000 000 000 (100 biliard hvězd).

Odhadem má každá šestá hvězda planetu velikosti Země. Světlo z nejvzdálenější hvězd k nám letí přes 13 miliard let. A my si tady vzájemnými útoky ve volbách na čtyři roky (mimochodem čtyři roky k nám letí světlo z nejbližší hvězdy Proximy Centauri – přesně 4,44 roků) chceme dokázat vlastní důležitost. Není to tak trochu směšné?

Martin Trnka

kandidát na starostu MČ Praha - Lipence
místopředseda MS Lipence