13. ledna 2022

ODS Lipence: Je ochrana Dolních Černošic v nedohlednu?

(Pravá 5) Dolní Černošice vyrostly v údolní nivě Berounky původně na místě zvaném Na Bluku už ve středověku. Od nepaměti byla tato oblast zaplavována rozvodněnou Berounkou, popř. vzdutou Vltavou, a čas od času koryto Berounky změnilo průběh v krajině. Dnešní snížené území v tzv. údolnici je pozůstatkem občasného koryta řeky. Voda tam protéká za zvýšeného stavu na Berounce, většinou okolo „pětileté“ vody.

Protože v Dolních Černošicích žije trvale okolo 200 obyvatel v desítkách domků a usedlostí, zabývalo se předchozí vedení Lipenců v čele s tehdejším starostou Čížkem alespoň omezenou ochranou proti záplavám už od roku 2003 a opakovaně o řešení usilovalo. Podle bývalého starosty až po mnoha letech naléhání vypracoval městský investor několik studií – jednak pro snížení zátopy při záplavách, jednak pro bezpečné spojení s „pevnou zemí“ při vybřežení Berounky.

Při realizaci opatření podle poslední studie a projektu pro územní řízení z let 2014–2016 by do Dolních Černošic vedla komunikace v trase Černošické s přechodem přes zaplavenou údolnici. Údolnice samotná by pak byla po celé délce téměř dvou kilometrů upravena pro odklon části vod Berounky jihovýchodně od Dolních Černošic. Tím by se výška záplavy mohla snížit o 12 až 50 cm podle průtoku a konkrétního místa. I když se zdá snížení o centimetry zanedbatelné, je to často rozdíl mezi zaplaveným a nezaplaveným obytným prostorem domu v Dolních Černošicích.

Závěrem jen dodáváme, že práce na projektu ochrany Dolních Černošic zatím zjevně nepokročily a dnešní vedení Lipenců nepodniká žádné dostatečné kroky k pokračování záměru ochrany. O to podivnější je, že v zastupitelstvu jsou dva členové právě z Dolních Černošic.

Štítky:
komentář