10. ledna 2022

Mohla stát, a nestojí

(Pravá 5) Lipence jako mnohé jiné obce trápí kapacita mateřské školy. Počet obyvatel Lipenců dosáhl už v posledních letech ke třem tisícovkám a zdejší samospráva do roku 2014 postupně navyšovala kapacitu mateřské školy až na 100 dětí. Poté demografická studie z října 2015 předpověděla, že vyšší nápor na MŠ bude okolo roku 2021. Co pro zvýšení kapacity MŠ udělalo někdejší vedení Lipenců, nám sdělil bývalý starosta a později místostarosta Lipenců Ing. Miroslav Čížek.

„Byli jsme si vědomi toho, co nastane, když budeme jen čekat a nebudeme aktivní. Proto byla v roce 2016 zadána studie na přístavbu a na ni navázal projekt pro územní a stavební povolení. Ten byl hotov v září 2018. Projekt zahrnoval zejména nový stravovací provoz se zázemím a dvě třídy celkem pro 30–40 dětí s možností další nástavby a venkovní kryté plochy. V plánu bylo zahájit stavbu tak, aby byla v roce 2021 dokončena a mohla být uvedena do provozu.“

Nic nebránilo tomu, aby spokojení rodiče mohli již v roce 2021 využít kapacitu nově stojící přístavby. Jak je tedy možné, že nestojí a že někteří rodiče odešli od zápisu s nepořízenou?

„Na podzim 2018 přišly volby a s nimi nové vedení lipenecké samosprávy. Tím také na tři roky ‚šel k ledu‘ plán na rozšíření mateřské školy. Současné vedení Lipenců začalo kapacitu MŠ řešit až v polovině letošního roku, bohužel začíná od nuly s novou studií a chystá se znovu projektovat,“ dodává k osudu mateřské školy Čížek.

Podle našeho zjištění stály projektové a průzkumné práce do roku 2018 přes 900 tisíc korun, které byly vynaloženy zatím marně. Mnoho rodičů předškolních dětí mělo už letos problémy s přijetím dětí do školky. Příští rok se může situace opakovat. Kdy budou mít rodiče dětí klidný spánek a Lipence školku s potřebnou kapacitou, zůstává tedy otázkou.

Miroslav Čížek

předseda MS Lipence

Štítky:
komentář