5. ledna 2022

Zůstane zahrada pro školu zbytečnou investicí?

(Pravá 5) V sousedství lipenecké základní školy, na břehu Lipeneckého potoka, stály donedávna na malém pozemku dlouhá desetiletí zvonička, křížek a pomník padlým. Už tam ale nestojí, najdeme je na jiném místě městské části. Jaký přínos dosud přemístění mělo?

Koncem roku 2017 nabídlo tehdejší vedení samosprávy ředitelce základní školy pozemek pro školu. Bylo to logické a správné, škola dlouhodobě trpí nedostatkem prostoru. Paní ředitelka navrhla a prosadila přemístění všech tří artefaktů na jiný pozemek poblíž radnice. To se i stalo. Potud je vše v pořádku a vynaložené prostředky odpovídají důstojné vzpomínce na padlé. Proč ale tedy dosud není vidět žáky školy na uvolněném pozemku, na kterém navíc proběhla výstavba za nemalé peníze?

Na další otázky jsme se ptali bývalého místostarosty z té doby Miroslava Čížka. „Celý záměr počítal původně jen s úpravou pozemku pro školní družinu a sporné bylo využití pozemku jako venkovní učebny. Paní ředitelka velmi správně konzultovala úpravy uvolněného pozemku se zahradnickým ateliérem a spolupracovala při žádosti o dotaci se Státním fondem životního prostředí,“ konstatuje Čížek. „Po volbách 2018 projekt neměl pevné vedení a podle toho to vypadalo. Od zjevně nedostatečně připraveného projektu přes výběr zhotovitele a dozoru až k nepovedené realizaci s nedodržením termínu. I proto Lipence nedostaly slíbenou dotaci ve výši 500000 korun,“ doplňuje bývalý místostarosta.

Dodnes není projekt zcela dokončen a zahrada školou užívána. Podle slov ředitelky školy na zasedání zastupitelstva není zahrada bezpečná. To, co každodenně vidíme bez jakéhokoli využití, dosud stálo městskou pokladnu skoro 1,4 milionu korun, z toho zahrada 762 tisíc korun. S dalšími výdaji – skoro milionem korun na dokončení zahrady a pozemku s pomníkem – počítá lipenecká radnice pravděpodobně v roce 2022.

Miroslav Čížek se ptá: „Je takové utrácení peněz z veřejného rozpočtu nakládání s majetkem s péčí řádného hospodáře?“ Domníváme se, že nikoli.

Podle našich zdrojů část stavby nemá stavební povolení a souhlas správce vodního toku.

  Projekt venkovní učebny označila starostka za neúspěch. Není to spíše velký průšvih současného vedení lipenecké samosprávy?

Miroslav Čížek

předseda MS Lipence

Štítky:
komentář