2. července 2014

Radnice si zkontroluje, co máte v popelnici

„Město zvažuje zavést provádění kontrol popelnic, zda jejich uživatelé odpad třídí“, napsal v předminulých Libčických novinách radní Vladimír Urbánek. Za zastupitele zvolené za ODS a nezávislé slibuji, že takový nesmysl rozhodně nepodpoříme.

Pro začátek – praktické důvody: kdo a jak by to měl kontrolovat? Najme radnice úředního popelnicáře s právem prolítnout komukoli popelnici? Nebo to dostanou do popisu práce stávající radniční úřednice? To si fakt nezaslouží. A na základě čeho budou takové právo mít? Na základě platných zákonů dost těžko. A kolik bude úřední kontrola stát, minimálně na platu za čas strávený prohrabáváním popelnic? A nebylo by lepší tyto peníze dát na (cokoli) jiného?

Sám odpad třídím. Ale netvrdím, že mi v popelnici čas od času neskončí igelitový pytlík plný rozteklého čehosi, co už beztak vytřídit nejde. Nicméně myšlenka, že mi město bude prolézat popelnici, mě upřímně vyděsila. Má kdokoli z radnice úředně kontrolovat vaše staré trencle? Anebo třeba výsledek těhotenského testu? Ne. V žádném případě ne.

Byla by to vlastně legrace. Jenže není. Není dobře, že aktuálnímu vedení města přijde jako dobrý nápad úředně prohlížet, co si kdo dovolí vyhodit do popelnice. Upřímně, trochu mi to připomíná dohled jak z dob naštěstí už dávno minulých.

K většímu třídění odpadu nepomůže víc kontroly. Pomohlo by posílení sběrných míst, protože ta libčická vždy rychle přetečou vytříděným odpadem tak, že už víc třídit nelze, anebo třeba zavedení individuálního svozu tříděného odpadu z každého domu.

Jiří Sochor

místopředseda místního sdružení