1. března 2013

Zdravotně-sociální zařízení chceme, starosta v novinách lhal

V únorových libčických novinách byla zveřejněna uzavřená dohoda mezi zastupiteli všech tří politických subjektů. Tato dohoda vznikla na základě žádosti zastupitelů Liběhradu 2010 jako reakce na odstoupení Jiří Zajíce z funkce místostarosty. Měsíc po jejím uzavření se zdálo, že se jí ku prospěchu města podaří naplnit. Sešel se finanční a organizační výbor, jednalo zastupitelstvo a proběhlo také pracovní jednání zastupitelstva. Účastníci všech jednání potvrdí, že probíhaly věcně, konstruktivně a vždy se

 

To vše platilo až do vydání Libčických novin. Dnes už to neplatí. Úvodní text Pavla Bartoše, a zejména věta: "Někteří opoziční zastupitelé ovšem nesdílí zájem Liběhradu o tuto potřebnou investici a argumentují, že nemocnici město nepotřebuje, že město má málo tak cenných pozemků, aby je mohlo dát na výstavbu zařízení tohoto druhu," je jasným porušením uzavřené dohody.

Starosta Pavel Bartoš v tomto textu vědomě a cíleně lže. A vzhledem k tak závažnému tématu, jakým je případný zrod soukromého zdravotnicko-sociálního zařízení na pozemcích města, se jedná o veřejné, ničím nevyprovokované napadnutí kolegů zastupitelů a zcela jistě tento článek může podněcovat i další osoby k napadání a dehonestaci opozičních zastupitelů.  

Jaká je pravda? S žádostí o odprodej pozemků bylo zastupitelstvo poprvé seznámeno 27. 6. 2012 a jednomyslně přijalo následující usnesení: „Zastupitelstvo bere zájem RHG na vědomí a pověřuje starostu jednáním s RHG v této záležitosti.“ Jako podklad jsme obdrželi dopis od PhDr. Vladimíra Matouška, ve kterém o nemocnici, tak jak o ní mluví ve svém článku Pavel Bartoš, není ani slovo! Ptáte se, co se odehrálo dál? Až do 11. prosince 2012 z pohledu zastupitelstva vůbec nic! Žádné zprávy, žádné informace o jednání s firmou RHG. Skoro půl roku nevíme, co v této věci starosta Pavel Bartoš dělal nebo nedělal, jak a zda vůbec hájil zájmy města.

 Až právě 11. prosince probíhalo poslední zastupitelstvo roku 2012 a na programu mělo návrh na definitivní uzavření „tohoto projektu“, a to v podobě konkrétního rozhodnutí o prodeji pozemků nikoliv pro nemocnici (jak píše ve svém článku starosta Pavel Bartoš), ale pro „vybudování lůžkového zařízení se zdravotnickým´, případně sociálním zaměřením“. Návrh usnesení k tomuto bodu neobsahoval žádné podmínky, žádný návrh dohody o provozu budoucího zařízení, či konkretizaci toho, co v dané lokalitě vznikne. Byl to pouze prodej pozemků. Jak to tehdy dopadlo? Dvanáct z čtrnácti zastupitelů se přiklonilo k názoru opozice, která označila tento bod za naprosto nepřipravený a rozhodlo o stažení tohoto bodu z programu jednání. Nikdo nebyl proti rozhodnutí o stažení, pouze dva zastupitelé se zdrželi.

A jsme již v letošním roce. Projekt „libčické nemocnice“ se otevřel po vzájemné dohodě až na druhém zastupitelstvu 13. února. Ještě před jeho konáním zastupitel opozice Jiří Sochor zformuloval a e-mailem všem zastupitelům i tajemníkovi odeslal řadu dotazů k tomuto tématu a jedním z jeho požadavků byla účast zástupce možného investora. A patrně až na tento popud se právě tohoto únorového jednání zastupitelstva zúčastnil nikoliv MUDr. Vladimír Matoušek, jak píše starosta Pavel Bartoš ve svém článku, ale PhDr. Vladimír Matoušek (ale to je nepodstatná drobná chyba), jednatel firmy RHG, spol. s r. o. Vladimír Matoušek v podstatě řekl, že to, co v prostoru Kolonie vznikne, bude připravovat a projektovat až tehdy, když mu tyto pozemky budou patřit. A vyzval zastupitele, aby navrhli svoji představu možných záruk a ochrany zájmů města před použitím prodaných pozemků k jiným než deklarovaným účelům. Zastupitel Matěj Štětka zformuloval tehdy usnesení, které zastupitelstvo jednomyslně schválilo. Text tohoto usnesení zní: „Zastupitelstvo odkládá rozhodnutí o prodeji pozemků. Zastupitelstvo uděluje společnosti RHG, spol. s r. o., exkluzivitu k jednání o případném prodeji pozemků pro zdravotnicko-sociální zařízení v trvání 2 měsíců. Zastupitelstvo ukládá starostovi města svolat před řádným jednáním zastupitelstva k tomuto bodu v dostatečném časovém předstihu pracovní jednání zastupitelstva k tomuto tématu.“

Toto pracovní jednání zastupitelstva se uskutečnilo toto pondělí, tj. 4. 3. 2013, a opoziční zastupitelé seznámili ostatní s návrhem podmínek, za kterých jsou ochotni prodej pozemků za cenu něco málo přes 500 Kč za metr čtvereční firmě RHG prodat. Původně jsme nechtěli tyto naše podmínky zveřejňovat před řádným jednáním zastupitelstva, ale článek Pavla Bartoše nás donutil změnit náš postoj.

Naše podmínky jsou následující:

-            Před rozhodnutím zastupitelstva bude vypracován znalecký posudek, který stanoví, jaká je úřední a jaká je tržní cena pozemku. Tento znalecký posudek bude před jednáním o prodeji tohoto pozemku zastupitelům v dostatečném časovém předstihu zaslán.

-          Stanovisko města v územním řízení k této stavbě podléhá schválení zastupitelstvem města.

-          Prostředky získané prodejem těchto pozemků se stanou součástí rezervy rozpočtu města Libčice nad Vltavou a nebudou utraceny do okamžiku, než investor získá kolaudační rozhodnutí na příslušnou stavbu.

-          Součástí smlouvy o prodeji bude i ustanovení, kterým město získá předkupní právo či jiné právo obdobného typu na prodávaný pozemek, a to za cenu, kterou město za tento pozemek od investora získalo. Toto či jiné právo obdobného typu bude zapsáno v katastru nemovitostí.

-          Podmínkou realizace tohoto prodeje bude také to, že kupující složí na účet města kauci ve výši 3 mil. Kč. Město kupujícímu tuto kauci vrátí v okamžiku, kdy bude vydáno kolaudační rozhodnutí na realizovanou stavbu zdravotnického a sociálního zařízení v inkriminované lokalitě. Tato kauce propadá v okamžiku, kdy kupující nezíská kolaudační rozhodnutí do 5 let od zahájení stavby, nebo na pozemku postaví jiný typ stavby, než bude uvedeno ve stanovisku města v územním řízení, nebo bude realizovaná stavba jiného typu než zdravotnické a sociální zařízení, nebo předmětný pozemek kupující prodá či zatíží věcným břemenem.

-           Zastupitelstvo ukládá, aby obě tyto smlouvy (smlouva o prodeji a smlouva o kauci) byly před podpisem předloženy zastupitelstvu ke schválení.

 

Článek Pavla Bartoše je plný slibů o tom, co bude, co se stane, jak to bude krásné a prospěšné. Povinností zastupitelů je hájit zájmy města. Sliby se často říkají, ale realita může být naprosto jiná. Naše podmínky jsou koncipovány tak, aby ochránily základní zájmy města v tomto investičním projektu.

Co říci na závěr? Na nejbližším zastupitelstvu požádáme Pavla Bartoše, aby se na titulní straně Libčických novin všem opozičním zastupitelům za svůj nepravdivý výrok, že "někteří opoziční zastupitelé ovšem nesdílí zájem Liběhradu o tuto potřebnou investici a argumentují, že nemocnici město nepotřebuje, že město má málo tak cenných pozemků, aby je mohlo dát na výstavbu zařízení tohoto druhu“, jasně a zřetelně omluvil. V souvislosti s nedávno uzavřenou dohodou očekáváme v této věci i jasnou podporu ostatních zastupitelů – signatářů dohody ze strany Liběhradu 2010.

Ilona Chrtová, Luboš Harazin, Alice Králová, František Lisý, Tereza Nehasilová, Jiří Sochor, Matěj Štětka

(zastupitelé města Libčice nad Vltavou)

Diskuse:

<div class="fb-comments" data-href="http://www.ods.cz/os.praha-zapad/ms.libcice-nad-vltavou/clanek/6152-zdravotne-socialni-zarizeni-chceme-starosta-v-novinach-lhal" data-width="600" data-numposts="5" data-colorscheme="light"></div>