18. září 2022

Energie za dostupné ceny prostřednictvím nových energetických společenství

Zdražování energií nemůže město brát na lehkou váhu a musí se konečně už začít zabývat energetickými úsporami. Moderními systémy veřejného osvětlení počínaje a třeba vlastní výrobou energií na svých budovách konče.

Jednou z možností jsou i energetická společenství. Ty jsou v evropské legislativě novinkou. V červnu 2019 byla schválena směrnice o vnitřním trhu s energiemi. Zakotvuje možnost zakládat energetická společenství. Ta se mají zabývat výrobou a spotřebou energií, přičemž mají plnit cíle nejen hospodářské, ale i např. sociální.

To tedy znamená, že po zavedení do české legislativy budou moci města se svými občany, SVJ, bytovými družstvy a dalšími entitami zakládat právnické osoby, které budou vyrábět energie – např. elektrickou energii na střeše bytového domu nebo školy a dodávat ji ostatním členům společenství za společenstvím určenou cenu. Tato část energie by pak automaticky byla za dostupné ceny.
V národním plánu obnovy jsou na tyto projekty vyčleněné miliardy korun na dotace pro pilotní projekty prvních společenství. V obcích, které mají budovy nebo plochy vhodné např. pro instalaci fotovoltaických panelů, bude tedy možné žádat o dotace.

S vytvořením takové infrastruktury počítáme i v Libčicích.

To je jen malý příklad toho, co v Libčicích chybí a co chceme změnit – pohled dopředu, připravené projekty, úspěšné získávání dotací.

Kdysi dávno, když ještě součástí Liběhradu byli lidé, kteří se s ním rychle rozešli, tak se zateplily dvě školy. Tím to ale vše skončilo. Pak už se jen mechanicky udržovalo a víc nic.
Přitom energetická efektivita je zásadní součástí rozvoje každého města. A není to zjištění posledních několika měsíců. Snižování nákladů, zkvalitňování životního prostředí, je v základní výbavě plánování snad každého města už spoustu let.

To u nás v Libčicích třeba vesele celé noci svítí mnoha světly pergola v zamčené zahradě základní umělecké školy. Vypadá to hezky, stojí to peníze, není to ekologické. Osvětluje cestu, po které nikdo od večera do rána ani jít nemůže.

Stačí se setkat se starosty odjinud, kteří jen neřeční a neutloukají lidi planými sliby. Nebudete ve srovnání s Libčicemi věřit svým očím a uším, co všechno a jak systematicky ve svých městech a obcích už udělali a připravují.

Libčice potřebují pohled dopředu úplně ve všem, kam jen oko pohlédne. Pokud nám dáte důvěru, tak tohle a mnoho jiného nebudou na konci volebního období nesplněné sliby, ale výsledky práce nového vedení města.