4. října 2021

Pět SPOLečných kroků k dostupnému bydlení

Bydlení v Česku je nejméně dostupné v celé Evropě. Jeden středně velký byt vyjde na 12 průměrných ročních platů, což je dvakrát více než v Německu a třikrát více, než v Belgii. Pro českou střední třídu se tak vlastní 2+1 stává luxusem a jen za nájemné dají mnozí většinu svého měsíčního platu. Došlo to tak daleko, že řada mladých párů kvůli nejistotě s bydlením odkládá založení rodiny. Proto se problém musí řešit ihned.

Jak SPOLU zajistíme dostupnější bydlení (nejen) pro mladé?

1. Zjednodušíme stavební řízení

Česko má nejdelší stavební řízení v Evropě, povolení k zahájení stavby bytového domu trvá okolo 10 let! Náš stát se v tomto ocitá na úrovni rozvojových zemí a není schopný umožnit plynulou výstavbu tam, kde to lidé žádají a potřebují. Naši poslanci proto nedávno představili moderní, digitální návrh stavebního procesu, který celé „kolečko“ usnadňuje a zrychluje. Rychlejší řízení a flexibilní výstavba totiž znamená o poznání nižší ceny, jak ukazují zkušenosti z mnohých zemí.

1. Podpoříme výstavbu na brownfieldech (zchátralé areály), kde mohou vznikat byty pro rodiny

Věděli jste o tom, že jen v Praze je tolik nevyužitých brownfieldů, že by zde podle odhadů mohlo bydlet až 154 000 lidí? Zasadíme se o to, abychom těmto (a dalším) zchátralým průmyslovým objektům dali nový účel. Namísto podivných lokalit tak vznikne výkladní skříň obcí a měst. Podpoříme nákup a případně zbourání zchátralých budov v intravilánech měst a obcí, pokud místo nich vzniknou nové domy pro bydlení.

1. Posílíme roli samospráv (v budování územních plánu, v řešení krize s bydlením)

Jsme přesvědčeni, že místní lidé řeší lokální problémy daleko efektivněji, než úředníci v centrech. SPOLU máme stovky zkušených starostů a tisíce zastupitelů napříč celou republikou, kteří ví jak na to. Proto posílíme jejich roli v územním plánování a bydlení. Městům a obcím nabídneme výhodné půjčky na podporu výstavby. Uvolníme jim také pozemky v držení státu. Podpoříme využívání dlouhodobých plánovacích smluv.

1. Snížíme DPH na rekonstrukci či výstavbu bytů

Dostupné bydlení začíná nízkým daňovým zatížením. Před rokem jsme měli zásadní podíl na zrušení daně z nabytí nemovitosti, která pro kupujícího znamenala přirážku v řádu statisíců. Chceme také snížit DPH na rekonstrukci a výstavbu bytů. Tyto účely nyní podléhají u běžných bytů sazbě 15 %, my ji chceme zredukovat na 10 %, což u průměrného bytu znamená další úspory v hodnotě několika stovek tisíc.

1. Zvýhodníme hypotéky na první bydlení

Dosavadní pomocné programy bydlení nabízí horší podmínky, než půjčky na běžném trhu. My to chceme změnit. Zajistíme dostupnější hypotéky na první bydlení (mj. snížíme povinnou spoluúčast, zavedeme bonus za každé narozené dítě).

Milan Klempíř

člen MS ODS Jinonice