18. března 2021

ODS dodává naději: Spolu s partnery připravila bezpečný plán rozvolňování

Lidé si zaslouží znát plán, který umožní návrat celé země do stavu, jaký byl před epidemií. Protože toho vláda není schopna a sám premiér mění rozhodnutí několikrát do týdne, připravil tým SPOLU komplexní strategii rozvolňování, jejímž cílem je v závislosti na epidemiologické situaci postupně otevírat školy, vybrané služby včetně restaurací.

Koronavirová krize přináší vztek i zoufalství. Celé rodiny jsou nuceny mít ve svých bytech improvizované pracoviště, školku a hřiště zároveň. Mnozí se ocitli ze dne na den bez práce a snad nejhůře se cítí živnostníci, kteří mají uzavřené provozovny, přičemž se každý měsíc ocitají v červených číslech. Proto je nutné, více než kdy jindy, ukázat světlo na konci tunelu – zařídit návrat k normálnímu životu.

Nyní je to již rok, co trvají vládní omezení. A není divu, že toho má většina lidí již dost. V souvislosti s totálním chaosem ze strany vlády málokoho překvapí mohutné demonstrace zoufalých lidí nebo čím dál větší počet těch, kteří zkrátka odmítají poslouchat zmatená nařízení.

V těchto chvílích by měl každý skutečný lídr udat jasný směr. Nespoléhat se na to, že se republika zkrátka zavře, ale ani neslibovat okamžité otevření celé ekonomiky bez ohledu na epidemiologickou situaci. Krizový manažer má odpovědnost za zdraví i životy lidí a scénář kolabujícího zdravotnictví v italském Bergamu, kdy umírající lidé dostávali utišující prášky, protože se o ně neměl kdo postarat, vzbuzuje hrůzu snad v každém z nás.

Není však možné nechat ekonomiku uzavřenou donekonečna a proto ODS spolu s partnery připravila plán návratu k normálnímu životu, který počítá s rozvolňováním, hned jak to bude jen trochu únosné.

Připravená strategie má celkem tři scénáře, přičemž jednotlivá opatření se při nepříznivém vývoji zpozdí max. o měsíc. Pojďme se podívat na nejoptimističtější variantu - již loni se ukázalo, že vlivem jarního počasí virus ustupuje, nemluvě o testování či očkování.

Konec omezení pohybu i nouzového stavu

V současné situaci se celý národ nachází v částečném vězení, které má negativní dopad na psychiku všech obyvatel. Při prvním zlepšení situace se proto umožní opětovný volný pohyb v rámci ČR a ukončí se nouzový stav (namísto něj bude platit pandemická pohotovost).

Školy a školky

Pokud se epidemiologický stav zásadně nezhorší, je nutné co nejdříve (ideálně již koncem března) otevřít MŠ (včetně dětských skupin a vrátit do škol alespoň žáky 1. a 2. tříd, deváté ročníky ZŠ i závěrečné ročníky středních škol.

Do poloviny dubna by se měl do školy vrátit celý první stupeň a cca od května by ve školách probíhala rotační výuka žáků druhého stupně ZŠ. Ve stejné době by naplno začalo vyučování na středních školách a VŠ by umožnily prezenční zkoušky.

Od června by školy měly jet v plném prezenčním provozu.

Maloobchod a služby

Při dobrém vývoji se ideálně do poloviny dubna zprovozní alespoň část maloobchodu a služeb. Za zpřísněných podmínek to platí zejména pro odvětví s nižší mírou rizika, jako jsou autobazary, autosalony nebo farmářské trhy. V úvahu by mohly připadat i obchody s oblečením, jakožto klíčové služby pro celé rodiny, a stejně tak kadeřnictví.

Začátkem května by došlo k otevření všech obchodů i služeb za předpokladu omezení 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka a nadále (cca od června) by platila jen režimová omezení, jako jsou rozestupy apod.

Pohostinství

Pokud to bude alespoň trochu možné, tak si již v průběhu dubna restaurace otevřou své zahrádky do 22 hodin. Od počátku května by se mohla uvolnit 50% kapacita uvnitř (také do 22 hod) a od konce měsíce pak 75 % kapacity do 24 hod. V letních měsících by platila jen režimová opatření.

Plán návratu k normálnímu životu je první komplexní strategií, která počítá s postupným otevíráním ekonomiky. Oproti záměrům vlády se ale jedná o pevnou vizi, jejíž pravidla budou 100% dodržována, pokud se epidemie bude vyvíjet alespoň trochu konstantním trendem. Lidé potřebují znát jasný plán na místo ad hoc rozhodování, protože jedině tak se mohou připravit na budoucí vývoj. Dvojnásob se to týká živnostníků. Ti koncem loňského roku přišli o značné úspory kvůli tomu, že vláda nepromyšleně otevřela ekonomiku, aby jí o týden později zase zavřela. Této anarchii je třeba učinit přítrž a plán návratu k normálnímu životu v dané souvislosti nabízí skutečnou vizi.

Milan Klempíř

člen MS ODS Jinonice

Štítky:
komentář