18. února 2021

ODS kope za střední třídu: zajistila trojnásobné snížení daní a levnější bydlení pro rodiny s dětmi

ODS je nyní v pravicovém trojbloku a je pravdou, že ne pro všechny je toto uskupení čitelné. Ale pro celou střední třídu by mělo být. Občanští demokraté se jako hlavní síla koalice třikrát zasadili o snížení daní - naposled tak nechali každému zaměstnanci v průměru přes 2000 Kč. Ulevili i živnostníkům a v době krize se zasazují za vzdělávání našich dětí.

Nadcházející volby do Poslanecké sněmovny budou možná jedny z nejchaotičtějších od revoluce. Kvůli koronaviru nikdo neví, v jaké ekonomické situaci se ocitneme za měsíc, natož za půl roku. O to více však může obstát zavedená politická strana, která sama úspěšně prošla mnohými krizemi. A za poslední roky zásadně přispěla ke zlepšení vyhlídek zaměstnanců, živnostníků nebo rodin s dětmi.

Chvíli před volbami se zformovaly dva hlavní opoziční bloky jakožto vážní vyzyvatelé Babišova kabinetu. V průzkumech zatím vede středolevicová koalice Pirátů a Starostů s 25 % a trojblok SPOLU je za nimi o 7 % se ziskem okolo 18 %. Proč však pravá koalice nevítězí v průzkumech? Ne vždy je v médiích příliš vidět a je to škoda. Mnozí by přitom měli vědět, že občanští demokraté udělali pro živnostníky, podnikatele a obecně střední třídu snad nejvíce ze všech stran.

Ano, zní to skoro až drze. Ale je to fakt.

Každý zaměstnanec si v polovině tohoto měsíce vzpomene na loňské zrušení superhrubé mzdy, které mu zvýšilo mzdu v průměru o více než 2 000 Kč měsíčně navíc. Právě občanští demokraté prosazovali tuto reformu již několik let a nakonec ji prosadili. Piráti a Starostové byli proti.

Mnohé mladé rodiny si dále vzpomenou na zrušení daně z nabytí nemovitosti, které jim zařídilo levnější bydlení. Právě v době hluboké bytové krize znamenala 4% přirážka nadbytečný výdaj v řádu několika statisíců korun. Občanští demokraté na tento nesmysl upozorňovali dlouhou dobu, až byl konečně zrušen.

A co „modří“ udělali pro živnostníky? Měli lví podíl na zavedení paušální daně, která malým podnikatelům přinesla nejen finanční úsporu, ale také jim ušetřila mnoho času. Nyní nemusí řešit komunikaci se třemi úřady, protože odevzdají všechny odvody na jednom formuláři. Stačí zaplatit 5 469 Kč měsíčně a mají vystaráno. V moři byrokracie je to jeden z mála rozumných návrhů, jež vláda opět schválila až po dlouhodobém nátlaku ODS.

Občanští demokraté myslí i na rodiny s malými dětmi, které jsou v krizi pod enormním tlakem. Zatímco rodiče pracují z domova (pokud mají to štěstí), musí nyní dohlížet 24 hodin denně 7 dní na své děti a navíc jim ještě suplovat vyučování ve škole. Pro řadu z nich je to již neúnosné. Byla to přitom ODS, která jako jedna z prvních stran tlačila na vládu, aby děti konečně pustila do školy (snad to už vláda konečně odklepne). Mladí lidé totiž patří mezi nejméně ohrožené skupiny a kvůli COVIDu není možné, abychom zhatili budoucnost celé jedné generaci. Je to již rok, co jsou školáci doma, a pokud by tento stav trval déle, naše děti nám to za dvacet let budou vyčítat.

Je pravda, že trojblok SPOLU není tolik vidět jako levicová koalice. Piráti mají v očích mnohých lidí pověst mladých rebelů, bojovníků za svobodu internetu, kteří v prvopočátcích bojovali proti cenzuře na sítích (v dnešní době to zní až úsměvně). Takoví lidé by přece měli být ekonomicky liberální – tedy spíše pravicoví. Byl to dříve (v začátcích hnutí) i názor autora.

Ale právě středopraví voliči by si měli uvědomit, že Piráti byli proti snížení superhrubé mzdy a navíc mnohé daně navrhují, například europoslanec Mikuláš Peksa prosazuje nové daně z plastů či z finančních transakcí rovnou na celoevropské úrovni – aby se pro jistotu nemohly tak jednoduše zrušit.

Pro střední třídu by však mělo být více varující, jak chtějí Piráti řešit bytovou krizi v Praze. Zatímco ODS dlouhodobě prosazuje výstavbu bytů v místech zhroucených brownfieldů (zejm. nevyužitých továrních komplexů), moderní levice chce zdanit všechny, kteří vlastní více nemovitostí – jedná se např. i o chalupáře. Těmto a dalším pravicová koalice garantuje, že se bude vždy rvát za vlastnická práva.

Pokud tedy živnostník, malý podnikatel nebo kdokoliv ze střední třídy váhá, komu dát hlas, ať si vzpomene na SPOLU a především na ODS. Na ty, jež se za něj prali celé funkční období a budou se prát i nadále.

Milan Klempíř

člen MS ODS Jinonice

Štítky:
komentář