6. srpna 2018

Proč se zúčastnit komunálních voleb?

(www.ods.cz/os.praha5) Možná si spousta z Vás říká, že komunální volby nejsou důležité. Že se v komunálu rozhoduje jen o detailech jako odvoz odpadků a oprava kanalizace. Nebo kde se radní dohadují, jestli mají barvit lavičky na modro či na oranžovo - podle toho, kdo vyhraje místní volby.

Takhle jednoduše to ale nefunguje. Sám jsem se o tom přesvědčil. Není totiž náhoda, že obzvláště v Praze stoupají ceny domů i bytů závratným tempem. Není náhoda, že nám najednou padají mosty. Není náhoda, že máme složitý systém v úřadech namísto jednoho místa, kde si vyřídíte vše potřebné. A není ani náhoda, že se eskalátory v metru opravují déle, než půl roku.

Tohle vše totiž ovlivňují v komunálu. I když se to na první pohled nemusí zdát. Vzpomeňme si například na ceny bytů a domů, které v Praze za poslední čtyři roky vzrostly o polovinu – za běžný dvoupokojový byt zaplatíte o milion více, než před 3 lety. A ceny stále letí vzhůru. Je pravdou, že je to také kvůli zrychlující se ekonomice nebo vinou nezměrné byrokracie (získání stavebního povolení trvá neuvěřitelných 247 dní, což je o 69 dní více, než v úřednické Francii).

 

Zelení aktivisté na pražské radnici pomáhají roztáčet ceny nemovitostí až do nebes

Nicméně pokud jsou k tomu všemu na pražské radnici zelení aktivisté zabraňující rozumné výstavbě, působí pak doslova jako voda na mlýn roztáčející ceny až do nebes. Přitom je v Praze zástavba řidší, než ve srovnatelných metropolích a jen v Pražské památkové rezervaci (cca historické centrum) je 107 parků!

Chci tím říci, že politici potřebují odborné dovednosti, kompetence a vizi. V průběhu času se o tom přesvědčuji stále více. Když jsem ještě na škole studoval politologii, tak nás učili o historii různých ideologií, o stranických systémech apod. Ale to, co je motorem politiky, je smysluplná vize. A já vám řeknu tu mojí.

Chci žít ve městě, kde se kromě parků a chráněné zeleně využije každá dostupná plocha. Kde se vystaví dostatek bytů pro nově příchozí a tím se sníží jejich cena. Abychom nemuseli platit 16 000 za pronájem garsonky na Smíchově, která se ještě nedávno dala pořídit za 11 000.

Chci žít ve městě, kde funguje smysluplná doprava. Kde se o rozvoji či rekonstrukci přemýšlí a oprava krátkého úseku rozpadající se silnice netrvá dva roky (případ z Braníka), ale třeba jen pár dnů, jak je tomu v Japonsku.

 

ODS má odborníky na E-government, již před deseti lety jsme prosadili Czech point

Chci žít ve městě, kde jsou úřady pro nás všechny - dostupné a jednoduché. Kde s nimi komunikuji přes internet namísto dlouhých front u přepážky. A když už na úřad náhodou půjdu, tak si všechny důležité věci vyřídím na jednom místě. Na místo, kde budu moci platit kartou – to je přeci dnes samozřejmost v každém supermarketu. ODS má zkušené odborníky, kteří vědí, jak na to. Již před deseti lety jsme díky Zdeňku Zajíčkovi prosadili Czech point.

Chci žít ve městě, kde se cítím bezpečně. Kde se nestaví pouze bezpečnostní zábrany na staromáku, ale kde se myslí na každého z nás, ať je v centru nebo na sídlišti. Kde se efektivně spolupracuje se strážníky, s pořadateli velkých akcí a kde se na potřebných místech instalují moderní kamery s analýzou obličejů. Naše Praha je jedna z nejbezpečnějších metropolí na světě a chci, aby to tak zůstalo. Navzdory zhoršující se bezpečnosti v Evropě i jinde.

Za čtyři roky se toho změnilo hodně. U nás, v Evropě, ve světě. Přichází nové příležitosti (E-government), nové fenomény (Airbnb, Uber) ale i nové hrozby (terorismus, nekontrolovaná migrace). V uplynulých čtyřech letech jsme viděli, jak to vypadá, když Prahu nikdo pořádně neřídil. A myslím si, že si to napříště nemůžeme dovolit. Vím totiž, kam to až může dojít, když se představitelé chovají nezodpovědně a alibisticky – problémy v dopravě to začíná, sociálně vyloučenými lokalitami nebo no-go zónami to končí. Tohle nechci připustit.

V těchto časech je více než nutné mít spolehlivé a schopné politické vedení. Právě i v komunálu – v naší čtvrti, v naší městské části. Je to přece místo, kde chceme všichni žít. Kde chceme vychovávat naše děti, kde chceme spokojeně trávit náš volný čas.

Milan Klempíř

člen MS ODS Jinonice
kandidát ODS na MČ Praha 5

Štítky:
komentář