29. dubna 2021

Ruský šváb náměstkem ministra vnitra

Jedno je z jmenování Michala Haška politickým náměstkem Jana Hamáčka na Ministerstvu vnitra zřejmé : Jan Hamáček 100 % plní všechny úkoly, které dostane od presidenta Zemana. Vzpomeňte: najít jiného nominanta než měla ČSSD na ministra kultury (nakonec Zaorálek) či než měla na ministra zahraničí (původně Poche, nakonec po třech letech odvolaný prozápadní Petříček). Z poslední doby jde třeba o aktuální jmenování náměstka ministra vnitra.

Jan Hamáček plní presidentské úkoly někdy později, ale vždy spolehlivě. Je spoluautorem plíživé přeměny naší republiky v prezidentský systém, kdy si president Zeman na Babišovi a Hamáčkovi vyobchodoval již dobrou polovinu členů Vlády či předání kompetencí ministerstev na Kancelář presidenta či jmenování svých lidí do různých úřadů státní správy. Ukazuje to na naprostou politickou slepotu Jana Hamáčka. Domnívá se zřejmě, že manipulátor na Hradě dokáže obratným šířením dezinformací odvést pozornost od fatální chyby, které se sociální demokracie pod jeho vedením dopustila, když vstoupila do Babišovy vlády.

Michal Hašek má za úkol pohlídat Miloši Zemanovi vyšetřování kauzy Vrbětice. Spoustu neformálních setkání a schůzek s krytím 1. místopředsedy vláda a ministra vnitra Jana Hamáčka s funkcí náměstka je k tomu ideální příležitostí pro Haška. A proč zrovna Hašek? Zaprvé: Michala Haška s Milošem Zemanem pojí opakované pokusy o puč na bývalého předsedu vlády Bohuslava Sobotku a ústavní systém v naší zemi. Nejzákeřnější puč proslul díky Haškovu jedenáctkrát opakovaném lhaní v přímém televizním přenosu jako Lánský puč. Zadruhé: Michal Hašek je se se svou proruskou orientací pro Miloše Zemana ideálním kandidátem na „hlídání“ kauzy Vrbětice. Michal Hašek se nikdy touto orientací netajil a Putinově režimu vždy nahrával. Například v roce 2016 když kladl jako hejtman věnce u pomníku padlých rudoarmějců společně s Putinovými Nočními vlky (motorkářský gang) si neváhal udělat skupinové foto a to umístit na sociální sítě. Členové tohoto gangu bojovali po boku separatistů na východě Ukrajiny a jejich vůdce Alexander Zadolstanov zvaný Chirurg (mimo jiné je na sankčním seznamu USA i EU) se chlubí tím, že Putina přesvědčil k anexi ukrajinského Krymu.

Jak si však vysvětlit, že Jan Hamáček, který si musel být dobře vědom silné negativní reakce na jmenování Michal Haška náměstkem na vnitru několik měsíců před volbami, tak rychle a ochotně splnil další Zemanovo přání? Není na to kauza Vrbětice přece jen málo?

Ze souslednosti kroků Jana Hamáčka v posledních týdnech, zejména plánované cesty do Moskvy kvůli Dukovanům a bleskového odvolání ministra zahraničí Petříčka vyplývá, že nejde o náhodu, ale o dobře připravovaná a systematicky koordinovaná opatření, která sledují jasný cíl. Návrat zkompromitovaného Michal Haška do vysoké politiky, a to do funkce náměstka ministra vnitra v době jen několika měsíců před volbami a krátce po odhalení nepřátelského působení ruských agentů proti České republice signalizuje, že Miloš Zeman se rozhodl uskutečnit to, oč dlouhodobě usiluje. Demontáž parlamentního systému v ČR. Při návštěvě Číny nám president veřejně, jasně a tak nějak po gottwaldovsku, sdělil, že se tam učí jezdit, jak stabilizovat českou společnost. Z pohledu vládce v Moskvě jsou svoboda a demokratické státy ve střední Evropě jak pro obyvatele Ruska, tak spřátelených totalitářských režimů, nebezpečným příkladem, který destabilizuje nejen obnovené ruské imperiální ambice, ale i šanci udržet se u moci až do konce života. Je třeba proto počítat s tím, že se záměry Miloše Zemana těší plné podpoře Vladimíra Putina, který nebude váhat napnout všechny síly.

Když to ruským agentům nevyšlo před několika lety v Černé Hoře, kde byla odhalena příprava státního převratu, bylo by chybou se domnívat, že se o to nepokusí znovu a jinde, tentokrát pro Kreml v geopoliticky navíc mnohem zajímavější střední Evropě. A na tuto práci se Michal Hašek hodí perfektně, protože když hoří, zavoláš hasiče, aby to uhasili, když Ti praskne kohoutek, zavoláš instalatéra, aby jej opravil, když se stane nehoda a jsou na místě zranění, zavoláš záchranku a když chceš provést puč... povoláš Michala Haška. Zahájení jeho politické kariéry bylo pučem v Drásově na předchozího starostu, který jej vytáhl do zastupitelstva. A pak už se to jen opakovalo a ve stále vyšších patrech nabíral stále významnější spojence a mířil na vyšší cíle a vrcholem byl výše zmíněný tzv. Lánský puč. Když chceš udělat státní převrat, musíš ovládnout vnitro, nikoliv svaz zahrádkářů.

Kolega na jižní Moravě kdysi vymyslel pro Michala Haška, s ohledem na jeho „schopnost“ zastávat desítky funkcí, přezdívku „japonská kalkulačka“, která se celostátně ujala. Ale je zřejmé, že z japonské kalkulačky se stal postupně ruský šváb. Tato jeho vlastizrada by nebyla tak nebezpečná, kdyby nebyl zároveň náměstkem ministra vnitra. Ale nemělo by nás to udivovat, žijeme v zemi, kdy od dob Klementa Gottwalda (s čestnou výjimkou Václava Havla) nemáme na Hradě presidenty, ale ruské rezidenty.

Jiří Kadrnka

bývalý předseda Jihomoravské ODS