22. dubna 2020

COVID-19 vs. EKONOMICKÝ PLÁN HL. M. PRAHY NA ROKY 2020–2022 aneb pražské městské části mohou výrazně ekonomice pomoci

(www.ods.cz/region.prazsky) O skutečné pomoci k návratu ekonomického růstu v následujících více než dvou letech, co zbývá z tohoto komunálního volebního období, v Praze již probíhá. Rozhodovat se bude zřejmě již brzy. O tom, jak by pražské městské části mohly ekonomice pomoci, je tento článek.

Jedna z relativních jistot i pro letošní pražský rozpočet již existuje. Vláda České republiky včera tím, že zvýšila plánovaný schodek státního rozpočtu až ke 300mld. Kč zároveň nesnížila svůj původní výdajový rámec. I metropole tak může, alespoň letos, snad počítat od státu s finančním objemem, který předpokládala ještě před vypuknutím pandemie Covid-19. Jisté v dnešní době není téměř nic, ale přesto, předpokládejme, že tomu tak je.

Investice, se kterými město letos počítá, jsou plánovány v objemu cca. 17 mld. Kč. 
Za posledních deset let (s výjimkou let volebních) však u nich probíhá obvyklý kolorit * vysoký plán / nízký výsledek *.
A to by se letos, ani v dalších letech, nemělo stát. 


Podpora ekonomiky 2020–2022

Významnými investičními akcemi města jsou výstavba trasy metra D, dostavba městského okruhu a některých navazujících silničních spojek. Jde ale jen o přípravu, kde skutečné investice (i více než 100 miliard Kč) do realizace těchto akcí budou uskutečněny až po tomto období.

Chce-li město české a pražské ekonomice v následujících letech významně pomoci, nemá vlastně nic moc co nabídnout. Těch plánovaných 17mld. Kč v letošním roce téměř jistě neutratí. Může je dílem převést do přímé, okamžité podpory pražských firem do různých programů pomoci s vírou, že jich alespoň část zachrání. První z nich (COVID Praha – úvěry ručené státem a městem za 1,5 mld. Kč), do kterého město vložilo svých 600 mil. Kč, byl včera vyčerpán za 10 minut. Budou-li i další, může to krátkodobě některým pomoci, ale střednědobý plán na letošek a příští rok je stejně klíčový.

Město také může opravovat více silnice a další městskou infrastrukturu (vodovod, kanalizaci), opravovat své objekty, modernizovat, tj. zapojit vyšší objemy peněz do oprav, jejichž příprava nebude dlouho trvat.

Investice budou mít v ekonomice okamžitý efekt pouze v případě, že už připraveny jsou. Kolik jich může být rychle připraveno, není dosud zřejmé. Žádná převratná čísla to ale nebudou.


Městské části mohou Prahu zachránit

Jinou věcí mohou být „šuplíkové“ projekty městských částí. Řada z těchto projektů, často už roky, připraveny jsou. A čekají na svou šanci.

Pokud by město přišlo například s:

  • dvouletým investičním programem pro městské části
  • dvouletým programem na opravy majetku městských částí

mohly by městské části tisíce menších projektů „vytáhnout ze šuplíku“ a v průběhu dvou let realizovat své mnohokrát odkládané plány. A pomoci tím i tisícům místních firem krizi překonat.
Opravy škol a školek, výstavba nových školek, ale i další projekty pro lepší život občanů městských částí - Pražanů – by mohly být konečně dotaženy a ještě by přitom pomohly ekonomice v kritické době.

Věřím, že by šlo o desítky miliard korun. Na prodiskutované, samosprávami městských částí chtěné projekty, o jejichž realizaci roky usilují, ale nemají, nebo na ně v minulosti od města nedostaly potřebné finanční prostředky.

Michal Frauenterka, 22. dubna 2020