30. června 2022

ZA DVEŘMI RADNICE – co se tam děje doopravdy?

Blíží se komunální volby, které se budou konat letos na podzim. Skončí tak volební období, kdy se v Horoměřicích po mnoha letech zcela obměnilo vedení obce. Dřívější představitele obce nominované ODS v roce 2018 nahradila vláda dvou politických uskupení – sdružení Naše Horoměřice a STAN (dále je budeme nazývat zkratkou NH+STAN). A nyní tedy přichází čas, kdy v podzimních volbách bude NH+STAN skládat voličům účty.

Jejich začátky byly víc než rozpačité. Hodně se projevila naprostá nezkušenost a neznalost všech nových představitelů, počínaje starostou, místostarosty i členy obecní rady. Ačkoli tehdy ODS nabízela ruku ke spolupráci, aby pomohla nováčkům se zorientovat, byla pomoc odmítána, protože si nová radnice chtěla vše dělat podle svého. Bohužel se tak činnost radnice utlumila a nezkušenost vedla k mnoha zbytečným chybám. Jen jsme stále dokola byli bombardováni zprávami, že prakticky každý problém nová radnice zdědila po ODS. Prostě ODS se stala univerzálním viníkem všeho, co se NH+STAN nedařilo. Smutné je, že tyhle výmluvy slýcháme i dnes, kdy už tři a půl roku u kormidla stojí NH+STAN.

Ale nechceme jen kritizovat, za některé věci si radnice zaslouží i pochvalu a poděkování. Pojďme si proto připomenout, co se koalici NH+STAN během téměř čtyř let ve vedení obce povedlo a kde naopak selhala.

Co se NH+STAN podařilo:

  • Zvládnout pandemii na jedničku s hvězdičkou. Perfektní organizace očkování přímo v obci, v počáteční fázi organizace výroby a distribuce roušek a dezinfekce, poskytování informací. Byla to těžká doba a náročný úkol, který radnice zvládla velmi dobře. Velká pochvala.
  • Rozhýbat kulturní a společenský život v obci. Tady dáváme jednoznačně palec nahoru. Bohužel pandemie společenský život krutě omezila, takže potenciál chuti obyvatel zapojit se do veřejného dění se nepodařilo úplně využít.
  • Restartovat jednotku Sboru dobrovolných hasičů. Tady klobouk dolů, podařilo se omladit členskou základnu o spoustu aktivních lidí, dokonce zahájil činnost i oddíl hasičského dorostu. Gratulace!
  • Udržet nastartovanou podporu seniorů. Již pod vedením ODS začala obec zajišťovat dovážku dotovaných obědů horoměřickým seniorům a zahájila semináře Univerzity třetího věku přímo v Horoměřicích; v tom současná radnice NH+STAN pokračuje, navíc pro seniory organizuje, případně podporuje i další aktivity – výlety, cvičení, klub důchodců.
  • Rozjet nový systém odpadového hospodářství. Také tady NH+STAN navázali na činnost předchozí radnice a vcelku úspěšně v ní pokračovali. Mám tím na mysli, že první kompostéry s dotací pořídila už ODS (a dokonce si tehdy za to vysloužila od NH kritiku!). Nyní byly pořízeny další kompostéry a dále barevné popelnice na třídění odpadu pro domácnosti. To si zaslouží pochvalu, protože zákonné normy i finanční náročnost odpadového hospodářství nutí obce stále více odpad třídit. Jen kdyby zavádění nového systému neprovázely zbytečné zmatky – jeden den NH+STAN uveřejnili, v jakých termínech se bude odpad svážet, a za tři dny už vše zase měnili.
  • Získávat dotace, i když jen ty malé, v desítkách až stovkách tisíc. Žádnou velkou dotaci v desítkách milionů NH+STAN nezískala, protože nedokázala připravit žádné odpovídající projekty. Přitom infrastruktura obce by větší finanční injekce víc než potřebovala.
  • Postavit školku. Po třinácti letech byla v roce 2022 konečně dokončena celá školka v Komenského ulici. Dva pavilony pro děti a kuchyň postavila v minulosti ODS, NH+STAN dokončili poslední pavilon pro děti. O dotaci na něj zažádala už ODS, obec ji však získala až za vlády NH+STAN. Nová koalice ale nezvládla výběrové řízení na dodavatele, a proto se celá stavba o celý rok zpozdila. Nyní je tedy konečně hotovo, ale děti mohly do školky chodit už o rok dřív. Takže pochvala, ovšem s výhradou.
  • Vybudovat školní hřiště. Tady má zásluhy jednoznačně NH+STAN, i když nebýt toho, že ODS už před lety ze školního pozemku přestěhovala pomník padlých, což byl první krok pro už tehdy plánované hřiště, tak by nyní žádné hřiště nebylo.
  • Zorganizovat sbírku na pomoc Ukrajině, vyjádřit podporu, postarat se o uprchlíky. Výborně!

Kde se NH+STAN nedaří:

  • Sestavovat reálný rozpočet a následně jej plnit. Každý rok jsme v zastupitelstvu svědky přípravy megalomansky nafouknutého rozpočtu, zejména v oblasti investic, přitom v letech 2019 a 2020 se neinvestovalo do obecní infrastruktury prakticky vůbec, v roce 2021 se z plánovaných 79 miliónů korun proinvestovalo pouhých 30. A to jen díky stavbě školky, ke které byla radnice dotací fakticky dotlačena. Na letošní rok 2022 je pak plánováno za investice utratit dokonce přes 100 miliónů! A když jsme se oprávněně ptali, za co chce radnice tyto peníze utratit, obdrželi jsme jen seznam zbožných přání, co všechno by si páni radní přáli dělat. Třeba rekonstruovat statek, postavit školu atd. V pořádku, jenže na takové velké akce je třeba mít připravené projekty, stavební povolení, což vše trvá měsíce i roky. Nic z toho radnice v ruce nemá, takže tyto jistě potřebné investice realizovány zcela jistě nebudou. Snad se letos alespoň začne s opravou střechy zámku.
  • Investovat. Ano, NH+STAN opravdu neumí investovat. Obecní infrastruktura tak zastarává a degraduje. Vždyť za celé tři roky se nevydláždila ani jedna ulice (a že v Horoměřicích ještě pořád několik prašných ulic zbývá), nepostavil se ani metr chodníku, ani metr radnicí tolik propagovaných cyklostezek a cyklotras. Rybník Podluky II je už rok vypuštěný, protože se porouchalo stavidlo – velké řeči o revitalizaci – a rybník stále zarůstá. O nové škole se jen mluví a za velké peníze se malují studie, jenže jsou to jen hezké obrázky. Nikdo totiž neudělal skutečnou studii proveditelnosti, tedy zjištění, jestli je projekt vůbec reálně možné postavit.
  • Plnit svůj volební program. Pamatujete si, jak nová koalice NH+STAN slibovala, jak bude transparentní, o všem bude informovat? Říkali tomu otevřená radnice. První týdny nás na facebooku ohromovali svými „úspěchy“, jak vedení obce jednalo na kraji a na ministerstvu a co všechno jim tam naslibovali. Ze slibů nebylo nic a facebook se odmlčel.

Pak bylo v programu slibováno, jak se bude všechno zveřejňovat, každá smlouva bude viset na netu. Dnes už se smlouvy opravdu zveřejňují, i když jsme na to čekali víc než dva roky. Ale pro jistotu se zveřejní jen nedůležité něco, aby se vlk nažral a koza… znáte to. Tak se například zveřejní smlouva za 200 000 Kč, jejíž předmět je uveden v příloze – a příloha nikde. Zato se dozvíme, který drobný podnikatel uzavřel s obcí smlouvu na odvoz popelnice. To vážně nemusíme vědět.

Když se nějaký občan domáhá informací, na které má právo, radnice hledá cesty, jak požadované neposkytnout. Tu vůbec neodpovídá, jindy chce za jednoduché informace nehorázné peníze. Dokonce teď jako obranu proti „obtížným“ občanům uchystali nový ceník za poskytování informací. Notně podražili.

Podobně je na tom Horoměřický zpravodaj. Dříve pod taktovkou ODS vycházely všechny příspěvky, které byly do redakce doručeny. I ty kritické. A zpravodaj vycházel 7 – 8x ročně. Dnes zpravodaj řídí redakční rada, která ho zvládne vydat 4x do roka a ještě s podmínkou, že nebude otiskovat nic kontroverzního, osobní útoky a spory. Bohužel hned po vyhlášení těchto pravidel ve zpravodaji vyšel příspěvek čtenáře, který představitele ODS znectil až do pátého kolena. Pravidla nepravidla. Znechuceni tímto přístupem jsme přestali do zpravodaje přispívat, což nám někteří občané vytýkali. A tak je dnes zpravodaj „hlásnou troubou“ radnice, která se zde chlubí, jak u nás v Horoměřicích všechno jen kvete.

  • Dělat věci pořádně. NH-STAN dosud realizovala vlastně jen takové menší projekty. Ale prakticky všechny se potýkaly nebo potýkají s problémy. Pojďme si je připomenout.
  • S velkou pompou byla hned na začátku volebního období ohlášena příprava stavební uzávěry. Celá akce ovšem probíhala natolik diletantsky, že se ani za tři roky nepodařilo velkohubě proklamovanou stavební uzávěru vyhlásit. A troufám si tvrdit, že se ji vyhlásit ani nepodaří, protože všechny dokumenty ke stavební uzávěře byly doslova zfušované. Přitom jen za právníky obec vyhodila oknem desítky tisíc korun.
  • Dalším z prvních projektů byla U-rampa ve statku. Jistě dobrý projekt, ale špatně provedený. Když jsme se totiž hned po vybudování ptali, zda má U-rampa certifikát bezpečnosti, bylo nám řečeno, že to dělala firma, která rampy umí, takže žádný atest nepotřebuje. Až dodatečně po naší intervenci se bezpečnost začala řešit a rampa byla odstavena z provozu, než budou doplněny bezpečnostní prvky. Smutné je, že na „uzavřené“ rampě děti dál řádily a došlo zde i ke zbytečnému zranění.
  • Rokle. Tady se radnice rozhodla, že tento docela zachovalý přírodní kout je škoda nechat jen tak ležet ladem. Že by bylo fajn udělat zde místo pro rekreaci a masové obecní akce. Nebrala přitom v úvahu, že Rokle jsou přírodním biokoridorem, v novém územním plánu mají být dokonce povýšeny na biocentrum. To jsou místa, kde by se měla nerušeně pohybovat a nacházet úkryt zvěř. Je přitom zřejmé, že pokud se tam bude pohybovat větší množství lidí a pořádat hlučné akce typu čarodějnice, zvěř se bude Roklím zdaleka vyhýbat.

Dokonce se k tématu konal on-line workshop, což bylo takové divadýlko pro veřejnost. Jako oponent projektu byl přizván jakýsi kamarád pana místostarosty (tykali si), který se zabývá spíše využitím přírody pro lidi než její ochranou. Takže místo skutečné oponentury projekt využití Roklí chválil. A vrcholem všeho bylo, když v diskusi vystoupila obyvatelka Horoměřic, která s projektem ostře nesouhlasila, a bylo jí důrazně doporučeno, ať se tedy z diskuse odhlásí! Nakonec jediný výsledek, na kterém se občané shodli, bylo Rokle uklidit. Přesto se už za dva dny v Roklích začalo kácet.

  • Obecní kurník. Projekt, který vyvolal velké vášně. Ani se nedivím. Pár občanů se obrátilo na obec, že by chtěli obecní komunitní kurník. Obec dala pozemek a zakoupila materiál na kurník. Prý má ve strategickém plánu podporu komunitního hospodaření. Budiž. Co vadí, že většinu nákladů nesla obec, a teď si nějakých deset rodin na obecním majetku chová slepičky. Žádný nájem neplatí, jak je u podobných projektů obvyklé. Prý je projekt otevřený, každý se může přidat. Kdyby se ale opravdu přihlásilo třeba jen pár desítek zájemců, měli bychom tu drůbežářský velkochov?
  • Černé jezero. Že nevíte, o co jde? Ale víte, jde o jezírko U Studánky. Tohle je skutečný majstrštyk. Údajně vše začalo tak, že se na pana místostarostu obrátili obyvatelé ulice U Studánky, že by chtěli pozemek u pramene zkultivovat a nejvíc by si tam přáli jezírko. Pan místostarosta konal: z obecní kasy se zakoupil materiál a obecní zaměstnanci spolu s místními obyvateli vybudovali jezírko. Běžte se tam podívat, vypadá moc pěkně.

Jenže. Od počátku jsme upozorňovali, že se jedná o stavbu, konkrétně vodní dílo, které podléhá povolení od vodoprávního úřadu. Pan místostarosta ovšem tvrdil, že o stavbu nejde, a že když to chtěli občané, tak to žádné povolení nepotřebuje. Předchozí větu si přečtěte ještě jednou: když něco chtějí občané, jde to i bez formalit. Taková byla filozofie pana místostarosty. Půl roku jsme varovali, že se jedná o černou stavbu. Nakonec se nám podařilo přesvědčit pana starostu, který věc na příslušném úřadě prověřil – a ejhle! Potvrdilo se, že je to stavba, která podléhá vodoprávnímu povolení. A protože povolení nemá, je postavená načerno. Dalšího půl roku jsme naléhali, aby tedy stavba Černého jezera byla legalizována. Neděje se nic. Asi se čeká, až obec dostane za černou stavbu tučnou pokutu.

  • Workoutové hřiště. Obec v loňském roce postavila pěknou venkovní posilovnu. Měla jen jednu chybu. Předpokládala, že všichni obyvatelé Horoměřic, nebo aspoň ti chtiví cvičení v přírodě, měří nejméně dva metry. Všechny hrazdy byly tak vysoko, že na ně běžný člověk nedosáhl. Problém se musel dodatečně napravovat doplněním stupaček. Tak jen doufejme, že budované parkurové hřiště nebude podobným překvapením.
  • Zbytečné studie. Radnice vedená NH+STAN se čas od času pochlubí pěknými obrázky, když nechá za velké peníze udělat nějakou studii. Takže už jsme tu měli studii, která zlikvidovala hasičárnu a současně řešila parčík naproti obecnímu úřadu. Ve stejném parčíku pak podle další studie měla stát nová škola. Podle jiné studie asi padne nově dokončené hřiště u školy, protože do něj zasáhne nová tělocvična. Další krásná studie plná fotografií stažených z internetu se týkala Stezky zdraví, moc „hezký“ projekt s rozhlednou, na cizích pozemcích, bez projednání s jejich vlastníky, bez potřebné infrastruktury (parkování), abychom se vzápětí od pana starosty dozvěděli, že na onom pozemku by se nic dělat nemělo, protože je tam vzácný biotop, který by bylo škoda zničit. 60 tisíc za studii rázem vyletělo oknem. Skoro se zdá, že většina těch studií chce jen ukázat lidem něco hezkého, jako že radnice pro ně něco dělá.

Za všemi výše uvedenými problematickými projekty stojí jeden muž – místostarosta Aleš Sedláček (STAN).

  • Rekuperace ve škole. Totálně zpackaný projekt. Co je platné, že tentokrát platilo Letiště. Akce se opět dělala bez stavebního povolení. A jak se ukazuje, i bez pořádného projektu. Do školy byly dodány zbytečně naddimenzované rekuperační jednotky. Ty měly být původně montovány na stropy, ale záhy se ukázalo, že stropy ve staré budově ty zbytečně velké a těžké jednotky neunesou. Navíc dopředu nikdo nemluvil se sousedy, a ti pak odmítli, aby výdechy rekuperace mířily k nim. Takže se po škole táhnou desítky metrů zbytečných rozvodů, skříně rekuperačních jednotek zabírají spoustu místa. O tom, že se bez stavebního povolení zasahovalo do nosných konstrukcí budovy, raději ani nemluvit. Potřebné zkoušky a atesty vzduchotechniky se nedělaly. Stačí prý konstatovat, že fouká. Dodejme, že se celá akce dvojnásobně protáhla, což výrazně narušilo provoz školy, a celkový obrázek je úplný.

Tuhle akci měl na starost druhý místostarosta Ivan Král. Ten je také zodpovědný za nepovedené výběrové řízení na dodavatele školky, kvůli čemuž se školka o rok zdržela.

  • Úplně nakonec jsme ve výčtu problémů nechali vztahy s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově. Někomu možná nepřijde důležité kamarádit se s nějakou církví, ale je třeba si uvědomit, že jde o největšího vlastníka pozemků v Horoměřicích. Ať se tady podíváte kterýmkoli směrem, uvidíte premonstrátský pozemek. Patří jim třeba rybník Podluky I, park pod zámkem, požární nádrž, přední dvůr ve statku, zdravotní středisko, pole za bytovkami směrem k Ovčínu, Panská zahrada, pozemky na jihu obce směrem k Praze a další a další. To je také důvod, proč se radnice vedená ODS vždy snažila s premonstráty udržovat dobré vztahy. A už od devadesátých let také vyjednávat, o jaké pozemky by obec měla zájem a co případně za to. Tehdy to byly vždy jen předběžné dohody, protože až do přijetí zákona o církevních restitucích (2016) premonstráti se svými pozemky ve skutečnosti nakládat nemohli. Proto tehdy nebylo možné nic sepsat písemně. Po roce 2016 ještě nějaký čas trvalo, než stát premonstrátům jejich pozemky skutečně převedl, o některé se dodnes ještě soudí. A pak v roce 2018 přišly volby a po nich nastoupila nová koalice NH+STAN.

Ta s premonstráty vyjednávala tak „úspěšně“, že premonstráti už dnes s radnicí jednat vůbec nechtějí. Důvodem je zejména připravovaný územní plán. Proč? Již od devadesátých let v něm některé premonstrátské pozemky byly vedené jako zastavitelné. NH+STAN ale všechny premonstrátské pozemky z územního plánu „vyhodilo“. Do územního plánu bylo totiž třeba protlačit 10 hektarů jiných pozemků, které se nacházejí mezi Únětickým potokem a komerční zónou s Cosmasem a betonárkou ZAPA. Je dobré vědět, že zde vlastní 2,5 hektaru půdy také pan starosta Herčík. K územnímu plánu se ale vyjadřují i další nadřízené úřady a projednávání nového územního plánu vázne. Mezitím starý územní plán pozbyl svou platnost, a tak obec nyní nemá územní plán žádný. Jen totálně zničené vztahy s premonstráty, léta těžce budované.

Důsledkem je, že obec těžce hledá, kde postavit novou školu. A tak tu máme dvě studie na navýšení kapacity školy, obě by však pomohly jen na pár dalších let. Jedna studie předpokládá zbourání obecního úřadu a zastavění centra obce ohromnou budovou, což by vedlo k dalšímu zhoršení ranní dopravy. Druhá studie předpokládá výstavbu školy v lokalitě Nad Prahou, nejlukrativnějších pozemcích, jaké obec vlastní. Vešla by se tam však pouze budova pro první stupeň, což by přinášelo další komplikace v provozu školy.

Celá problematika premonstrátů a územního plánu je samozřejmě daleko komplikovanější, takže se k ní ještě v budoucnu vrátíme.

Tento text si nekladl za cíl komplexně zhodnotit působení současné koalice NH+STAN, to bude možné až s větším časovým odstupem. Chtěli jsme jen nabídnout jiný pohled, než jaký celé volební období prezentoval Horoměřický zpravodaj. A také dát vědět, že opozice nespala, pracovala, jen její názory byly velmi často opomíjeny.

Jana Kohoutová s přispěním členů ODS