4. října 2013

Rozhovor s místostarostou Dvora Králové

Rozhovor s kandidátem č. 3

Jste skutečně zkušený komunální politik a ve svých názorech a rozhodnutích neoblomný, alespoň tak Vás vidí většina občanů Dvora Králové. V radě i zastupitelstvu jste poměrně jednotní, což není pravidlem v každém městě...
Ano, se současnou starostkou se na mnoha věcech shodneme, i když je z jiné politické strany. Na malém městě či obcích se politikaření nikdy nevyplatí, lidé spolu musí vycházet a dohodnout se na společném postupu směřujícím k rozvoji města. Není ale všechno až tak růžové, jak se možná zdá. Jako problém u nás vidím příliš otevřený rozpočet, kdy se již dostáváme do výrazně červených čísel. To by si měli uvědomit mnozí naši zastupitelé a trochu přibrzdit ve svých rozhodováních o dalších investicích.

Co se podle Vás v období, kdy jste byl členem vedení města, podařilo, na co můžete být pyšní?
Pokud bych měl uvést vydařené akce Dvora Králové, na kterých jsem se jako místostarosta či radní podílel, pak bych jistě jmenoval výstavbu zimního stadionu. Musím však zdůraznit, že se vždy jedná o práci týmu, nikoliv jednotlivce. V minulém volebním období jsme na tom byli výrazně finančně lépe, proto jsme si mohli dovolit i významné investiční akce. Rád bych zmínil takovou, která se týká všech obyvatel Dvora Králové, a to rekonstrukci zdejší nemocnice, která se pohybovala ve výši třiceti milionů korun. Dnes se tím můžeme pyšnit!
Od loňského léta slouží v půdních prostorách dvorské nemocnice lékařům a sestrám nové šatny a lékařské pokoje. Na podzim se tam zrekonstruovala oddělení urologie a vstup na oddělení následné péče. Během posledního roku se zde proinvestovalo bezmála sedm milionů korun. Také jednotka intenzivní péče Městské nemocnice se dočká nutné rekonstrukce. Stavba, která počítá s modernizací vybavení tohoto pracoviště a zlepší zázemí pro personál i pacienty, by měla být v srpnu dokončena. Městská nemocnice Dvůr Králové se stala součástí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje v roce 2005 a v současnosti má 166 lůžek. Dále bych zmínil rekonstrukci základní školy Strž, páteřní komunikace 17. listopadu a v neposlední řadě rekonstrukci městského koupaliště.

Dvůr Králové byl v posledních měsících v hledáčku médií zejména kvůli městskému vodovodu a kanalizaci. Jak se zdá „válka o vodu„ u vás konečně skončila. Návrh dohody o narovnání, kterou připravilo město, byl ještě nedávno o 25 milionu nižší než nyní, tedy zhruba 60 milionů. Podnikatel však chtěl zpět peníze, které město vybíralo za vodné a stočné od března 2010 poté, co se spory mezi oběma stranami vyostřily. Město nakonec v dubnu souhlasilo se zvýšením částky o dvacet milionů. Vyřešení tohoto problému ale silně zatíží rozpočet města, že?
Bohužel je to tak. Aby společnost VaK Dvůr Králové opustila byznys s městskými vodovody a kanalizacemi dříve než v roce 2019, zaplatí jí město 80 milionů. Je to o 20 milionů více, než radnice v prvním návrhu dohody na jaře nabídla. Společnost letos městu vodovody a kanály vrátí. A obě strany stáhnou všechny žaloby, které na sebe podaly. Je jich přes dvacet. Majitel společnosti Zdeněk Kouba dostane za to, že vrátí byznys s vodou městu, 80 milionu korun. Tak zní dohoda. Město zaplatí při podpisu smlouvy s VaK o narovnání ještě pět milionů jako zálohu za to, že Koubova firma bude provozovat vodovody a kanalizace až do září, kdy budou dodávání a stáčení vody moci provozovat společnost Městské vodovody a kanalizace, kterou město založilo. Zastupitelé s tím souhlasili. Peníze ukrojí z položky asi 15 milionů, které měl Dvůr Králové letos na investice. Konkrétně na zateplení dvou školek. Tuto akci převedeme na příští rok.

To je tedy pořádná zátěž pro městskou pokladnu. Jak se s tím vyrovnáte?
Prvních 45 milionů korun musí město vyplatit podnikateli Zdeňku Koubovi do září. Zbývající částku, zhruba 30 milionů, město zaplatí v pozdějších termínech. Radnice však předpokládá, že jí poslední platby ulehčí to, že vlastní provozování vodovodů a kanalizací umožní městu nakládat s vodným a stočným. Chceme například narovnat odvádění srážkové vody. Za tu řada společností neplatí. Vodné a stočné, které lze za rok ve městě vybrat, se pohybuje kolem 60 milionů. Tyto peníze nám pomohou splatit i dohodu o narovnání. V současné době ale město peníze na vyrovnání s VaK Dvůr Králové nemá. Na první platbu ve výši pětačtyřiceti milionů korun si proto město musí půjčit od banky.

Nevzniká zde otázka, jak město vydělá na tom, že bude provozovat své vodovody a kanalizaci samo?
Ušetříme například na tom, že lidé nebudou muset platit za vodu dvakrát více, jak VaK požadoval. A kvůli čemu se také i soudil. Dnes vydělává VaK za rok 20 milionů. Kdyby to mělo být dvakrát tolik, tak za sedm let by VaK inkasoval dalších 140 milionů navíc. Dá se tedy říci, že město vydělá 140 milionů korun.

Další problém Dvora Králové je čistírna odpadních vod. Čistírnu, která patří společnosti Evorado Import, by chtělo provozovat město. Vlastník čistírny ale požaduje měsíční nájemné 2,2 milionu korun, což je pro město neúnosně vysoké. Evorado Import nyní mění provozovatele čistírny. S minulým provozovatelem, firmou WWTP DKNL, mělo město spory o cenu za čištění. Spory vyvrcholily na začátku února, kdy WWTP DKNL na více než dva dny zastavila čištění a městské splašky tekly přímo do Labe. Radnice by chtěla čistírnu koupit, ale její vlastník jednání o prodeji odmítá...
To je pravda, město se s tímto problémem potýká již dvanáct let. Nemáme nikde dovolání a úřednická mašinérie nás doslova drtí. Oslovil jsem osobním dopisem elektronickou cestou premiéra, ministry Bendla a Chalupu, jako místostarosta a člen ODS. V dopise jsem jim popsal nepříznivou situaci v této oblasti, což jsem podložil i několika dokumenty připojenými v příloze. Požádal jsem je osobní schůzku za účasti premiéra a alespoň jednoho z uvedených ministrů. Ke schůzce došlo minulý týden na úřadu vlády, prozatím za účasti šéfa poradců premiéra pana Vrbíka, náměstka ministra zemědělství Kendíka a náměstka ministra životního prostředí. Schůzka proběhla v pracovním duchu, kdy jsme si vzájemně vysvětlili svoje názory a na závěr jsme se dohodli na dalším postupu při řešení tohoto problému. Věřím, že jednání budou pokračovat a najdeme společné dobré řešení pro všechny subjekty, jichž se to týká.

Ovšem, co se týká čistoty města, na to si v současné době občané jistě nestěžují, spíše naopak. Jak se Vám to podařilo?
Udělali jsme v poslední době radikální změny ve vedení naší příspěvkové organizace Technické služby, a jak se zdá, nastala změna k lepšímu. Pracovníci lépe využívají pracovní dobu a i odpoledne jsou v plném pracovním tempu a potřebném nasazení.

V mnoha městech dochází k úpravě parkování a centra se začínají zpoplatňovat. Jak je to u Vás a co na to říkají občané?
I u nás dojde ke změně, střed města se v tomto směru zreguluje, přibudou parkovací automaty a dopravní značení. Bude zde vyčleněn jeden městský strážník, který bude mít dohled nad celkem sedmi automaty a také se zaměří na nešvary jako je třeba parkování na přechodech. Musíme si také ohlídat nově zrekonstruované náměstí, aby nám komunikace neničily nákladní automobily. Neustálá kritika místních lidí, že je náměstí a přilehlé ulice plné cizích aut a oni nemají kde parkovat, se vyřeší zpoplatněním parkování. Lidé tedy toto opatření spíše vítají, než aby je kritizovali, jako třeba v Hradci Králové.

Proč jste se rozhodl opět kandidovat do krajského zastupitelstva?
Po svém působení na kraji jako zastupitel jsem si již zmapoval jeho činnost a vím již, jaké má svá specifika. Vadilo mi, že se zastupitelé málo zúčastňovali nejen schůzí jednotlivých výborů, ale i samotných jednání zastupitelstva. Svojí případnou účast v krajském zastupitelstvu vidím opět v oblasti zdravotnictví, financí a dopravní.

Domníváte se, že může kraj vašemu městu nějak pomoci?
Stačilo by, kdyby se státní správa chovala korektně, když její úředníci nepomohou, aby alespoň neškodili.

Co Vás v poslední době potěšilo a co byste si přál?
Že jsem zdravý a že mám ještě dost sil k práci, kterou mám rád. Co bych si přál? Abychom nebyli skeptici, toto pozitivní myšlení se snažím předávat i druhým lidem. Přál bych si také, aby v krajských volbách nevyhrála levice. Doslova mě děsí nárůst předvolebních preferencí komunistů. Na druhou stranu však vidím pozitivní fakt, že si tohoto stavu lidé již začínají všímat a reagují na to i v různých médiích. Konečně se objevují články typu: vzpomeňte si, co se dělo za komunismu, jak se chovali k lidem, kteří s nimi nesouhlasili apod.

Máte svůj vzor osobnosti, který Vás v životě ovlivnil?
Takovým vzorem a příkladem mi byla moje maminka. Ovlivnil mě její pozitivní přístup k životu, pracovitost, moudrost a vlídnost. Dnes vidím, že mi dala do života to nejlepší, co mohla.

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel