29. prosince 2016

Otázky, na které nedošlo

Ve čtvrtek 8.12. bylo 12. zasedání zastupitelstva. Nutno přiznat, že přihlížejících občanů bylo tentokrát víc než jindy. Měla jsem připraveno několik otázek pro naše zastupitele, ale program byl tak obsáhlý, že po čtyřech hodinách, kdy byl program zhruba v polovině a na dotazy občanů dojde až v závěru, jsem musela odejít. Možná by bylo na zvážení, změnit a zatraktivnit průběh zastupitelstev. Schvalování agendy pozemků a nemovitostí v majetku města, by se mohlo odehrávat pouze za přizvání dotčených občanů mimo veřejné zasedání. Je to většinou pouze formální záležitost , ale velice zdlouhavá a pro nezasvěcené nesrozumitelná.

Teď ty otázky.

Paní zastupitelko Tomková, opravdu si myslíte, že naše město zachrání 9 dobrovolných hasičů ze Žirče a neznámý počet z Verdeka? Pro nezasvěcené váš článek v minulém čísle těchto novin nahání husí kůži. Pozorně si ho přečtěte. Nějak jste opomněla zmínit, že v našem městě chrání majetek občanů a jejich zdraví hlavně Profesionální záchranný hasičský sbor, pro který byla v minulém období otevřena zcela nová hasičská zbrojnice v bývalém areálu CO Na Korsice. Tamtéž mají zázemí i dobrovolní hasiči D.K.n.L. Tím nezlehčuji úlohu i dobrovolných hasičů v okolí města.

Pak jsem se chtěla zeptat na opravy chodníků. Kdo monitoruje frekvenci využívání a tudíž důležitost a smysluplnost jejich oprav? Ptáte se občanů v okrajových částech města, kudy se dostávají ke svým obydlím? Např. nový chodník zmiňovaný p. Ing. Sedláčkovou u Janečáku směr Hradec Králové. Neříkám, je to super. Ale kolik lidí po něm chodí? A co ten chodník v příšerném stavu na druhé straně vozovky kde jsou rodinné domy? Tam lidé odjakživa chodí domů a i dál k Mlíkárně. Že by šli po novém chodníku a pak přebíhali ke svým obydlím přes silně frekventovanou silnici bez přechodu? To asi těžko.

Dále se mě lidé ptají na opravené nábřeží a smysluplnost načmárané asi cyklostezky. Kdo to vymýšlí? Zná vůbec zvyklosti našich občanů? Tak se ptám za ně. Je pravda, že je nábřeží užší? Začínám si myslet, že jsme raritou pro cyklisty. Cyklostezky odnikud nikam. Proč nemůže být cyklostezka obousměrná po pravém břehu Labe. Myšleno od mostu J.Palacha- směr kruhový objezd u lva. Takový provoz tam určitě není, aby se cyklisté nevyhnuli. Jezdí se tudy běžně a silnice mohla zůstat motorovým vozidlům. Obávám se, že cyklisté budou tuto zmatečnou situaci využívat asi tak,jako červený pruh u kostela a v Palacké ulici. Viděla jsem tam za rok 2 cyklisty, z toho jeden v protisměru. Zajímá nás autor těchto řešení a cena těchto projektů.

A poslední otázka se týká p. Ing. Rudolfa. Do konce října měli občané podávat podněty na změny Územního plánu města. Jakým způsobem budou informování o zařazení jejich návrhů do nového Územního plánu?

Za odpovědi děkuji. 

i za občany Vonková Libuše

Libuše Vonková

členka místní rady