23. srpna 2022

Naši kandidáti

Jan ŠPAČEK, 36 let
kandidát č.1 - živnostník, grafik
 
O místní věci veřejné se zajímám již několik let, před čtyřmi lety jsem se poprvé zúčastnil komunálních voleb a dnes tu píši úvodní slova z pozice lídra kandidátky strany. Během uplynulých čtyř let jsem se snažil zapojit do dění, navazovat nové kontakty, sbírat cenné zkušenosti a pochopit, jak tyto věci veřejné fungují. Když v lednu přišla nabídka na vedení kandidátky ODS, neváhal jsem a přijal ji. Dostal jsem totiž možnost dát v Dobrušce do pohybu věci, které vidím jako důležité.
 
Na začátku jsem definoval několik témat, která má smysl řešit, a začal dávat dohromady partu schopných a podobně naladěných lidí. Prioritní pro mě bylo přijít se změnou, avšak zároveň zachovat určitou kontinuitu, omladit tým a dát najevo, že ODS v Dobrušce přichází s něčím v delším horizontu atraktivním. Rád bych dal voličům zřetelně najevo, že mít možnost být ve vedení města je morální závazek, nikoli odměna. Funkce v zastupitelstvu by dle mého názoru neměla být jen odměnou před důchodem. Já i přes svůj relativně nízký věk nabízím pracovitost, vytrvalost, rozhled a chuť do práce.
 
Rozhodně nemám v plánu kritizovat a pošlapávat, co tu stávající vedení města udělalo. Evoluce, nikoli revoluce!
 
 
K Dobrušce i Domašínu mám samozřejmě vřelý vztah. Narodil jsem se tu, prošel jsem místní základní školou a studoval i školu střední. Trávím zde většinu svého pracovního i osobního času a chci tu zůstat spokojeně žít i nadále.
 
Od roku 2009 se věnuji vlastní firmě. Dnes je to již 13 let, kdy jsem se rozhodl rozjet vlastní podnikání s vizí dělat, co mě baví a v čem vidím smysl. Ve firmě tiskneme a šijeme různé textilní věci, vytváříme a vyrábíme reklamu,. Pracujeme pro přední české i zahraniční sportovce, korporátní i místní firmy, města a v neposlední řadě vám vyrobíme klidně i narozeninové tričko na dětskou oslavu. Začínal jsem z mála, postupně se mi dařilo se rozrůstat, využívat nové technologie a dělat kvalitní práci. Kvalitní práce a férový přístup ke klientům se vyplatil, protože naprostá většina klientů je s námi dlouhodobě a doporučují nás i dalším. Dnes, když se ohlédnu, tak za sebou vidím kus práce, na kterou jsem hrdý. Doufám a věřím, že až se jednou takto ohlédnu za svojí prací pro Dobrušku, budu mít minimálně stejně takový pocit.
 
Odmala jsem se díky tátovi, vrcholovému motokrosaři, pohyboval okolo tohoto motoristického sportu. Na to jsem navázal v roce 2014, kdy jsme s tátou založili vlastní motokrosový tým s cílem vychovat mladé sportovce. Od té doby se několik našich jezdců průběžně prosazuje na té nejvyšší juniorské úrovni a dělá nám to obrovskou radost. Od založení tým řídím a starám se, aby dlouhodobě ekonomicky fungoval.
 
Už téměř rok jsem také hrdým otcem malého Honzíka. V budoucnu bych byl moc rád, aby se i on usadil a žil v Dobrušce. Proto bych mu, kromě vychování a průpravy do života, rád zajistil, aby Dobruška byla přesně to místo, ve kterém bude chtít zůstat a založit vlastní rodinu.

Libor HÁJEK, 51 let
kandidát č.2 - živnostník, obchodník
 
V Dobrušce bydlím od svého narození. Zde jsem také absolvoval gymnázium, později Pedagogickou fakultu v HK a další navazující studia v Praze. Od mládí se věnuji sportu. Stál jsem u zrodu Triclubu, basketbalového a vodáckého klubu, v současnosti jsem i trenérem plaveckého oddílu a lektorem spinningu.
 
Dobrušku vnímám jako svoji srdeční záležitost a jsem připraven uplatnit své schopnosti a zkušenosti pro zlepšení kvality života obyvatel mého města.

Ing. Lenka HUŠKOVÁ, 41 let
kandidát č.3 – ekonomka, účetní
 
Celý svůj život prožívám v Dobrušce. Velký vliv na mě měl můj děda, dřívější a o město Dobrušku hodně zasloužilý starosta, pan Oldřich Klobas, od kterého jsem se mnohé naučila. Už ve svých devíti letech jsem se naučila veškeré práci s těstem, a to vše v naší rodinné pekárně, která se po absolvování Obchodní akademie v Náchodě stala na nějaký čas mým zaměstnáním. Později jsem vystudovala Střední potravinářskou školu průmyslové technologie v Pardubicích. Mám dvě děti a během druhé rodičovské dovolené jsem vystudovala Univerzitu Pardubice - obor ekonomika a management podniku.
 
Mnozí mě rovněž znáte z divadelních prken ochotnického spolku F.A.Šuberta, kde působím již 13 let. Divadlo je pro mě obrovským relaxem a příležitostí setkávat se s různými lidmi. V současné době se věnuji více jak 10 let účetnictví pro neziskové organizace a mým hlavním zaměstnáním je tedy ekonomika, v soukromém sektoru i ve státní správě.
Radana HOŇKOVÁ, 48 let
kandidát č.4 - živnostník, aranžérka
 
V Dobrušce jsem se narodila a také zde žiji celý svůj život. Za Dobrušku jako takovou také kandiduji do zastupitelstva našeho města. Myslím, že jsem již ve věku, kdy mám dost zkušeností na to, abych je využila ve prospěch našeho společenství a tím mohla být i nějak užitečná. Jsem člověk, který nechce být pouze ve vleku událostí, ale chci se i nějak zapojit, abych si jednou mohla říct, že jsem to alespoň zkusila a snažila se něco změnit a zlepšit prostředí, ve kterém žiji. Ráda bych se zasadila o další změny a vylepšení, které by přispěly k celkové spokojenosti nás, dobrušských občanů. Jsem milovník přírody a zeleň je pro mě hodně důležitá. Dále sport a kultura jako součást zdravého životního stylu. Rodina Hoňkových, do které jsem se přivdala, se řadí k dobrušským patriotům a rodákům. Mimo jiné patříme také k členům ochotnického divadelního spolku. V Dobrušce se mi líbí a chci tu žít co nejspokojeněji, stejně jako náš syn, který zde založil rodinu.
Jaroslav ANDRŠ, 50 let
kandidát č.5 - jednatel společnosti
 
Jsem Dobrušťákem od svých pěti let, a protože jím doživotně zůstanu a není mi budoucnost naše města lhostejná, rozhodl jsem se přijmout nabídku Honzy Špačka a Libora Hájka a kandidovat za ODS do Zastupitelstva města Dobruška.
 
Pracovně jsem se doposud téměř 30 let podílel na rozvoji obchodní společnosti, která se z regionální firmy stala jednou z největších ve svém oboru v České republice. Prošel jsem si téměř všemi pozicemi od dělnických, THP, manažerské a dnes jsem jejím jednatelem. Postupně jsme se s mým společníkem zaměřili i na investiční a realitní podnikání. Ve společnostech, kde působím prosazuji intenzivní, cílevědomou, týmovou a dlouhodobou práci. V případě zájmu občanů Dobrušky jsem připraven poskytnout získané zkušenosti ve prospěch našeho města a přispět svými názory a prací k jeho dalšímu rozvoji.
 
Ve volném čase se věnuji rodině a sportu, zejména lyžování, lednímu hokeji, a i když je naše společnost z Nového Města nad Metují, dlouhodobě podporujeme činnost sportovních oddílů a spolků v Dobrušce.
Jan ZAVŘEL, 37 let
kandidát č.6 - konstruktér vývoje
 
Pracuji jako konstruktér ve Škoda Auto. V Dobrušce bydlím s rodinou několik let. Mí předci tu žili po mnoho generací a já bych se rád zasadil o to, aby i v budoucnu byla Dobruška lákavým a dostupným místem pro život dalších generací – co se týká práce, bydlení i volného času. Zajímám se o historická vozidla a jsem členem Podorlického veterán car clubu a dále Divadelního spolku F. A. Šubert.
Martin KOZÁK, 41 let
kandidát č. 7 - jednatel společnosti
 
V Dobrušce bydlím s rodinou a svými psy již několik let. Jsem příznivcem a podporovatelem dobrušského florbalu, kterému se věnují i mé dvě děti. Téměř 20 let podnikám v oboru výroby reklamy. Jsem přesvědčen o tom, že bych moje mnoholeté zkušenosti v podnikání uměl využít i pro práci v zastupitelstvu. Takže po nabídce Honzy Špačka na účasti ve volbách jsem neváhal. Byl bych rád za Dobrušku moderní, energeticky úspornou, kde chtějí žít mladí lidé a daří se tu firmám a živnostníkům. K tomu je třeba vize budoucnosti, příprava správných projektů k využití dotací z fondů EU. Důležité je správné načasování a dlouhodobá příprava.
Norbert SALVENDER, 63 let
kandidát č.8 – správce nemovitostí, účetní, analytik
 
Jsem dobrušťákem přesně od mých osmých narozenin. Jsem rozvedený, mám 24-ti letého syna. Pocházím z rodiny pronásledované nacisty i komunisty. Takzvaně do statků i do hrdel. Mí předkové po několik generací měli velkoobchodní firmu s evropskou působností. O otce jsem přišel, když mi bylo půl roku, o jeho otce o tři roky později. Na jejich smrti měla podíl StB. A to přežili koncentrační tábor Osvětim, Březinku. Babička nepřežila. Oba byli držiteli Osvědčení účastníků národního boje za osvobození. Mezi příbuznými mám i vojáka, který byl členem RAF za 2. sv. války. A i mnozí další příslušníci našich rodin byli pronásledování, jak nacisty, tak i komunisty.
Studovat jsem původně nesměl vůbec, po jednom roce na SOU v Opočně jsem byl přijat ke studiu na veterinární škole v Hradci Králové, kde jsem maturoval v roce 1979. Do roku 1991 jsem byl veterinárním technikem. Mám tak vědomosti i praktické zkušenosti jak v oblasti zemědělství, tak i životního prostředí.
Od roku 1992 do roku 2011, po absolvování studií na Obchodní akademii, jsem pracoval na Finančním úřadě v Rychnově nad Kněžnou, kde jsem prošel téměř všemi pozicemi odborných referentů, ve správě i kontrole DPH, na kontrolním oddělení právnických osob, oceňování majetků i podniků, správě daní a na registracích. Absolvoval jsem nejrůznější školení pod Ministerstvem financí.
Absolvoval jsem také studijní kurzy Akademie sociálního umění, kde jsem získal vědomosti, znalosti a praktické zkušenosti při péči o sociálně i zdravotně hendikepované osoby.
V roce 2011 jsem z Finanční správy ČR odešel, protože jsem se musel postarat o těžce nemocnou matku. Staral jsem se o ni po celý život, byla invalidní. V letech 2011 až 2016, až do jejího úmrtí, jsem se o ni staral dennodenně, za veliké pomoci dobrušských sociálních služeb a služeb terénních zdravotních sestřiček z Českého Meziříčí. Mockrát jim za to děkuji, jejich pomoc pro naše nemocné a nemohoucí, potřebné, je nedocenitelná. Mám tak opravdu zažité potřeby seniorů a vím, co je pro ně nutné. Tuto svou povinnost postarat se jsem tak snad řádně splnil.
Od roku 2011 jsem využil možnost živit se jako živnostník při zužitkovávání rozsáhlé praxe, kterou jsem na finančním úřadu získal. Do roku 2021 jsem vedl správu, údržbu, administrativu a dělal účetnictví pro rozsáhlý soubor bytů a nebytových prostor v Dobrušce, Hradci Králové a v Praze.
Jsem předsedou Klubu sportovních potápěčů v Dobrušce a členem kontrolní komise prezidia Svazu českých potápěčů, člena celosvětové organizace CMAS. Náš klub pomáhá, od otevření bazénu, městu Dobrušce, v jeho zdárném provozu každý týden čištěním jeho dna od usazenin a nečistot. Než byl bazén postaven, náš klub pracoval na výuce plavání dětí ve spolupráci s našimi školami. Možná si někteří z těch starších vzpomenou na výuku plavání v Hradci Králové a v Pardubicích. Asi do roku 1992 děti a žáci z našeho klubu závodně soutěžili v krajských závodech v ploutvovém plavání a velmi dobře se umisťovali. V dnešní době vycvičí náš klub ročně desítky nových potápěčů. Posledních několik let asistujeme při závodech žáků škol O pohár města Dobrušky.
Patřím mezi ty, kteří jako první v listopadu 1989 v Dobrušce otevřeně projevili odpor proti komunistickému řízení a organizaci společnosti. Odpor proti autoritářství, diktatuře, autokratickým způsobům, mám pořád. V letech 1989 až 1992 jsem byl členem městského zastupitelstva v Dobrušce.
Jsem spoluzakládajícím členem ODS a předsedou místní organizace od jejího založení v roce 1991. Jsem místopředsedou oblastní (okresní) rady ODS a stálým delegátem Královéhradeckého regionálního sněmu ODS. Patřím spíš ke konzervativnímu směru v ODS. Radou i podporou jsem byl k dispozici všem starostům i statním členům dobrušského zastupitelstva, delegovaným i zvoleným za ODS, a nejen jim. Své zkušenosti a znalosti nabízím k rozvoji města, k životnímu prostředí, k dobrému rozvoji mezilidských vztahů, fungování úřadů a institucí, ke sportovním i kulturním aktivitám, financování i kontrole hospodaření a i k zajišťování zdravotních a sociálních služeb.
Ing. Petr POLÁČEK, 66 let
kandidát č.9 - cykloorganizátor
 
Kandidovat jsem se rozhodl ze dvou hlavních důvodů:
1) Chtěl bych se pokusit obnovit zařazení oblasti cyklotras do priorit města a dokončit propojení Dobrušky skutečnými a bezpečnými cyklotrasami směrem k Rychnovu, Opočnu, Novému Městu, Domašínu a v neposlední řadě i z centra směrem k městskému stadionu. Přitom bych chtěl využít svých dlouholetých zkušeností z oblasti cykloturistiky i víceleté spolupráce se starosty okolních obcí a měst a s krajskými úředníky, kterou jsme rozvinuli v oblasti cykloturistiky v době mého působení na dobrušské radnici v letech 2014-18.
2) Chtěl bych se pokusit o změnu stylu v řízení města. Od autoritářského starostenského způsobu, který je v Dobrušce uplatňován za působení posledních tří starostů, ke skutečné zastupitelské demokracii. Podle mého názoru je toto největší problém Dobrušky. Starosta by měl mít dostatek nadhledu, aby naslouchal všem názorům zastupitelů a občanů a tyto aby pak kolektivně třídila a následně se jimi i řídila a manažerovala je rada města.
Bc. Lenka MATUŠKOVÁ, 67 let
kandidát č.10 – bývalá tajemnice MěÚ
 
Do Dobrušky jsem se přistěhovala s rodinou v r. 1978. Dnes již mám dvě dospělé dcery a vnuka. Od konce roku 1989 jsem pracovala jako vedoucí školní jídelny, později jako vedoucí soukromého stravovacího zařízení. Od září 2001 do konce roku 2016 jsem zastávala funkci tajemnice Městského úřadu Dobruška.
 
Od následujícího roku jsem v důchodu a mohu svůj čas věnovat své zálibě, což je zahrada, květiny, stromy, prostě příroda. Jinak mám ráda divadlo, muzikály a nezapomínám sledovat staré westerny.
 
Je ještě jedna záležitost, kterou chci zmínit. Poslední rok jsem se starala o svoji nemocnou maminku s pomocí naší Pečovatelské služby, dobrušské Charity a Domácí péče z Českého Meziříčí, kterých jsem si vždy cenila. Ale dnes po zkušenostech si jich daleko víc vážím a vždycky budu stát na jejich straně, protože pomoci, kterou poskytují, bude stále více třeba.
 
Nyní jsem již jen členkou kulturní komise, Město a jeho dění sleduji jen z dálky, ale přesto jsem k dispozici radou v záležitostech týkajících se mých zkušeností z bývalé funkce tajemnice, kterou jsem zastávala celých 15 roků.
Ing. Karel Tomek, 72 let
kandidát č.11 – 1. místopředseda OS České obce sokolské
 
V Dobrušce jsem vyrostl a žiji celý život. Mám k ní vřelý vztah a stále sleduji jak tu věci fungují a nefungují.
V prostředí komunální politiky jsem se pohyboval před r. 1989 po tři volební období jako předseda komise obchodu,služeb a cestovního ruchu .Měl jsem i štěstí na dobré kolegy po všechna volební období . V uvedené době bylo méně sortimentu v obchodech ,ale mnohem více sortimentu ve službách a na tom měla podíl uvedená komise .
Po více jak 50letém působení v pracovní činnosti ve vrcholových manažerských funkcí oblasti obchodu,marketingu a výroby jsem získal dostatečné množství zkušeností při různých jednáních obchodních ,tak při zajišťování výroby z hlediska produktového manažerství jak v ČR ,tak zahraničních výrobních závodech v rámci EU. Hodně jsem i cestoval po zahraničních závodech a poznával úroveň žití v ostatních částech Evropy. Částečně to trvá i v současném době ,kdy ještě mírně pracuji pro dvě významné společnosti.
Uvedené zkušenosti bych rád uplatnil i ve veřejné komunální sféře.
Mým největším koníčkem je sport .Ve vrcholových funkcí sportu budu tento rok 50 let . To bude 16.listopadu 2022 , kdy oddíl badmintonu v DKA bude oslavovat 50.výročí od založení oddílu.
Byl jsem zakládajícím členem a prvním předsedou oddílu. Od uvedené doby jsem vykonával mnoho funkcí jak na ČUS ,ČBaS, tak hlavně v ČOS .V současné době mimo fcí ve vlastním oddílu Sokol Dobruška jsem od 7.5.2022 1.místopředsedou OS Č O S v Praze se sídlem v Tyršově domě. Zastřešujeme 58 druhů sportů a více jak 56 tis. aktivních závodníků.
Snažím se do Dobrušky zajišťovat finanční prostředky a mater. technické vybavení pro náročné sporty a zároveň propagovat Dobrušku z hlediska sportu i v širším měřítku, než je jenom ČR.
Dalším koníčkem je rekreační cykloturistika ,akvaristika ,chalupaření a v zimním období i v tom to věku lyže.
V roce 2016 jsem obdržel od Města Dobrušky bronzovou medaili Za zásluhy o rozvoj Města Dobrušky.
Nejsem členem žádné politické strany a ODS mě oslovila jako první politická strana.
Z mého pohledu by komunální politika měla řešit přínos pro Město. V tomto případě Dobrušku a spádové okolí nezávisle na politické příslušnosti v týmové spolupráci všech zastupitelů a jejich vzájemné informovanosti .A ve všech potřebách a propagaci vždy vidět svoje město Dobrušku.
Vladimír FICENEC, 40 let
kandidát č.12 – instalatér, topenář
 
Po základní škole jsem úspěšně vystudoval SPŠE v Dobrušce. Pak jsem nastoupil na základní vojenskou službu. Po návratu jsem začal pracovat u otce v rodinné firmě, kde pracuji až do dnes. Celý život sportuji, od 10 let fotbal, od 12 let se věnuji národní házené a nohejbalu. Celý život žiji v Dobrušce a nechci na tom nic měnit.
Ing. Jakub MERVART, 34 let
kandidát č.13 – manažer strategického nákupu
 
V Dobrušce žiji celý svůj život. Společně s mojí ženou, zde vychováváme dvě děti a z tohoto důvodu jsem se rozhodl se aktivně zapojit do rozhodování o dalším vývoji našeho města. Již několik let působím na manažerských pozicích v rámci českých či mezinárodních společností a rád bych tyto zkušenosti využil také ve veřejné sféře.
Daniel ZEMÁNEK, 28 let
kandidát č.14 – grafik, fotograf
 
Pracuji jako grafik v reklamní tiskárně v Solnici. Z mého fotografického koníčku se stala vedlejší živnost. Dále jsem členem SDH Spáleniště, kde žiji již 8let. Mám dva malé syny, kteří budou navštěvovat Dobrušku po dobu svého studentského života. A z toho důvodu jsem se rozhodl podpořit naši stranu, jelikož se soustředí na mladou, prosperující a aktivní Dobrušku.
Josef HORÁK, 64 let
kandidát č.15 – strojírenský technik
 
V Dobrušce – Běstvinách žiji celý život. Protože se pohybuji v komunální sféře již řadu let, zvažoval jsem, že se již nebudu v dalším období aktivně zúčastňovat komunálního dění. Nastupuje však nová generace mladých a cílevědomých lidí, kterým by bylo dobře předat pozitivní i negativní zkušenosti v této oblasti. Jsem pro to, aby se nastupující zájemci o komunální funkce plynule vystřídali s odcházejícími osobnostmi. Jsem připraven se na této generační výměně podílet mojí pomocí a radou. Vždyť tyto zkušenosti jsme sbírali po mnoho let a je rozhodně co předávat! Touto cestou je taktéž zaručena kontinuita volebního programu, který byl po řadu let námi prosazován a vylepšován…