19. listopadu 2020

Místopředseda Senátu Oberfalzer uctil památku 17. listopadu

Hned na třech místech v Praze uctil znovuzvolený místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer památku 17. listopadu - nejprve v jízdárně ruzyňských kasáren, poté u Hlávkovy koleje a do třetice na Národní třídě.

Památku 17. listopadu uctil znovuzvolený místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer na třech místech v Praze. Nejprve v jízdárně ruzyňských kasáren. Ta se do našich dějin poprvé neblaze zapsala 17. listopadu 1939, kdy zde strávilo své poslední okamžiky před popravou devět studentských funkcionářů.  A právě zde pak docházelo během 1. stanného práva po příchodu Reinharda Heydricha do Protektorátu Čechy a Morava v září 1941 k popravám vedoucích představitelů domácího odboje. V prostoru jízdárny bylo popraveno zastřelením či oběšením 247 osob. Byli mezi nimi i vedoucí představitelé nejvýznamnější odbojové organizace Obrana národa. K prvním popraveným patřili první generálové československé armády – Josef Bílý a Hugo Vojta. Jejich jména zanedlouho doplnili generálové František Horáček, Mikuláš Doležal, Oleg Svátek či Václav Šára. Mezi popravenými vysokými důstojníky byl rovněž podplukovník Ladislav Preininger či jeden z proslulé trojice Tří králů českého odboje plukovník Josef Balabán. Mezi prvními byl v jízdárně popraven i náčelník České obce sokolské Augustin Pechlát. Po položení kytice si prohlédl expozici Vojenského historického ústavu. Pak položil květiny u památní desky před Hlávkovou kolejí a uctil tak památku zavražděného studenta Jana Opletala v listopadu 1939. Na závěr spolu s vedeném Senátu a Senátorského klubu zapálil svíčku a položil květinu na Národní třídě.

Jiří Oberfalzer

místopředseda Senátu PČR