12. dubna 2022

Rozpočet obce Čerčany pro rok 2022

Rozpočet pro rok 2022 se na veřejném zastupitelstvu schvaloval až 5.dubna 2022, tedy relativně velmi pozdě.

Rozpočet pracuje s příjmy 80,5 mil Kč a výdaji 106,1 mil Kč. Na první pohled je schodek 25,6 mil Kč velmi vysoký. Není to ale zásadní problém, vždy záleží na struktuře rozpočtu. Pokud jdou peníze do investic a oprav, pak může mít schodek své opodstatnění, pokud však jsou vysoké provozní výdaje, pak je to problém. (Dovolím si odhadnout, že rozpočet nakonec skončí někde kolem nuly, nevěřím, že se letos stihne proinvestovat 30 mil Kč na zdravotní středisko)

Je třeba si uvědomit, v jaké situaci se nacházíme a jaké jsou možnosti. Již na podzim loňského roku bylo jasné, že nás čeká vyšší inflace. A inflace je ještě o něco vyšší kvůli válce. Pokud máme vysokou inflaci, úspory na účtech obce jsou ve vysokém ohrožení. Na účtech obce bylo k 31.12.2021 49,5 mil Kč, k tomu je třeba ještě připočítat účet hospodářské činnosti, kde bylo k 31.12.2021 přibližně 16,5 mil Kč. Dohromady tedy přibližně 66 mil Kč. Pokud je roční inflace 10 %, pak se reálně tato částka sníží o 6,6 mil Kč.

Proti vysoké inflaci se na krátkodobém horizontu bojuje velmi špatně, termínované a spořící účty pro právnické osoby dosahují čistého zhodnocení maximálně kolem 3 % p.a. Snížíme tedy ztrátu, ale ta je pořád vysoká. Nebo můžeme peníze proinvestovat za smysluplné projekty, pokud jsou tyto projekty připravené. Odkládání investic tyto investice v čase prodražuje, ceny stavebních materiálů rostly výrazně už v minulých letech.

Jako příklad můžeme použít 2 investiční projekty.

Přechod pro chodce v ulici Brigádnická, první návrh rozpočtu byl 270.000,- Kč, nyní je 340.000,- Kč, to je navýšení o 26 %.

Chodník v ulici Pobřežní, první návrh rozpočtu byl 430.000,- Kč, nyní je 600.000,- Kč, to je navýšení o 39 %. Ale třeba se podaří vysoutěžit super cena.

Rozpočet v dobách vysoké inflace by tedy měl být investiční, samozřejmě s důrazem na co nejmenší provozní výdaje.

Pojďme se podívat na provozní výdaje. Za rok 2021 byly 32,6 mil Kč, na rok 2022 je plán 55,1 Kč, navýšení je vysoké. Je třeba alespoň trochu rozklíčovat, z čeho se navýšení skládá.

Částka na údržbu (hlavně oprava silnic) se zvýšila o cca 12,2 mil Kč

Výdaje na daně se zvýšily cca o 3,4 mil Kč

Po těchto odečtech jsou provozní výdaje cca 39,5 mil Kč. Celkově se tedy jedná o meziroční nárůst provozních výdajů o cca 21 %, což je stále hodně moc. Samozřejmě, že ceny energií šly nahoru a inflace se promítne do všeho, ale navýšení 6,9 mil Kč je prostě hodně. Můžeme jen doufat, že jsou provozní výdaje nafouklé a realita na konci roku bude na výrazně nižší částce.

Kapitálové výdaje, tedy investiční výdaje jsou naplánované na 51 mil Kč.

Jedná se o tyto investice:

500.000,- Kč územní studie centrum obce

30.000,- Kč Klubovna NM

375.000,- Kč veřejné osvětlení přechod Brigádnická

150.000,- Kč veřejné osvětlení chodník Pobřežní

1.000.000,- Kč rekonstrukce veřejného osvětlení

30.000.000,- Kč zdravotní středisko

975.473,- Kč základní škola (technická studie nástavby na starou budovu, buňka + vybavení, odvody za trvalé odnětí zemědělské půdy)

217.800,- Kč druhá splátka mulčovací sekačky

390.000,- Kč zimní příslušenství k čistícímu vozu

100.000,- Kč herní prvky Optreal II.

100.000,- Kč komunální služby

200.000,- Kč altán na školním hřišti

340.000,- Kč přechod v ulici Brigádnická

70.000,- Kč projektová dokumentace přechod u Hospicu

600.000,- Kč chodník v ulici Pobřežní

5.000.000,- Kč vodovod Nové Městěčko

2.500.000,- Kč vodovod Jericho

5.000.000,- Kč kanalizace Nové Městečko
2.500.000,- Kč kanalizace Jericho

1.000.000,- Kč příprava kanalizace Bulánka

Na veřejném zastupitelstvu jsem k rozpočtu vystoupil s těmito body:

1) Pokusil jsem se do investičních výdajů přidat investiční akci – Učebna na multifunkčním školním hřišti . Na tuto akci je vydané stavební povolení, mělo to být realizováno v roce 2021, ale z dotačních zdrojů nepřišla potřebná částka. Rozpočet na tuto akci byl 3 mil Kč. Dotace však prý není na pořadu dne. Čekání na dotaci se dle mého názoru může proměnit v čekání na Godota a za několik let může být rozpočet třeba i 5 mil Kč, takže dle mého názoru je lepší to vyřešit hned, než čekat a pak zaplatit o dost více.

Školní hřiště však bude bohužel využíváno bez patřičného zázemí a zřejmě po hodně dlouhou dobu, plány obce v tomto bodě jsou nejasné.

2) Dále jsem se ptal na položku územní studie v centru obce za 500.000,- Kč. Jedná se prý o studii využití pozemku mezi Hospicem a školním hřištěm. Požadoval jsem, aby toto bylo z rozpočtu vyškrtnuto, neboť nejdříve je třeba aktualizovat strategický plán obce z roku 2009 a zároveň prodiskutovat s občany, jak si oni představují využití této lokality. V rozpočtu však tato položka zůstala.

3) Jako třetí bod jsem upozorňoval na vysoké běžné výdaje obce, které meziročně po odečtech daní a částky na údržbu vzrostou o cca 21 %. Můžeme jen doufat, že finální částka běžných výdajů na konci prosince 2022 bude výrazně nižší, než předpokládá rozpočet. Běžné náklady jsou podle vedení obce v pořádku.

4) Zeptal jsem se, kolik vydělávají obecní úspory. Bylo mi odpovězeno, že nic a že obec určitě nebude peníze zhodnocovat, například dávat do fondů.

Hned večer jsem tedy poslal email do České spořitelny, jestli můžou nabídnout termínované vklady, které budou konkurenceschopné J&T Bance (viz tyto podmínky termínovaných vkladů – J&T Banka má velmi slušné podmínky pro právnické i fyzické osoby). A 6.dubna jsem zaslal zastupitelům email s informacemi a kontaktními údaji na odpovědnou osobu z České spořitelny. Pokud dojde k dohodě a Obec Čerčany termínované vklady využije, měly by za rok dělat úrokové výnosy minimálně 1 mil Kč.

Aktualizace 7.4. 2022 dopoledne J&T Banka navýšila úrokové sazby, o 0,5 až 1 procentní bod. Úrokové výnosy tak můžou být ještě vyšší.

Aktualizace 7.4.2022 odpoledne Tak prý jsem odpovědi na zastupitelstvu asi nerozuměl a obec termínované vklady využívá. Uvidíme tedy, jaké budou úrokové výnosy za rok 2022 v Závěrečném účtu obce za rok 2022.

5) Jako poslední věc jsem upozornil na číselnou chybu v návrhu rozpočtu, kde neseděl součet kapitoly V.3 Finanční vztahy k příspěvkovým organizacím, o 200.000,- Kč. Této chyby si nikdo ze zastupitelů nevšiml, což je zvláštní. Ekonom obce mi za toto upozornění poděkoval.

Z mého pohledu, hlavním problémem obecních rozpočtů je zřejmě to, že málokdo ze zastupitelů má ekonomické vzdělání a zkušenosti s rozpočty právnických osob (na druhou stranu to je ale pochopitelné, najde se jen málo aktivních lidí a buďme rádi za každého aktivního člověka v obci, ať už v zastupitelstvu nebo v různých spolcích. A pokud se zapojí další lidé, bude to jen dobře). Bohužel na to však doplácí obec. Ať už je to snížení reálné hodnoty úspor nebo prodražování investičních akcí.

Můžeme také zmínit prodej obecního majetku za nízkou cenu a v nesprávnou chvíli. Prodej obecního majetku za nízkou cenu, ale zcela podle platné legislativy (v situaci, kdy obec neví, co s penězi bude dělat), můžeme vyčíslit na zbytečnou finanční ztrátu někde kolem 13 milionů Kč (rozbor zbytečné finanční ztráty sepíšu v příštím článku, není to na jednu větu). Chlapi od hasičů za to mohli mít zbrusu novou cisternu, nemuseli by opravovat více než 35 let starou cisternu a mohli by věnovat více času svým rodinám. Na školním hřišti už na podzim mohla být učebna se zázemím a školní hřiště by tak mělo zázemí, které ke sportovním areálům neodmyslitelně patří.

Bohužel není ani jedno. Neaktualizace strategického plánu obce a střet zájmů jsou někdy velmi drahé věci.

Vladimír Švorba

místopředseda MS ODS Čerčany