16. února 2022

Čerčanské vykuřování

Pálení trávy, listí a mokrých větví je opakovaný problém v Čerčanech. Několikrát do roka se zde najde několik jedinců, kteří s radostí vykouří své sousedy.

Pojďme se v klidu a bez emocí podívat, co říká legislativa v této oblasti.

Můžeme začít Zákonem o ochraně ovzduší (201/2012 Sb.) V paragrafu 16 najdeme bod 4, který se týká pálení rostlinného materiálu.

(4) V otevřeném ohništi lze spalovat jen suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami.

Důležité je zde slovo „suché“. Co je mokré, nelze spalovat.

Pak můžeme přejít na čerčanskou obecně závaznou vyhlášku číslo 2/2011, kterou se stanovuje zákaz spalování trávy a listí na území obce Čerčany.

https://www.cercany.cz/assets/File.ashx?id_org=1966&id_dokumenty=48588&fbclid=IwAR1ExlO8PzZRV7CGMbWKpSZiFGFJGg88sD_naBzDLsOT2kf2X9Noo6PRUHk

Podle vyhlášky tedy nelze v Čerčanech pálit ani suchou trávu a suché listí. K pálení nám tedy zbývá suché dříví.

Toto by snad mohlo k edukaci občanů Čerčan stačit. Přesto však si dovolím ještě jednu poznámku. Snad každý z nás byl někdy u táborového ohně a ví, jak moc velký rozdíl je, když se pálí mokré a suché dříví. Pálení suchého dříví je téměř bez kouře, mokré dříví dělá kouře výrazně více.

Prosím tedy, buďme k sobě ohleduplní, přestaňme s čerčanským vykuřováním. Výrazně to zlepší kvalitu života. Pokud by někoho zajímala výše možné pokuty za čerčanské vykuřování, tak porušení paragrafu 16, bod 4, je přestupek, s možností udělení pokuty až 50.000,- Kč. Popelnice na bioodpad v obci máme, tak je prosím využívejme. A pokud vám popelnice na bioodpad nestačí, lze využít sběrný dvůr, ve sběrném dvoru je možné uložit i větve.

Na závěr ještě jeden odkaz na tuto problematiku, jak „zdravý“ je kouř z přírodních materiálů.

https://plzen.rozhlas.cz/soused-pali-travu-a-spadane-listi-muze-vam-zamorit-celou-obec-nechte-si-poradit-6733715

Děkuji, že jste dočetli až sem.

PS: Nezapomínejte, že pálením na volném prostranství můžete zbytečně přidělat práci hasičům a sobě pořádně vyprázdnit peněženku, například když sousedovi nešťastnou náhodou zapálíte barák.

Viz například https://novojicinsky.denik.cz/pozary/za-velky-pozar-u-domu-v-lichnove-muze-paleni-klesti-20200408.html

V krajním případě můžete ohrozit i zdraví a životy lidí.

Vladimír Švorba

místopředseda MS ODS Čerčany