17. června 2022

Dopracování územního plánu

Územní plán je pro Brno klíčový dokument a před novelou stavebního zákona bylo nutné schválit aktuálně projednávaný nový územní plán do konce roku 2022. Tento deadline byl ale posunut do konce roku 2028 díky novele Stavebního zákona.

Městká část Brno-Bystrc zasílala své připomínky k návrhu nového územního plánu, stejně tak k Zásadám územního rozvoje, které tvorbě územního plánu předcházely. Některé byly vypořádány k naší spokojenosti, některé ne.

Po konzultaci s kolegy věříme, že je potřeba dopracovat návrh nového územního plánu min. o zpřesnění a doplnění regulace zástavby ve stabilizovaných plochách. Doplnit „Vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území“, o posouzení zvýšené intenzity zátěže ve stabilizovaných plochách (doprava, parkování, školy, školy), případně řádně zdůvodnit, proč není třeba toto zvýšení posuzovat.

A také roztřídit, kategorizovat a hlavně zdůvodnit změny u pozemků, kde dochází ke změně pozemků „stavebních“ na „nestavební“, ať už jsou to pozemky soukromé či městské.

Ve stávající podobě by neměl být nový Územní plán odsouhlasen letos v červnu (uzávěrka tohoto čísla BN 7.6.2022) dle původního plánu, ale až po dopracování výše uvedeného v co nejkratším termínu.

Tomáš Jára,

místostarosta, předseda místního sdružení ODS Brno-Bystrc