17. září 2023

Sedm zpráv z Vysočiny

Po kolejích jezdí nové vlaky, rozšíří se terénní pečovatelská služba a opravuje se opět více silnic

Do škol na Vysočině nastoupilo začátkem září více než 67 tisíc žáků a studentů. Většina škol využila měsíce volna na plánované opravy a údržbu. Stejně tomu bylo u většiny středních škol, které zřizuje Kraj Vysočina. „Během letošního roku do oprav, modernizací i novostaveb pro školství investujeme více než půl miliardy korun. Další peníze čerpáme z Evropských fondů. Mezi naše největší stavby patří novostavba dílen SPŠ a SOU Pelhřimov na Křemešnické ulici nebo dílenský komplex SŠPTA Jihlava na Polenské ulici, rekonstrukce domova mládeže pro SUPŠ Helenín, ale i citlivá oprava památkově chráněného objektu VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem,“ informuje ve svém pravidelném měsíčním shrnutí událostí v regionu hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a přidává stručně komentář k dalším zásadním aktivitám Kraje Vysočina.

Pohodlně vlakem: Na Vysočině už jezdí všech šest elektrických vlakových jednotek RegioPanter. Kraj Vysočina je u Českých drah objednal a nechal je nasadit na osobní vlaky Havlíčkův Brod – Jihlava město a Kolín – Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou. V soupravách je klimatizace, jsou bezbariérové, přepravují kočárky i jízdní kola, dostupné jsou elektrické zásuvky pro dobíjení přenosné elektroniky, audiovizuální informační systém. Kraj Vysočina nyní očekává nasazení nových jednotek řady 847 RegioFox, které spojí Havlíčkův Brod s Pardubicemi.

Další peníze do silnic: Kraj Vysočina posílil letošní rozpočet na opravy silnic. Už od září se postupně začne pracovat na dalších 25 úsecích krajských komunikací, za souvislé opravy zaplatí Kraj Vysočina 300 miliónů korun. Kraj na opravy využije například uspořené peníze v rámci vlastních investičních projektů, kde se podařilo díky veřejné zakázce vysoutěžit nižší ceny, než se předpokládalo, ale také ze stavebních projektů, které z objektivních důvodů začaly později nebo budou dotované z evropských fondů. Z krajského rozpočtu půjde do krajské silniční sítě celkem 1,2 miliardy korun.

O kraji černé na bílém: Kraj Vysočina bude mít svou první publikaci o dějinách regionu. Bude mapovat historii, vývoj veřejné správy a hospodářské, dopravní, kulturní a společenské vazby na území dnešního Kraje Vysočina. Zaměřena přitom bude na kraj jako na celek v jeho nynější podobě, což je pojetí, kterému se dosud žádný z autorských týmů nevěnoval. Kniha zachytí cca 200 let historie, má mít cca 360 stran a autorský tým na ní bude pracovat zhruba 5 let.

Modernizace krajských nemocnic: Nemocnice Pelhřimov zabydluje nový Pavilon péče o rodinu, postupně se sem z původních prostor přestěhuje dětské oddělení vč. nové ordinace praktického lékaře pro děti a dorost, gynekologicko-porodnické oddělení a oddělení neurologie. Už v následujících měsících kraj zahájí stavbu vlastního parkovacího domu pro Nemocnici Třebíč, přestavbu a dostavbu infekčního oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod a postupně dokončí generální opravy vstupního pavilonu Nemocnice Nové Město na Moravě. Projektově se intenzivně připravuje stavba nového pavilonu geriatrie a parkovacího domu Nemocnice Jihlava.

Nabídka kotlíkových dotací: Od 1. září 2023 přijímá Kraj Vysočina elektronická podání žádostí o kotlíkové dotace nízkopříjmových domácností. Informace týkající se kotlíkových dotací poskytují školení odborníci i na telefonním čísle 564 602 888 nebo na mailu kotliky@kr-vysocina.cz. Technickou podporu při potížích s vyplňováním elektronického formuláře žádosti je možné kontaktovat na telefonním čísle 564 602 889. Pokyny, metodiku a všechny potřebné formuláře najdete i na adrese: www.kr-vysocina.cz, sekce Dotace a finance, Kotlíkové dotace, Aktuality. K rozdělení je připraveno 103 miliónů korun, které vystačí na pokrytí více než 575 žádostí.

Rozšíření terénní pečovatelské služby: Mikroregion Velkomeziříčsko-Bítešsko, město Velké Meziříčí a Kraj Vysočina začnou už příští rok pilotně rozšiřovat terénní pečovatelské služby. Služba, která bude veřejnosti nově k dispozici 7 dní v týdnu od 7.00 do 20.00 hodin, bude dostupná i v menších obcích, které ji zatím neměly, nebo v nich byla zajištěna pouze okrajově. Tento projekt by do budoucna mohl být cestou, jak umožnit především seniorům, kteří potřebují pomoc pečovatelek, zůstat ve svém domácím prostředí či ve svých rodinách. Města a obce by měly přispívat do společného fondu ročně částkou 100 korun na obyvatele. Kraj Vysočina navýší v této části regionu počet dotovaných pracovních úvazků pro zajištění terénních pečovatelských služeb. Pokud se tento systém péče osvědčí, mohl by se rozšířit i do dalších částí kraje.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS Jihlava