24. srpna 2022

Volební program ODS Brno-jih pro roky 2022 - 2026

Volební program pro komunální volby 2022.

Komárov

DOPRAVA A PARKOVÁNÍ

Při zásadních projektech (VMO, rekonstrukce páteřních komunikací Černovická, Kšírova, Komárovská atd.) budeme městu partnerem a zajistíme včasnou a dostatečnou informovanost občanů. Podporujeme rozvoj cyklo dopravy tak, aby byla maximálně bezpečná, a zároveň neomezovala další účastníky provozu na silnicích i cyklostezkách. Cyklisté, řidiči i chodci! Musíme spolupracovat a podílet se na zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu. Nechceme experimenty, ale bezpečný provoz pro všechny. S ohledem na rozvoj moderní mobility budeme prosazovat zbudování dobíjecích stanic pro elektromobily, elektrokola a elektrokoloběžky. Naší prioritou je legalizace maximálního množství parkovacích míst a vytvoření nových, ovšem nikoliv na úkor zeleně. Ve spolupráci s městem zlikvidujeme autovraky v co největším možném počtu. Prosadíme přechod přes tramvajové koleje u hotelu Bílá Růže. Společnostem s velkým vozovým parkem budeme nápomocni v hledání parkovacích ploch mimo běžné stání na místních komunikacích, podle skutečnosti a momentální potřeby. Nenecháme vás v tom. Sídliště v Komárově se neobejde bez vybudování parkovacího domu se službami pro občany. Opravujeme a budeme opravovat místní komunikace, chodníky a zastávky MHD.

BYDLENÍ

Nabídneme k odkoupení do osobního vlastnictví byty, jejichž obyvatelé o to projeví zájem a u kterých bude takový postup možný. Zasadíme se o to, aby prodejní cena zohledňovala dobu užívání bytu a případné investice do něj vložené. Na obecních bytových domech nainstalujeme solární panely a díky technologii virtuálních baterií jako jejich obyvatelé reálně ušetříte peníze za energie např. ve výtazích a společných prostorách. Energetická bezpečnost je naší prioritou. Budujeme a budeme budovat uzamykatelná kontejnerová stání všude, kde je to jen trochu možné. Zlepšíme tím nejen vzhled obce, ale i pořádek v okolí. Opravujeme a budeme opravovat bytové domy a byty. Budeme aktivně usilovat o nové obchodní provozovny, které u nás chybějí – např. drogerie a další.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Chceme odkoupit objekt před radnicí a udělat z něj park s vodními prvky. Důstojné okolí radnice městské části. Nadále budeme podporovat a spolupracovat v budování parku v lokalitě mezi Dornychem, Škrobárenskou a Kalovou. Zvýšíme objem každodenního úklidu v městské části. Zásadní změnu vnitrobloku sídliště odmítáme. Chceme naopak zlepšovat kvalitu zeleně, vybudovat veřejný gril, dodat více herních prvků, a pokračovat ve výměně laviček, za nové, které budou vyhovovat i seniorům. Nepotřebujeme experimenty, když věci fungují! Budeme rekonstruovat a udržovat oplocené psí výběhy se zázemím pro agility doplněné lavičkou aodpadkovým košem. Odpadkové koše, včetně sáčků pro pejskaře, chceme vybudovat po celé městské části. Dětská hřiště a dětské plochy chceme vylepšovat také ve spolupráci s vámi, rodiči, abychom lépe znali vaše potřeby (vícegenerační hřiště). Zajistíme pravidelnou údržbu všech hřišť, včetně pravidelné výměny písku v pískovištích, a zároveň budeme pokračovat v budování dalších hřišť. V horkých letních dnech chceme pravidelně kropit silnice a chodníky. Umístíme pítka na vodu, jak bývá standardem v moderním městě. Chceme vám představit velké projekty a studie, jako je např. revitalizace Mariánského náměstí, rekonstrukce Komárovské atd. Zajímá nás váš názor, chceme vás zapojit do určování směru, jakým se naše městská část vydá. Chceme také vybudovat nový květinový park u retenční nádrže na velkém volném prostranství. Květiny budeme vysazovat i dalších ulicích a zelených pásech.

BEZPEČNOST

V letech 2014–2017 svolila městská část s přesunem služebny městské policie z Komárova do Slatiny. Nám se jednáním s vedením městské policie a rekonstrukcí stávajících prostor tak, aby odpovídaly jejím potřebám, podařilo zabránit úplnému odchodu městské policie z naší městské části a dosáhli jsme udržení služebny na Brno-jihu. Vzhledem k narůstajícímu počtu případu vloupání ať už do automobilů nebo nemovitostí, zavedeme na nejrizikovějších místech městský kamerový dohledový systém. Počet městských strážníků neodpovídá potřebám jejich přítomnosti v ulicích a je tedy nevyhnutelné nahradit je technickými prostředky právě v podobě kamer. Zajistíme větší nasazení strážníků v ulicích ve vytipovaných hodinách. Zajistíme zvýšený dohled Městské policie nad přechody pro chodce, jednosměrnými ulicemi a také cyklostezkami. Opravujeme a budeme opravovat veřejné osvětlení a dokončíme pokrytí i v místech, kde dosud není. Podpoříme fungující edukační činnost MP, PČR a SDH na našich školách a školkách nejen z důvodů zlepšení prevence.

ŠKOLSTVÍ, KULTURA, SPORT A VOLNÝ ČAS

Opravíme a modernizujeme tělocvičnu v ZŠ Tuháčkova. Dodáme jí nové dynamické LED osvětlení, ozvučení. Podpoříme fungující systém přednášek ze zdravotnictví v ZŠ a školkách ohledně prevence zdravého životního stylu (správná výživa, čištění zubů, první pomoc atd…) Budeme se nadále snažit, abychom rodičům vyšli maximálně vstříc při umístění dětí do školky na Brně-jihu. Prosazujeme rozšíření kapacity stávajících školek, případně výstavbu nové v závislosti na populační křivce. Data pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme. Víme, že radnice má podávat pomocnou ruku pro všechny, kdo mají nápady a chtějí pro naše děti něco dobrého udělat. Nadále budeme masivně investovat do oprav škol a školních zahrad. Na biotopu vybudujeme mobilní kluziště společně s převlékárnou pro sportovní vyžití i v zimě. Podporujeme větší rozpočet do základních uměleckých škol. Podporujeme a nadále budeme podporovat sportovní kluby v naší městské části, jak je z našeho programu jasné, podporujeme každou aktivitu dětí a mládeže (sport, skauting, SDH…). Budeme hledat další možné lokality pro Wi-Fi – zdarma. Zajistíme pokračující podporu sportovního areálu FC Sparta Brno a Lokomotiva Horní Heršpice. Budeme nadále pracovat na zlepšování kvality kulturních akcí městské části.

SAMOSPRÁVA A HOSPODAŘENÍ

Budeme postupně zlepšovat digitalizaci chodu úřadu podle nejnovějších standardů tak, abychom vyšli vstříc občanům a zároveň zvýšili kvality služeb. Rádi vás vidíme, ale chápeme, že chcete na úřad chodit co nejméně. Postaráme se o to. S naším příchodem jsme změnili komunikaci s občany a v tom budeme pokračovat. Spustíme nový a přehlednější web radnice.

Horní Heršpice

 

DOPRAVA A PARKOVÁNÍ

Budeme efektivně a odborně koordinovat s městem a dotčenými společnostmi zásadní stavebně-dopravní projekty, jako jsou např. velký městský okruh, výstavba protihlukových opatření a rekonstrukce páteřních komunikací – Kšírova, Záhumenice, Košuličova a další ulice, které je nutně potřeba zrekonstruovat. Informovanost občanů a komunikace s nimi bude naší prioritou. Chceme vyřešit dopravní situaci Teslova – Bohunická – sjezd z Vídeňské (směr do města) světelnou křižovatkou. Budeme podporovat udržitelný rozvoj cyklo dopravy. Zároveň však budeme dbát na to, aby cyklisté důsledně dodržovali všechna pravidla a předpisy, a to v zájmu bezpečnosti občanů naší městské části. Zejména pak odmítáme experimentování s bezpečností dopravy a její plynulostí, pouštěním cyklistů a bruslařů do jednosměrných ulic. Zlepšíme situaci s parkováním na ulici Košuličova, Kšírova a u ZŠ Bednářova. Dále budeme pokračovat v opravách místních komunikací, chodníků a zastávek MHD. Víme, že i tady je stále prostor pro zlepšení. S ohledem na rozvoj moderní mobility budeme prosazovat zbudování dobíjecích stanic pro elektromobily, elektrokola a elektrokoloběžky. Naší prioritou je legalizace maximálního množství parkovacích míst a vytvoření nových, ovšem nikoliv na úkor zeleně. Ve spolupráci s městem zlikvidujeme autovraky v co největším možném počtu. I přes to, že dnes ulice Kšírova, Sokolova a Bohunická simuluje velký městský okruh, chceme v součinnosti s městem pracovat a připravit plán na snížení frekvence dopravy v Horních Heršpicích.

BYDLENÍ

Nabídneme k odkoupení do osobního vlastnictví byty, jejichž obyvatelé o to projeví zájem a u kterých bude takový postup možný. Zasadíme se o to, aby prodejní cena zohledňovala dobu užívání bytu a případné investice do něj vložené. Budeme nadále podporovat bezúročné půjčky občanům za účelem rekonstrukcí zvelebování jejich nemovitostí. Budeme pokračovat v regeneraci bytových domů dle stanoveného plánu. Chceme aktivně podporovat místní podnikatele, aby bylo i nadále kde nakupovat potraviny. Také budeme hledat místo pro bankomat v Horních Heršpicích. Chceme zajistit a aktivně komunikovat s Českou poštou tak, aby nedošlo ke zrušení její pobočky v Horních Heršpicích.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Zvýšíme objem úklidových prací na veřejných prostranstvích (chodníky, parky, obecní komunikace, zimní údržba, sekání trávy v okolí rodinných a bytových domů). Na pozemcích města vybudujeme uzamykatelné kontejnerové stání společně s návratem některých zrušených stání. Budeme rekonstruovat a udržovat oplocené psí výběhy se zázemím pro agility a zázemím (lavička, odpadkový koš). Chceme dovybavit celou městskou část odpadkovými koši včetně sáčků pro majitele psů. Tam kde to půjde, zvýšíme počet herních prvků na všech dětských hřištích a budeme se snažit všechna hřiště oplotit, zastínit a vysadíme novou trávu. Chceme zkonstruovat prostor za kulturním domem Bednářové, tak aby sloužil nejen jako dětské hřiště, ale i jako prostor a venkovní zázemí pro pořádané kulturní akce. V létě v horkých dnech chceme každý den kropit silnice a chodníky. Provedeme doplnění a vylepšení vánoční výzdoby. Chceme občanům představit a diskutovat s nimi o velkých projektech a studiích, jako je např. revitalizace Mariánského náměstí v Komárově nebo úprava plochy na ulici U Terminálu v Horních Heršpicích či rekonstrukce ulice Kšírova.

BEZPEČNOST

Zasadíme se o zavedení kamerového systému, který chceme zaměřit zejména na parkoviště a ulice. Jsme si dobře vědomi nárůstu kriminality, ale zároveň zajistíme, že při projektování bude důsledně dbáno na ochrany soukromí. Vracíme služebnu Městské policie zpět do Komárova. Zajistíme větší nasazení strážníků v ulicích ve vytipovaných hodinách. Zajistíme zvýšený dohled Městské policie nad přechody pro chodce, jednosměrnými ulicemi a také cyklostezkami. Opravujeme a budeme opravovat veřejné osvětlení a dokončíme pokrytí i v místech, kde dosud není. Podpoříme fungující edukační činnost MP, PČR a SDH na našich školách a školkách nejen z důvodů zlepšení prevence.

ŠKOLSTVÍ, KULTURA, SPORT A VOLNÝ ČAS

Budoucnost vzdělání patří mezi naše priority. Chceme náš biotop dovybavit dalšími herními prvky, jako jsou např. stolní tenis apod. Na biotopu vybudujeme mobilní kluziště společně s převlékárnou pro sportovní vyžití i v zimě.

Chceme postavit novou tělocvičnu na ZŠ Bednářova a vyřešit parkoviště u této ZŠ, dnešní situace s vyzvedáváním dětí a parkováním je v podstatě neúnosná hlavně v ranních a odpoledních hodinách.

Chceme zajistit a podporovat systém přednášek ze zdravotnictví v ZŠ a školkách ohledně prevence a zdravého životního stylu (správná výživa, čištění zubů, první pomoc atd…) Budeme usilovat o to, aby pro rodiče nebyl problém umístit děti do školky na Brně-jihu. Prosazujeme rozšíření kapacity stávajících školek, případně výstavbu nové v závislosti na populační křivce. Myslíme si, že radnice má podávat pomocnou ruku všem, kdo mají nápady a chtějí pro naše děti něco dobrého udělat.

V oblasti základních škol budeme prosazovat zpřístupněni víceúčelových hřišť i pro odpolední sportovní kroužky. Jsme také pro to, aby byla pro děti ze školní družiny k dispozici plocha pro aktivní vyžití. Budeme nadále jako městská část finančně podporovat pobyty našich dětí na školách v přírodě s pohybem na horském vzduchu. Chceme podporovat vznik kroužků pro děti, maminky, seniory apod. v KD.

Chtěli bychom, aby KD plnil svou funkci jak pro společenské, tak i pro kulturní akce a stal se z něj styčný bod setkávání občanů Horních Heršpic. Podporujeme větší rozpočet do základních uměleckých škol. Chceme podporovat sportovní kluby v naší městské části, jak je z našeho programu jasné, podporujeme každou aktivitu dětí a mládeže (sport, skauting, SDH…). Dlouhodobě podporujeme sportovní areál Lokomotivy Horní Heršpice.

Zasadíme se o další rekonstrukci objektů v tomto areálu a kultivaci celého prostoru areálu např. novou tribunou, rekonstrukce dalších prostor atd.

Revitalizujeme a přizpůsobíme parník v areálu Hněvkovského tak, aby mohl být využíván pro volnočasové aktivity dětí. Budeme hledat místa, kam lze do veřejných venkovních prostorů dát zdarma Wi-Fi.

SAMOSPRÁVA A HOSPODAŘENÍ

Budeme postupně zlepšovat digitalizaci chodu úřadu podle nejnovějších standardů tak, abychom vyšli vstříc občanům a zároveň zvýšili kvality služeb. Rádi vás vidíme, ale chápeme, že chcete na úřad chodit co nejméně. Postaráme se o to. S naším příchodem jsme změnili komunikaci s občany a v tom budeme pokračovat. Spustíme nový a přehlednější web radnice.

     

Dolní Heršpice a Přízřenice

DOPRAVA

V posledních čtyřech letech se významně posunuly zásadní dopravní projekty na našem území. Největší z nich jsou Mosty Moravanská. Ve spolupráci s městem, krajem, Ředitelstvím silnic a dálnic a Správou železnic koncipujeme celý projekt tak, aby hlukem a prašností tato strategická investiční akce co nejméně zasáhla Přízřenice. V plánu jsou tak protihlukové stěny a návrh nového územního plánu je takový, aby došlo k odstupňování zástavby a jejího typu v souladu s tímto cílem. Po realizaci dojde k odlehčení dopravního zatížení přes Heršpice. Vybudována bude i objízdná komunikace v Přízřenicích, aby rozvojové plochy byly obslouženy jinak, než stávající a kapacitně nevyhovující ulicí Havránkova. Nadále podporujeme rozvoj cyklo dopravy v oddělených trasách od pěších. Zejména potom v připravovaném projektu Přírodně-rekreační areál Brno-jih. Bezpečnost všech – ať už pěších nebo cyklistů a bruslařů, zůstává naší prioritou. Po desetiletích planých slibů se nám podařilo sehnat peníze a zrealizovat dostavbu kanalizace na Zelné a okolních ulicích. S tím souvisí i nová vozovka a chodníky, tolik potřebné pro bezpečnou pěší dopravu. V přípravě je i nezbytně nutná oprava chodníku na Modřické a výhledově i dobudovaní kanalizace na této ulici. Na Bernáčkově zajistíme klidné a pohodlné parkování pro celou lokalitu.

BYDLENÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Žádné megalomanské developerské projekty, ale udržitelný rozvoj se zásadním důrazem na dopravní infrastrukturu a zeleň. Oblast Dolních Heršpic a Přízřenic je zařazena městem jako jedna z nejvýznamnějších rozvojových lokalit v Brně. Proto bude zásadní, jak bude nejen vypadat nový územní plán, ale zejména bude záležet na tom, jak budou dané plochy popsány v textové části. Již v návrhu územního plánu se nám podařilo prosadit snížení výškové úrovně u podstatné části ploch. To však nestačí, a proto chceme, aby byl dodržen a zachován celkový charakter zástavby. Na ulici Bernáčkova vybudujeme nové, moderní a bezpečné dětské hřiště. Najdeme místo na umístění sběrného střediska odpadu a zasadíme se o jeho zřízení. I nadále zůstává naší prioritou zintenzivnit údržbu a úklid veřejných prostranství.

BEZPEČNOST

V letech 2014–2017 svolila městská část s přesunem služebny městské policie z Komárova do Slatiny. Nám se jednáním s vedením městské policie a rekonstrukcí stávajících prostor tak, aby odpovídaly jejím potřebám, podařilo zabránit úplnému odchodu městské policie z naší městské části a dosáhli jsme udržení služebny na Brno-jihu. Vzhledem k narůstajícímu počtu případu vloupání ať už do automobilů nebo nemovitostí, zavedeme na nejrizikovějších místech městský kamerový dohledový systém. Počet městských strážníků neodpovídá potřebám jejich přítomnosti v ulicích a je tedy nevyhnutelné nahradit je technickými prostředky právě v podobě kamer. Po dlouhých letech slibů konečně projde velkou rekonstrukcí budova, která slouží nejen našim dobrovolným hasičům. Nové prostory pro jednotku i pro sbor dobrovolných hasičů, které budou splňovat všechny potřebné parametry a přispějí k dalšímu rozvoji jednotky a snad i k aktivitě dětí a mládeže. Chceme tím tak pomoct bezpečnosti i kulturnímu dění zejména v Přízřenicích a Dolních Heršpicích.

ŠKOLSTVÍ, KULTURA, SPORT A VOLNÝ ČAS

Budoucnost vzdělání patří i nadále mezi naše priority. Vybudujeme novou tělocvičnu na ZŠ Bednářova a vyřešíme celkovou situaci s dopravou a parkováním u této školy. Aby pro rodiče nebyl problém umístit děti do školky na Brně-jihu, postavíme i v oblasti Dolních Heršpic a Přízřenic novou školku. Budeme podporovat vznik přírodně-rekreačního areálu v Přízřenicích. Realizací tohoto projektu bychom vytvořili významnou rekreační zónu se třemi vodními plochami, významnou plochou zeleně a celou řadou sportovních příležitostí, která by byla dostupná pěšky i na kolech, samozřejmě s oddělenými trasami tak, aby se všichni cítili a pohybovali bezpečně.

SAMOSPRÁVA A HOSPODAŘENÍ

Budeme postupně zlepšovat digitalizaci chodu úřadu podle nejnovějších standardů tak, abychom vyšli vstříc občanům a zároveň zvýšili kvality služeb. Rádi vás vidíme, ale chápeme, že chcete na úřad chodit co nejméně. Postaráme se o to. S naším příchodem jsme změnili komunikaci s občany a v tom budeme pokračovat. Spustíme nový a přehlednější web radnice.