27. dubna 2021

Poradna se osvědčila a pokračuje

Poradna pro podnikatele, kterou provozuje Hospodářská komora, je nadále v provozu. Viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček, který je zároveň také prezidentem ICT UNIE, úspěšný projekt přibližuje.

Jak iniciativa vznikla?

Podnikatelskou poradnu spustila Hospodářská komora poprvé v době, kdy byla Česká republika zasažena první vlnou koronaviru. V té chvíli jsme si všichni byli nuceni uvědomit, že koronavirus není jen obrovským rizikem pro zdraví populace, ale také značně zatěžkávací zkouškou pro ekonomiku, kterou jsme jako společnost zažili naposledy v době celosvětové hospodářské krize před více než dekádou. Vládní restriktivní opatření uštědřila ránu těm, na kterých stojí a padá tuzemská ekonomika – podnikatelům a firmám napříč celou Českou republikou. Mezi nejvíce zasažené patřily zprvu zejména malé a střední podniky, i ty většího rozsahu se nicméně záhy ujistily o tom, že se dopadům koronavirové pandemie nelze vyhnout. Jakožto zástupce podnikatelské sféry v České republice cítí Hospodářská komora povinnost dbát na rozvoj podnikatelského prostředí v zemi. Dlouhodobě usilujeme o to, aby zmíněné prostředí zůstávalo stabilní a aby podnikatelé věděli, že je tu někdo, o koho se skutečně mohou opřít. Myšlenka pomoci podnikatelům ve formě odborného poradenství, která se záhy transformovala ve skutečný projekt, pro nás tak v souvislosti s koronavirem byla naprosto přirozená a nebylo potřeba o ní vést sáhodlouhé diskuze. Po úspěšně zvládnuté první vlně jsme doufali, že tato forma pomoci již nebude zapotřebí. S příchodem vlny podzimní, která navíc udeřila o poznání razantněji, jsme se ale rozhodli tento projekt oživit. A jelikož jsme i nyní přesvědčeni, že provoz poradny má skutečně smysl a nadále evidujeme zvýšený zájem podnikatelů i firem o odborné poradenství, rozhodli jsme se pro obnovení poradny i v tomto roce. Ostatně právě poradna byla samotnými firmami hodnocena jako jedna z nejužitečnějších aktivit, které Hospodářská komora loni podnikatelům poskytovala.

Máte data o tom, kolik podnikatelů službu využilo v minulém roce?

Dle dostupných dat se nám podařilo nashromáždit více než tři tisíce dotazů, připomínek a podnětů, které naši vyškolení odborníci s pečlivostí zpracovávali a zodpovídali. Z důvodu leckdy nejednoznačného výkladu vládních nařízení se podnikatelé nejčastěji ptali například na to, zdali mohou mít otevřeno či nikoliv. Další dotazy směřovaly ve velké míře také ke konkrétním podmínkám čerpání jednotlivých kompenzačních programů. Podnikatelé tak u nás mohli nalézt informace, po kterých by jinak jen těžko pátrali, a my proto věříme, že se nám povedlo značnému množství z nich jejich situaci alespoň do určité míry ulehčit.

Proč je pro podnikatele důležité mít v této době aktuální informace?

Doba, kterou nyní prožíváme, je skutečně nevyzpytatelná a mění se téměř každým dnem. Podnikatelé se často nejsou schopni zorientovat v tom, která nařízení pro ně v dané chvíli platí a která nikoliv, což jim vzhledem k chaotičnosti situace lze jen těžko vyčítat. Leckdy si nejsou jisti, jestli si zmíněná nařízení vlastně vůbec vykládají správně, a v důsledku nejistoty nejsou schopni činit kroky, jež jsou pro jejich podnikání žádoucí. Informace, které se podnikatelům dostávají od státu, jsou často nedostačující, a to je pro ně ve chvílích, kdy se nemalá část z nich potýká s hospodářskými potížemi, velmi frustrující.

Z toho důvodu se prostřednictvím poradny snaží Hospodářská komora dělat vše pro to, aby podnikatelé disponovali těmi nejrelevantnějšími a nejaktuálnějšími informacemi, které si v takto bezprecedentní situaci bezpochyby zaslouží znát. Ani pro nás nicméně není tato úloha zcela jednoduchá, a to právě kvůli často nepřehledným krokům ze strany vládní garnitury. Prostřednictvím poradny se proto také snažíme vyslat vládě během společných jednání signál, že by v otázkách pandemie měla volit systematičtější a předvídatelnější postup, než který volila doposud.

Jak hodnotíte roli Hospodářské komory ve světle koronavirové pandemie?

Jak již bylo řečeno, dlouhodobým posláním Hospodářské komory je péče o podnikatelské prostředí v zemi. Ve světle koronavirové pandemie tato naše úloha rezonuje ještě o poznání více. Kromě poradny vyvíjíme i další aktivity, jimiž se snažíme podnikatelům současnou situaci co nejvíce ulehčit. V poslední době se nám například podařilo s vládou vyjednat zvýšení kompenzačního bonusu, který namísto původních 500 korun na den nově činí dvojnásobek.

Dále prosazujeme, aby vláda navázala na opatření z jara loňského roku, která se osvědčila. Požadujeme například odklad pojistného bez penalizace pro zaměstnavatele, zrušení záloh na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ, odklady termínů povinných podání vůči úřadům, administrativní zjednodušení žádostí o kompenzační programy a další. Zkrátka vynakládáme nemalé úsilí na to, aby po skončení pandemie mohlo díky efektivním opatřením dojít k co nejrychlejší obnově národního hospodářství.

K čemu jsou využívány podněty, které v systému obdržíte?

Podněty a připomínky, se kterými se na nás podnikatelé v poradně obrací, jsou našimi experty pečlivě vyhodnocovány. Jedná se totiž o cenné zkušenosti přímo z praxe, díky nimž se nám daří vyjednat se státem náležitou pomoc pro podnikatele, kteří s vládními autoritami mohou sami jen těžko komunikovat napřímo. Troufám si podotknout, že toto je jedním z největších pozitiv poradny, jelikož je nám tak například umožněno poukázat na mnohé oblasti ekonomiky, ve kterých podnikatelé doposud od státu neobdrželi žádnou formu podpory.

Kde je poradna pro podnikatele dostupná?

Naše bezplatná poradna je dostupná na webových stránkách. Podnikatelé mohou nicméně využít i interaktivního chatbota jménem Komorník, který je implementován jak na našem webu, tak na webu poradny a který pomůže zodpovědět nejčastěji pokládané dotazy. Pokud ovšem odpověď na svůj dotaz v chatbotu podnikatelé nenaleznou, naši odborníci ho v co nejkratším možném čase v poradně rádi zodpoví.

Na tomto místě bych jménem Hospodářské komory rád poděkoval všem podnikatelům, kteří nám svými dotazy prokazují důvěru. Doufejme, že se nám již v dohledné době toto kritické období společnými silami podaří za co nejpříznivějších podmínek překonat.

DARIJA SENČUKOVÁ, HK ČR

Časopis KOMORA - DUBEN 2021