13. května 2021

Klimatický plán 2030 je nerealistický

Ochrana životního prostředí je natolik závažné a potřebné téma, že nemá být využíváno k politickému marketingu. Je škoda, že přesně to se právě teď děje s Klimaplánem 2030. Navrhovaný dokument je směsicí populistických proklamací, ve stanoveném čase nerealistických projektů a pak takových, které se dějí už teď bez přijetí Klimaplánu.

Zavedení mýtného v Praze je ožehavé téma, které by se koalici složitě Pražanům samostatně vysvětlovalo. Schované v Klimaplánu není tak vidět, ale bude mít zásadní dopad na život i podnikání v Praze. Dopady pocítí v peněžence přímo nebo nepřímo každý, kdo v Praze žije nebo podniká. Nakonec to bude možná jediný faktický zdroj příjmů na realizaci tohoto plánu (má stát 231 mld.), protože ostatní peníze na sport, kulturu, sociální péči, provoz MHD, výstavbu metra a okruhů nebo na podporu nájemního bydlení se těžko mohou snižovat.

Máme mít ambice, ale nemáme si dávat nesplnitelné cíle. Máme odpov
ědně, systematicky a chytře realizovat opatření k ochraně životního prostředí, ale nemusíme k tomu přijímat okázalé Klimaplány. Máme být ochotni investovat do obnovitelných zdrojů energie a musíme podporovat úsporné projekty, ale nesmíme to dělat na úkor fungování města v jiných oblastech nebo tím, že nově “zdaníme” Pražany a pražské podnikatele. Máme podporovat elektromobilitu ve městě, ale nemáme se tvářit, že energie ze zásuvky a z dobíjecí stanice nic nestojí nebo že nemá dopad na životní prostředí třeba někde jinde.

Chci podporovat projekty, které zachovají Prahu zelenou a energeticky vyváženou, chci Prahu moderní a technologicky vysp
ělou, chci Prahu třídící odpad a dobře hospodařící s vodou, chci Prahu pro tramvaje, auta i kola, chci Prahu rozumně hospodařící s penězi Pražanů a pražských podnikatelů, chci prostě Prahu v této oblasti střízlivou, odpovědnou a aktivní, ale ne aktivistickou, a proto Klimaplán 2030 nepodpořím.

Mgr. Zdeněk Zajíček

předseda oblastního sdružení Praha 5
předseda klubu ODS zastupitelstva hl. m. Prahy

Štítky:
komentář