12. července 2018

Právní elektronický systém o krok blíže podnikatelům

(Prosperita) Právní elektronický systém (zkráceně PES), jako stěžejní projekt Hospodářské komory, který provede podnikatele a živnostníky džunglí zákonů a dalších předpisů a pohlídá za ně plnění administrativních a daňových povinností, je po dnešku o krok blíže konečné realizaci. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý podepsal klíčový dokument o spolupráci se společností NEWPS, která pro projekt PES zajistí provoz a technickou podporu celého systému. Podnikatelům by měl PES začít v základním režimu pomáhat už od 1. ledna 2019.

Duchovním otcem Právního elektronického systému je Zdeněk Zajíček, prezident ICT Unie a tvůrce řady úspěšných projektů elektronizace státní správy, mimo jiné také systému CzechPoint a datových schránek. "Praxe nyní jasně ukazuje, že v současných právních úpravách se často neorientují zákonodárci, soudy ani dozorové orgány. A právě PES je cestou, jak podnikatelům pomoci vyznat se v nepřehledných zákonech a předpisech," vysvětlil Zdeněk Zajíček.
PES si klade za cíl zpřístupnit všechny povinnosti podnikatelů vyplývající pro ně ze zákonů a dalších právních předpisů přehledně a na jednom místě. Současně umožní firmám a podnikajícím fyzickým osobám jejich správu pro konkrétní obor podnikání.

Celý článek na : http://www.prosperita.info/casopis

Mgr. Zdeněk Zajíček