25. června 2018

Jaké výhody a nevýhody bude mít elektronická občanka?

(Radiožurnál) Relace Ozvěny dne - publicistika 18:10.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
Od července začnou úřady vydávat pouze elektronické občanské průkazy. Ty umožní využívat on-line víc než 30 služeb veřejné správy. Jde například o získání výpisu z rejstříku trestů nebo potvrzení o bezdlužnosti. Nové občanské průkazy s čipem budou vydávány úřady právě od července, ke komunikaci s úřady z domova bude potřeba čtečka čipových karet. Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla říká, že úředníci budou lidem schopní poradit. 

Vladimír DZURILLA, vládní zmocněnec pro IT 
Na ministerstvu vnitra vznikalo hodně a vzniká propagačních materiálů, školení pro úředníky, on-line školení a tak dál, aby jednak i obce byly schopny vysvětlovat, tak isto úředníci aby byli schopni vysvětlovat, jak to celé používat a k čemu to vlastně je. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
My zveme do vysílání prezidenta ICT Unie Zdeňka Zajíčka, dobrý podvečer. 

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident ICT Unie 
Dobrý podvečer. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
My už jsme něco naznačili, ale co všechno elektronické průkazy umí nebo potenciálně můžou umět? 

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident ICT Unie 
Je potřeba si uvědomit, že elektronický občanský průkaz není nic jiného než, než platební karta, chcete-li nějaké srovnání, tedy je to způsob, jak osvědčit to, že já jsem já, tedy osvědčit mojí identitu pro to, aby se mnou druhá strana na dálku mohla komunikovat. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
No, a v čem můžou tedy pomoct občanům nebo i úřadům? 

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident ICT Unie 
Občanům, občanům mohou pomoct tak, že pokud budou mít vydaný elektronický občanský průkaz a jím se prokáží takto na dálku vůči úřadu nebo kterémukoliv jinému subjektu, tak ten bude vědět, že skutečně Zdeněk Zajíček je ZdeněkZajíček, a potom ho obslouží. To znamená, skutečně mu jsou schopni vydat výpis nebo případně podat nějaké podání vůči úřadu nebo poskytnout jakoukoliv jinou digitální službu. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
No, ale mimochodem, pokud je někdo takový staromilec, že tyhle funkce nechce využívat, nemá třeba vůči ochraně dat ze strany státní správy důvěru, má možnost se do toho nezapojovat? Stačí, když nebude ten čip aktivovat? 

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident ICT Unie 
Nemusí se do toho vůbec zapojovat a samozřejmě ten občanský průkaz je nadále plastová kartička, kterou se bude moci prokazovat, tak jak vy říkáte jako staromilec, to znamená tak, jak to zvládáme dneska, bude se schopen tímto průkazem prokázat v jakékoli jiné životní situaci, prokázat svojí identitu takříkajíc postaru. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
No, a může být elektronická občanka jakýmsi hlavním impulsem k dalšímu rozvoji digitalizace? Protože já jsem se dočetl, že momentálně je Česká republika v digitalizaci podle žebříčku OSN až na 50. místě. 

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident ICT Unie 
To je bohužel trochu smutná zpráva, že jsme 50. na světě. Nikoho, kdo se tématu e-governmentu v České republice věnuje, to netěší, ani mě to netěší a musím říct, že v tomto směru jsem přesvědčen, že občanský průkaz, elektronický občanský průkaz žádnou revoluci nepřinese. Revoluci by skutečně přineslo to, že by stát začal nabízet on-line služby, tedy začal je nabízet tak uživatelsky přívětivě, jako to dělají banky, pojišťovny nebo ti, co prodávají letenky nebo přes které si můžeme nakupovat svoje nákupy v Tescu nebo kdekoliv jinde. A to bohužel zatím stát nedělá, nedělá to tak efektivně a tak dobře, jako to dělají komerční subjekty, a dokud takové služby nebudou, tak si myslím, že žádný občanský průkaz nic v tomto směru nezmění. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
Česku se oblasti digitalizace dává za vzor Estonsko. Jak daleko tam postoupili? 

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident ICT Unie 
Estonsko je dáváno za příklad a mohli bysme zvolit i jiné příklady, jako jsou Británie, Dánsko, těch států je podstatně víc a hlavně je jich mnoho států před námi. A my samozřejmě v mnohém můžeme opisovat v tom dobrém slova smyslu, ale také na druhou stranu můžeme být i příkladem pro ostatní státy. Nám se podařilo vytvořit poměrně robustní zázemí pro výměnu dat, pro sdílení dat tak, aby lidé nemuseli už některé údaje vyplňovat, aby je nemuseli úřadům stále hlásit, aby takříkajíc bez dotyku s úředníkem mohli si vyřídit všechny věci z pohodlí domova. Bohužel to, co jsme právě nezvládli, tak je to, co se na občana dívá prostřednictvím aplikace ať už na mobilním telefonu nebo na počítači, tedy něco velmi uživatelsky jednoduché, co by se dalo vyplnit, ale potom vzadu celý ten náš systém je ojedinělý a snese srovnání ať už s Estonskem, Británií nebo Dánskem. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor 
Tolik Zdeněk Zajíček, prezident ICT Unie. Díky za váš čas a na shledanou. 

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident ICT Unie 
Mějte se krásně, hezký večer. 

Mgr. Zdeněk Zajíček

předseda místního sdružení Barrandov
předseda oblastního sdružení Praha 5
kandidát do ZHMP