8. července 2018

Schází vize a odvaha

(Pravá 5) Rozhovor se Zdeňkem Zajíčkem, kandidátem do zastupitelstva hlavního města Prahy.

„První nápad na Czech POINT jsem dostal už na pražském magistrátu v roce 2000. Celých sedm let ale čekal na svou šanci, než se pilotní provoz spustil na radnici Prahy 13,“ říká jeho autor Zdeněk Zajíček, který kandiduje za ODS do zastupitelstva hlavního města Prahy.

Jste znám jako velký propagátor eGovernmentu. Jste spokojený s tím, jak náš eGovernment funguje?

Nejsem. Jsme 50. na světě a předposlední v Evropě. Přitom v roce 2008, kdy jsem měl eGovernment jako náměstek na starosti, jsme byli na 25. místě na světě. Ostatní státy jdou kupředu a my stojíme na místě. Občané a firmy si jednoduše nemohou přes internet zařídit plno věcí, kvůli kterým dnes stále chodí na úřady. Přitom jsme velmi zdatní v používání moderních technologií. Máme zde nejméně 3 miliony klientů internetového bankovnictví, jsme třetí v EU z hlediska obchodování na internetu, elektronicky se pojišťujeme nebo nakupujeme letenky. Občané a firmy jsou prostě připraveni. Bohužel stát jednoduché a uživatelsky přívětivé služby nenabízí nebo je nepropaguje, a tak o nich mnohdy ani nevíme, i když takové služby jsou. Smutné.

Dá se s tím něco udělat?

Samozřejmě se s tím dá udělat mnoho věcí. Nejvíc ze všeho potřebujeme odvahu a touhu být v něčem jedničkou. Čekat, až to vymyslí a prosadí někde jinde, a pak to ještě špatně opsat je cestou do průměrnosti. Nejvíc odvahy budeme potřebovat při změně legislativy. Bez změny zákonů se v digitalizaci nemůže nic pořádně změnit. Mnohé zákony totiž stále preferují papírové úřadování a využití elektronických nástrojů nepovolují nebo omezují. Takže tam je potřeba začít. Jsem rád, že se na tom opět můžu podílet jako prezident ICT unie a předseda Výboru pro digitálně přívětivou legislativu.

Pojďme do Prahy. Co je podle Vás důvodem, že se Praha nerozvíjí jako jiné metropole v Evropě a ve světě?

I tady schází vize a odvaha. Pokud chcete Prahu vést, musíte jí odevzdat hlavu i srdce. Nesmíte se bát rozhodovat o každodenních věcech a zároveň musíte přemýšlet o věcech, které budou Prahu pálit za deset dvacet let. Rozkopané silnice, nekoordinované stavby, neuklizené ulice, zavřené mosty, nedostavěné okruhy, nemožnost zaparkovat, neexistence bytů k pronájmu za rozumnou cenu, málo míst v domovech pro seniory, nepřijatý územní plán… To jsou namátkou dnešní viditelné boláky Prahy. Snad ještě horší je pohled do budoucnosti. Nejsou plány, nejsou projekty, není schopnost hledat širokou politickou shodu na vyváženém rozvoji města, které si musí zachovat svou jedinečnou historickou hodnotu a přitom poskytovat moderní služby Pražanům i návštěvníkům Prahy.

Vidíte vedle dopravy, čistoty a výstavby nějakou oblast, které by se měla věnvat větší pozornost?

Jednoznačně bezpečnost. Nežijeme v izolovaném světě a nesmíme podcenit rizika, která jsou v dnešní době všude kolem nás. Nesmíme přehlížet drobnou kriminalitu, poškozování majetku, drogové dealery, ale ani hrozbu možných teroristických útoků. Musíme být důslední a k tomu je potřeba zajistit efektivní a „bezešvou“ spolupráci státní a městské policie. Pražanovi je totiž jedno, za co odpovídá městský strážník a za co státní policista. Oba mají pomáhat a chránit Pražany, Prahu i její návštěvníky bez ohledu na barvu uniformy a policejního auta. Nevyhýbají se nám však ani přírodní katastrofy a ani si nemůžeme být jistí, že nezažijeme kybernetický útok nebo delší výpadek elektřiny. Zažil jsem jako ředitel magistrátu povodně 2002 a vím, jak je důležité mít spolehnutí na profesionální a dobrovolné hasiče, záchranáře a dobrovolníky. V této oblasti snad nejvíce platí rčení, že štěstí přeje připraveným.

Mgr. Zdeněk Zajíček

předseda místního sdružení Barrandov
předseda oblastního sdružení Praha 5
kandidát do ZHMP