18. listopadu 2015

A ještě jednou k výstavbě v lokalitě Na Výsluní

V Bakovsku jste si již mohli přečíst řadu článků na téma výstavby v lokalitě Na Výsluní. Všechny články, stejně tak jako všechny strany a hnutí zastoupené v zastupitelstvu města, deklarují jednoznačnou podporu výstavbě rodinných domů v této lokalitě. Zcela jistě si položíte otázku, proč tedy tak veliká diskuze okolo tohoto tématu. Diskuze se nevede o tom, zda výstavbu podpořit. Jádrem diskuze je pouze to, jak mají na sebe jednotlivé kroky navazovat a zejména o tom, do jaké finanční výše se na této výstavbě

Vážení spoluobčané,

V Bakovsku jste si již mohli přečíst řadu článků na téma výstavby v lokalitě Na Výsluní. Všechny články, stejně tak jako všechny strany a hnutí zastoupené v zastupitelstvu města, deklarují jednoznačnou podporu výstavbě rodinných domů v této lokalitě. Zcela jistě si položíte otázku, proč tedy tak veliká diskuze okolo tohoto tématu. Diskuze se nevede o tom, zda výstavbu podpořit. Jádrem diskuze je pouze to, jak mají na sebe jednotlivé kroky navazovat a zejména o tom, do jaké finanční výše se na této výstavbě budete podílet vy, všichni občané Bakova nad Jizerou z rozpočtu města.

A nyní se dostáváme k jádru sporu. Vedení města se v současné době snaží opakovaně vypsat výběrové řízení na zpracování nejprve kompletní dokumentace, respektive dokumentace pro územní rozhodnutí. Toto jsou zcela jistě nutné technické kroky, avšak bez jasných pravidel, za jakých podmínek město bude výstavbu realizovat, jsou tyto v současné době zcela nekoncepční a bez zjevného výsledného efektu, kterým je pouze vybudovaná infrastruktura v této lokalitě. Názorem Občanské demokratické strany je, že žádný občan nemá být zvýhodňován na úkor ostatních občanů a finanční prostředky mají být vynaloženy až v okamžiku, kdy majitelé pozemků v této lokalitě budou mít sami zájem na výstavbě, včetně finančního podílnictví. Znám několik majitelů pozemků v této lokalitě a jsou to velmi slušní lidé, kteří zcela jistě rádi přispějí na výstavbu infrastruktury a kteří již v minulosti neváhali do této lokality, nebo města samotného finanční prostředky investovat. Bohužel tito lidé však nevědí, co mají od města očekávat, kam se svojí podporou je město ochotno zajít. A proto jsme vypracovali a na jednání zastupitelstva navrhli přijmout jasná pravidla podpory výstavby v této lokalitě a vytvořili plán, dle kterého se má postupovat. Tyto dokumenty zastupitelstvem zatím nebyly přijaty, avšak budeme je předkládat neustále znovu, dokud se nám je nepodaří prosadit. Tyto dokumenty říkají: město rozhodne, za jakých podmínek výstavbu podpoří, následně majitelé prohlásí, že s těmito pravidly souhlasí a budou se finančně podílet a poté budou zahájeny kroky k vlastní výstavbě, následně město začne vynakládat další finanční prostředky.

Tento postup je spravedlivý ke všem občanům města. Níže uvedu několik konkrétních faktů proč. Čísla jsou pro zjednodušení mírně zaokrouhlena a výpočet je modelový pro snadnější demonstraci.
Lokalita se týká 86 tisíc m2. V lokalitě se nachází 92 pozemků vhodných pro výstavbu. Výstavba infrastruktury by v roce 2012 stála cca 53 milionů Kč, cena infrastruktury rozpočítaná na jeden m2 činí 618 Kč/m2.
Pozemky byly v této lokalitě nakupovány okolo 150 Kč/m2. Jejich cena po vybudování infrastruktury vzroste skokem na hodnotu pohybující se nad 1.000 Kč/m2. Co tato čísla říkají? Standardní pozemek o výměře 600 m2 pro jeden dům byl koupen za cenu okolo 90 tisíc Kč. Po vybudování infrastruktury jeho cena vzroste na 600 tisíc Kč. Pokud vše zaplatíte z rozpočtu města – vašich peněz, darujete vlastníkovi 510 tisíc Kč. Pokud si vlastník infrastrukturu zaplatí sám v ceně zhruba 370 tisíc, stále mu zbyde po prodeji zisk 140 tisíc Kč z jednoho pozemku. Pokud k tomu zohledníte informaci, že 92 pozemků vhodných ke stavění vlastní 49 vlastníků, přičemž více než 10 vlastníků vlastní více, než 2 stavební pozemky, je dle našeho názoru postup, kdy by město mělo stavebníky podpořit tím, že bude vše organizovat, ale platit by měli vlastníci více než oprávněný a spravedlivý. Odpovězte si sami, zda je námi navrhovaný postup správný. Kdo dal Vám a ostatním 5.000 obyvatel našeho města takovouto dotaci na bydlení, nebo jen příspěvek pro vlastní podnikání?

Po uzávěrce:
Po uzávěrce tohoto vydání Bakovska se sešlo na pozvání starosty několik zastupitelů majících zájem na řešení této lokality a nabyl jsem dojmu, že společně nalezneme shodu na správném a spravedlivém řešení pro všechny občany města.

Více informací včetně námi navržených materiálů naleznete na:
www.ods.cz/os.mlada.boleslav/ms.bakov-nad-jizerou

Ing. Jan Babák

člen oblastní rady
zastupitel města