15. října 2023

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nepředpokládá, že vláda kvůli zvýšení velkoobchodní ceny plynu pro evropský trh v posledním týdnu znovu zavede plošná opatření, která by zajistila snížení nákladů domácností a firem. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedl, že po plošných opatřeních, která si vyžádala neočekávaná ruská invaze na Ukrajinu, vláda připravila adresná řešení, která jsou pro stát levnější než plošná a pro potřebné přínosnější. Plošná opatření jsou podle něj relativně rychlá, ale nepřesná.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT1.

Plošná opatření jsou podle Stanjury obhajitelná v okamžiku neočekávaných událostí, jako bylo vypuknutí pandemie covidu-19 nebo začátek války vedené Ruskem proti Ukrajině. Tedy v případech, kdy stát nemá (ještě) připraveny nástroje na adresnou pomoc. 

„U plošných opatření je vždycky ten problém, že jsou relativně rychlá, jsou ale finančně náročná a veřejné peníze pak inkasují i ti, kteří pomoc nepotřebují. Mnohdy se stane, že ti, kteří pomoc potřebují, při plošném řešení nedostanou tolik, kolik by si zasloužili,“ uvedl Stanjura v OVM.

Za letošní rok podle něj ze státního rozpočtu na podporu energií půjde 110 až 120 miliard korun.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pátek překročila 56 eur (téměř 1400 korun) za megawatthodinu (MWh), dostala se tak na nejvyšší úroveň od konce února. Od začátku týdne do pátku vzrostla zhruba o 45 procent. Vzhůru ji tlačí příchod chladnějšího počasí a nejistota ohledně dodávek.

Za obavami stojí ozbrojený konflikt mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem, poškození podmořského plynovodu spojujícího Finsko a Estonsko a přetrvávající hrozba stávky v australských závodech produkujících zkapalněný zemní plyn (LNG).

„Každé dění na Blízkém východě, a to určitě není stabilní oblast, má dopad na Evropu nebo na svět jako takový. To, že je během jednoho týdne nějaký výkyv cen, například plynu, je nízko proti tomu, co bylo v roce 2022,“ uvedl Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR