17. dubna 2021

Horší vládu už mít nemůžeme

(www.blesk.cz) Koalice SPOLU vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby poté, co mu vypověděli podporu komunisté a došlo k výměně na dvou klíčových postech ministrů, požádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Pokud to premiér neudělá, hodlá SPOLU vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. Co si myslí Jana Černochová o současné vládě, ukončení mise v Afghánistánu a jak hodnotí z pozice starostky Prahy 2 testování dětí?

Nebyla včerejší výzva koalice SPOLU předčasná? Nedáváte tím ještě více trumfů do rukou prezidenta Miloše Zemana?

To hrozí stejně, resp. ono se to už děje. Jenom ta změna na ministerstvu zahraničí je toho důkazem. My už vlastně nemáme vládu Andreje Babiše, ale máme vládu Miloše Zemana, který si prosazuje na ministerské posty své lidi. Co se týče našeho prohlášení, tak z mého pohledu je velmi rozumné dát Andreji Babišovi šanci, aby si řekl o důvěru. Poté, co ho opustili komunisté.

A když premiér o důvěru nepožádá?

V tom případě my vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě. Nemůžeme dělat nic jiného. Ta situace je tak tristní, vždyť ta výměna na pozici ministra zahraničí je toho důkazem. Na to se nemůže dívat ani Andrej Babiš. A když se na to podívám prizmatem aktuální epidemické krize, tak jsem toho názoru, že horší vládu už mít ani nemůžeme. Někdo by řekl, že je šest měsíců do voleb, ale každý měsíc se počítá.

Co vám vadí na osobě Jakuba Kulhánka, který byl nominován na post ministra zahraničí? Podle dostupných informací je držitelem prověrky na přísně tajné.

Já znám jeho působení v rámci ministerstva obrany, kde působil jako náměstek, a za sebe mohu říct, že se mi s ním pracovalo dobře. Mně vadí, že se pozice vrchního diplomata stala předmětem vnitrostranického handlu socanů. To mi vadí. Pozice ministra zahraničních věcí je po premiérovi a ministrovi financí ta nejprestižnější pozice a měnit šéfa diplomacie šest měsíců před volbami bez jasného zdůvodnění mi přijde jako nesmysl. Vždyť ani pan Petříček neví, proč musel skončit. My se to všichni jen domníváme.

Myslíte si, že bude opozice schopná dát dohromady 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě?

Já si myslím, že ano. Komunisté se vyjádřili už minulý týden, tak třeba se utrhne i část sociální demokracie, která není spokojená se současným stavem věcí. Budou to zajímavé počty. Bude hodně záležet na tom, co udělají Piráti, kteří navrhují rozpuštění sněmovny. Ale tam by prezident měl stejně silnou, ne-li silnější pozici jako u té naší varianty.

Když už jste zmínila epidemii, jak hodnotíte testování dětí z pozice starostky Prahy 2? Ten záchyt pozitivit u dětí je zatím velmi nízký. Máme tak zdravé děti, nebo tak špatné testy?

Máme rozhodně špatné testy. Vláda nakoupila ty nejhorší možné testy, které propadly snad ve všech atestech. My jsme pár školek a škol vybavili testy ze slin, pro děti, které s tím šťouráním v nose mají psychické problémy. Dokonce akceptujeme, když rodiče nechají děti otestovat jinde nebo ho otestují doma a přinesou potvrzení. My nikoho mučit nechceme. Ptala jsem se nového pana ministra zdravotnictví, proč zvolili ty nejhorší testy a proč se neporadili s odborníky. Dokonce i pan Smejkal z MeSES řekl, že tyhle testy jsou nesmysl. Zase se utratilo několik milionů a nefunguje to. Bohu

Jste předsedkyně výboru pro obranu, jak hodnotíte ukončení mise v Afghánistánu? Byla podle vás úspěšná?

Měření úspěchu záleží na úhlu pohledu. Jedná se v každém případě o nejdelší misi armády České republiky. Byli jsme tam od roku 2002 a měli jsme tam největší nasazení našich vojáků. Celkem se jednalo o 11 500 vojáků. Současně to byla mise s největšími ztrátami, přišli jsme o 14 vojáků.

Kolik vojáku je v Afghánistánu teď?

V tuto chvíli je tam 60 českých vojáků. Jsem toho názoru, že situace v Afghánistánu vyžaduje politické řešení, nikoli vojenské. Ráda bych řekla, že teď už tam bude klid, ale to nejde. Tento region má svoje specifika. Každopádně jsem ráda, že z Afghánistánu odcházíme společně. A taky bych ráda poděkovala všem, kteří v posledních 20 letech v Afghánistánu pomáhali. Teď by měla nastat druhá etapa v podobě ekonomické diplomacie a u toho by Česká republika neměla chybět.

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2