7. dubna 2021

Čas kývačů a sluhů skončí. Je čas urychleně vyhlásit předčasné volby

(FORUM 24) Během pandemie nastoupí do klíčového křesla čtvrtý ministr zdravotnictví. Blatného odvolání prosadil prezident, premiérovi to hraje do karet. Blatný se začal v posledních týdnech chovat autonomně, nerozhodoval na základě požadavků premiérových marketérů.

Adam Vojtěch (13. 12. 2017–21. 9. 2020)

Rezignoval. Byl podle premiéra nejlepší, ale byl prý moc slušný a odešel znechucen politikou a médii. Především však byl mimořádně spolehlivým pomocníkem při prosazování zájmů zdravotnické sekce holdingu Agrofert. Proto dostane finskou trafiku.

Roman Prymula (21. 9. 2020–29. 10. 2020)

Favorit prezidenta. Premiér si sliboval, že Prymulova popularita posílí jeho samotného. Premiérův zdravotnický byznys neohrožoval, pilně si hlídal ten svůj, navzájem si vyšli vstříc. Kvůli vyšehradské noční schůzce v uzavřené restauraci skončil. Faltýnek však zůstal. Prymula se stále vrací, jde už jen o to, jak na pandemii vydělat. Média mu dávají ničím neodůvodněný prostor.

Jan Blatný (29. 10. 2020–7. 4. 2021)

Nesloužil premiérovu podnikání ve zdravotnictví, sám žádné obchodní zájmy nemá. Jakmile oznámil, že odmítá nákup neprověřených vakcín Sputnik, byl jeho osud zpečetěn. Zatímco premiér mu psal komické vytýkací dopisy, prezident napsal svému vedení do Moskvy a Pekingu. Instrukce zněla jasně: ruské a čínské vakcíny musí projít.

Petr Arenberger (nástup 7. 4. 2021)

V září 1989 jej ke spolupráci verbovala StB. Jako dermatolog dostal krycí jméno KŮŽE. Zda ho získali, se neví, svazky byly v prosinci 1989 zničeny. Ještě nedávno prosazoval urychleně otestovat a nakoupit vakcínu Spunik (i bez EMA). Sověti po Sputniku pracovali v šedesátých letech na vývoji sondy Veněra – Venuše. Jan Zábrana k tomu v denících píše: „Z rádia pořád slyším, co Veněra 1, Veněra 2. Jen aby tam nechytli, molodci, nějakou venerickou chorobu.“ Od Sputniku k dermatologii není tak daleko, zdá se.

Že jde o Sputnik, je jasné. Jmenovací řeč prezidenta k novému ministrovi zdravotnictví nebyla o ničem jiném. Zdravotnictví má přitom řadu obrovských úkolů: zvládnout pandemickou krizi, dát do pořádku financování rezortu, obnovit odkládanou péči o pacienty s jinými závažnými chorobami…

O ničem z toho se prezident nezmínil, mluvil jen o Sputniku. Zopakoval odporné útoky na ministra Blatného i na ředitelku SÚKL Storovou. Sprostě je obvinil za tragická úmrtí desítek tisíc lidí. Že u toho byl po celou dobu on sám, většinou nečinný a schovaný v Lánech, o tom samozřejmě mlčí. Že to celé už rok řídí A. Babiš a jeho koalice ANO, ČSSD a KSČM, která svými chybami zlikvidovala veřejné rozpočty, živnostníky, významně poškodila vzdělávání a kulturu… o tom také ani slovo.

A je tu ještě jeden zájem Moskvy, Miloše Zemana a jeho lidí. Po Sputniku musí Babiš pro prezidenta prosadit ještě Rosatom. Na to musí mít ve vládě poslušné lidi. Jde o všechno: o zdraví, o bezpečnost a o naši suverenitu. Jde o to, zda prezident dokoná zradu vlastní země a kolik bude mít ochotných a ambiciózních pomocníků.

Kolotoč vládních selhání zrychluje. Sotva je zaregistrujeme, valí se další. Premiér odmítl 750 000 prověřených vakcín – a nic. Deníčkové korupční zápisy Faltýnka – a nic. Na Slovensko byl dodán Sputnik jiného složení, testovaná zvířata na něj nereagovala, jakoby nic nedostala, byla potom utracena – a nic. Premiér selhal na Evropské radě – lže a svádí své chyby na kdekoho – a nic.

Vládní kobyla leží na zemi a zběsile kolem sebe kope. Nic z toho, co zavinila, však nebude zapomenuto. Čas sluhů skončí a s odchodem Babiše praskne i obludný kruh zrady a moci prezidenta. Je čas urychleně schválit volební zákon a vyhlásit předčasné volby.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

senátorka PČR