14. února 2021

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Hostem nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce byl předseda poslaneckého klubu a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky, je tu jedinečný prostor pro diskuzi. Epidemie, pandemie, onemocnění covid-19 se Česku dál vymyká z kontroly. Nejnovější data ukazují, jak vláda situaci i přes nouzový stav nezvládá. Index rizika protiepidemického systému PES se dnes po měsíci vrátil na nejvyšší stupeň. Zrychluje se nárůst počtu nových případů, v sobotu jich bylo víc než 5 000, o 3 stovky víc než před týdnem. I přes 132 dny kontinuálního nouzového stavu umírá každý týden s covid-19 více než tisícovka lidí. K sobotě hlásí statistiky 18 143 úmrtí. Nejnovější sociologická čísla Trendů Česka 2021 navíc dokládají frustraci obyvatel z aktuální politické situace. Podívejme se na aktuální data. Už vidíte, že rekordní spokojenost s politickou situací v zemi jsme mohli pozorovat vloni na jaře během první tuzemské vlny epidemie nového koronaviru. Tehdy měla politická scéna v čele s vládou více než šedesátiprocentní podporu. Ještě loni v listopadu považovalo situaci za velmi nebo spíše dobrou 31 % lidí. Aktuálně je politická situace v zemi dobrá nebo spíše dobrá jen podle 23 % lidí. Naopak negativní názor na aktuální politickou situaci aktuálně vyjadřují 3/4 obyvatel České republiky. Podle autorů studie jde o významný propad. Podrobnosti k sociologickému výzkumu dodává spoluautor Trendů Česka 2021 Pavel Ranocha.

Pavel RANOCHA, analytik, Kantar CZ:
S politickou situací u nás je v tuhle chvíli spokojeno nebo ji vnímá jako dobrou už jenom 23 % dotázaných, což je nejnižší hodnota za tu dobu nebo od té doby, co současná vláda dostala důvěru od
Poslanecké sněmovny v létě v roce 2018. Navíc od listopadu od posledního měření výrazně vzrostl podíl těch lidí, kteří tu situaci hodnotí jako velmi špatnou, konkrétně z 21 na 34 % a nejlépe patrné je to u voličů SPD, ODS a dalších opozičních stran. Tudíž se dále rozevírají nůžky mezi tím, jak tu situaci hodnotí příznivci vládního tábora na jedné straně a příznivci opozice na straně druhé.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dodejme, že sociologické šetření se uskutečnilo na reprezentativním vzorku 12 stovek respondentů. A uskutečnilo se před dohady o zrušení či pokračování nouzového stavu, tedy před čtvrtkem. Prvními hosty dnešních Otázek jsou avizovaní předsedové
poslaneckých klubů a také jeden předseda politického hnutí. Vítám předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, hezké nedělní poledne, pane předsedo, vítejte.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dobrý den a děkuju za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mé pozvání přijal i první místopředseda
občanských demokratů, také předseda poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura. Vítejte, hezký dobrý den.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítám předsedu Starostů a nezávislých Víta Rakušana. Hezký dobrý den i vám.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Hezké poledne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Začnu u vás jako u opozice, po těch čtyřech dnech od klíčového rozhodnutí
Poslanecké sněmovny neprodloužit nouzový stav, pane předsedo Stanjuro, nebyla to politická chyba?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Nebyla. Musíme si říct, co se vlastně stalo a kdo za to může. Andrej Babiš sám sebe rád označuje za krizového manažera, Andrej Babiš ztratil většinu v
Poslanecké sněmovně, to je realita.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale Andrej Babiš vysvětluje veřejnosti, že jste to vy, kteří hazardují, po těch čtyřech dnech, interpretace…


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já se omlouvám. To je samozřejmě oblíbená taktika Andreje Babiše, aby hledal chybu, tu v novinářích, tu v opozici, tu v občanech, jenom ne nikdy u sebe. Ještě jednou připomínám, tato vláda získala podporu tří stran hnutí ANO, sociální demokracie a komunistů. A ztratila většinovou podporu v
Poslanecké sněmovně. V tak těžkém okamžiku Andrej Babiš nebyl schopen dojednat, aby mu jeho koalice fungovala, ztratil většinu, místo aby se aktivně snažil tu většinu získat třeba i na klíč na nějaké dílčí hlasování, tak vlastně všechna jednání, která proběhla tento týden, byla iniciována opozicí. Ani jednou Andrej Babiš nesvolal například opozici a řekl - ztratil jsem většinu, jsme v takovém a takovém stavu, já vás prosím, abyste podpořili třeba tohle nebo tohle, nabízím tohle, pojďme se o tom bavit. Všechna jednání, které proběhla, a které probíhají i teď, proběhla vždycky na žádosti, nikoliv Andreje Babiše. Andrej Babiš to vždycky říkal, já jednám s každým, kdo požádá. On nedělá vlastně nic.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže jinými slovy, vy to po čtyřech dnech té interpretace, že i vy vytloukáte politický kapitál z té aktuální situace a Andrej Babiš může odvést pozornost od toho, jak vláda nezvládá.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne. Já myslím, že jste to řekl na začátku - 132 dnů trvá nouzový stav, 5× jsme hlasovali o prodloužení, teď po šesté. A podívejme se na ta čísla. Evidentně to, co dělá vláda nezabírá, nefunguje. Úplně nejhorší na tom je, že vláda je úplně bezradná a nemá plán. Vláda si neví rady, má jediný fetiš - prodlužme nouzový stav, straší občany a lže. Kolikrát jsme minulý týden slyšeli, že když nebude prodloužen nouzový stav, armáda nebude moci pomáhat. My jsme věděli, že bude moci, že existuje zákon o ozbrojených silách. Kolikrát jsme slyšeli, že když nebude nouzový stav, všechno se otevře. Ani to není pravda. My už asi 2 měsíce, možná 3 i u těch předchozích prodlouženích, jsme říkali, nebavme se o tom názvu, bavme se o konkrétních opatřeních, která fungují, a která nefungují, kterým občané rozumí a dodržují, a kterým nerozumí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, stručná odpověď tedy zní, nepovažujete to za politickou chybu po těch čtyřech dnech, jak jsme slyšeli interpretaci Andrej Babiše. Stejná otázka.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já se omlouvám, samozřejmě, že ne. A nenechme si vnutit jako posunutí
parlamentní demokracie, že zodpovídá menšina, zodpovídá většina, Andrej Babiš to nezvládl, jako premiér zklamal a ztratil většinu v Poslanecké sněmovně, a to je výsledek toho čtvrtečního hlasování.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ani pro vás to není po čtyřech dnech politická chyba opozice?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Není to politická chyba. Podívejme se na to situaci, co se děje. Andrej Babiš je poprvé za tu dobu nouzového stavu, který kolem nás je, je donucen k reálnému jednání. Je schopen se s někým bavit, diskutovat.
Hejtmani, na které on házel špínu a pochybení za vlastní selhání při očkování v rámci České republiky, jsou najednou s ním u jednacího stolu. I to je posun v tom, co se tady na té politické scéně dělo. Prostě ta politická scéna zablokovaná tím, že jsou tady týdny a měsíce nouzového stavu, který není vyplněn žádným plánem, žádnými konkrétními opatřeními, se najednou nějakým způsobem rozhýbala.

Václav MORAVEC, moderátor:
Námitka, promiňte, pane předsedo, i na vás námitka. Jestli to nebude považováno pro opozici jako krok do toho vládního chaosu a nepřipraveností těch opatření tím, že jste shodili nouzový stav?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Ale to tak přece není. Nouzový stav nedokázal pan premiér Andrej Babiš prosadit. Nouzový stav ten minulý trval 3 týdny. V 7 hodin 13 minut ve čtvrtek, nám přišla zpráva o tom, že se s námi chce pan premiér sejít. Několik hodin před hlasováním, potvrzuji slova pana předsedy Stanjury - jeho vyjádření o tom, kdo se mnou chce jednat, s tím já jednat budu. On je tím moderátorem politické situace v nejvyšší exekutivní funkci. On se s námi o ničem nebavil a diskutuje jenom ve chvíli, když je k tomu donucen. A ještě 1 poznámka. My jsme už v pátek s panem kolegou Bartošem vyzvali pana premiéra k jednání, i když nebyl odsouhlasen nouzový stav. Neodpověděl nám na esemesku, pokoušeli jsme se připojit také na ten jeho videohovor s
hejtmany, on to odmítl. Takže on vynechává z celého toho procesu velmi nebezpečně, a to i z ústavního hlediska Poslaneckou sněmovnu. Já sice chápu, že on se chce dohodnout s hejtmany, protože je mu to příjemnější, nechce se bavit s opozicí, ale to je styl jeho vládnutí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Obchází Andrej Babiš
Poslaneckou sněmovnu, jak jsem slyšel námitku?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Není pravda, co tady říkají kolegové, že pan předseda nevyzval k jednání. Je to oboustranné, samozřejmě. Kolegové Bartoš a Rakušan byli mám pocit o víkendu na jednání s panem premiérem. Ale oni požádali, to je pravda, nebylo to na výzvu pana premiéra. Pan premiér svolal vlastně jednání zástupců stran v průběhu týdne, i jak říká pan předseda Rakušan, vlastně před hlasováním o nouzovém stavu v ten čtvrtek ráno.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Na naši žádost.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já jsem u toho jednání nebyl, bylo to jednání předsedů stran, takže...

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Byli tam i předsedové klubů, ale on vás nevzal.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vzal pana ministra Blatného na to jednání, ale řekněme, si, co se vlastně stalo. Opozice dlouhodobě říká, včetně České televize a vás, pane Moravče.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, Česká televize není opozice, my jen reflektujeme situaci.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, počkejte. Prosím. Já tu větu jenom dokončím. A já to nekritizuju, já to pouze konstatuju, že vláda to dělá všechno špatně, všechno špatně, všechno špatně a že
hejtmani by to dělali podstatně lépe, tak se vyjádřil kolega Ferjenčík, pan primátor Hřib, kterému se moc nepodařilo uklidit Prahu od sněhu, ale dobře. Takže dneska jsme ve stavu, jak říká správně kolega Stanjura, že většina Sněmovny rozhodla, že nebude prodloužen nouzový stav. A nyní nastupují ty prvky krizového řízení, což jsou hejtmani a vláda, kteří v tuto chvíli jednají a role Poslanecké sněmovny skončila v momentě, kdy většina rozhodla, celá opozice včetně KSČM, že neprodlouží ten nouzový stav.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, to není pravda.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je to pravda. Je to tak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Záhy se k tomu, protože pokud dojde a došlo k dohodě s
hejtmany a bude se prodlužovat nouzový stav.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale počkejte. Ale řešíme, co se stalo, pane Moravče.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak platí Ústava.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jako neskákejte mi pořád do řeči. Je to tak, že Sněmovna ve čtvrtek, a to tady
Zbyněk Stanjura jasně řekl, většinově rozhodla, že končí nouzový stav no, a když skončil nouzový stav, tak nastupují prvky krizového řízení, což jsou hejtmani, kteří mají nějakou zodpovědnost a vláda. A nyní probíhá debata mezi hejtmany a vládou, jak tu situaci dál řešit, jestli prodlouží nouzový stav za nějakých podmínek, o těch podmínkách se teď diskutuje a předpokládám, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Za pár okamžiků se spojíme s předsedou Asociace krajů.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
S předsedou Asociace krajů, panem Kubou, že nám řekne tedy, na čem se dohodli či nedohodli. A potom je znovu ta role Sněmovny. Příští týden, kdy může vláda znovu požádat na žádost
hejtmanů a můžeme se k tomu sejít a diskutovat v rámci Sněmovny stejně, jak to bylo v ten čtvrtek o těch podmínkách, které má opozice, za jakých podmínek by byla ochotna hlasovat pro prodloužení nouzového stavu na nějakou dobu či nikoliv, a když se dostaneme do situace, že nikoliv, tak má pravdu kolega Stanjura v tom, že můžou vojáci fungovat. Hejtmani můžou něco nařizovat, hygiena, vláda, ministr zdravotnictví podle stávajícího zákona.

Václav MORAVEC, moderátor:
O ochraně zdraví. A pane předsedo.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je potřeba si říct, pane Moravče a je potřeba si říct tady, ať to diváci jasně slyší, že prostě a já jsem dneska ráno se se celý ráno díval na ČT 24, a když jsem tam viděl ty provozovatele restaurací, provozovatele horských středisek, a tak dále, tak ti všichni čekají na to, co se stane dneska.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, pane předsedo, to si řekneme, ale.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Co bude zítra ráno.

Václav MORAVEC, moderátor:
S dovolením, když mi odpovíte na otázku, pro vás nouzový stav je jako pro hnutí ANO zásadní, proč jste nespojili v
Poslanecké sněmovně, když jste přišli o důvěru komunistů, kteří nehlasovali pro prodloužení nouzového stavu, proč jste nespojili to prodloužení nouzového stavu s vyslovením důvěry vládě?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Na tu otázku já vám neumím odpovědět, proč jsme to neudělali. Nicméně my jsme s komunisty jednali a já jsem na rozdíl od toho jednání, které pan premiér svolal ve Sněmovně, kde jsem opravdu nebyl. Tak jsem byl na všech jednáních s komunisty, když jsme hodnotili vlastně ten vzájemný vztah, ten toleranční patent jejich. A je pravda prostě, že vláda nebyla ochotna na jejich podmínky přistoupit, a proto v této dílčí věci v podstatě vypověděli možnost spolupráce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se znovu. Nebylo chybou, že když tvrdíte, že nouzový stav pro hnutí ANO je tak zásadní a problém a zvládání, tak není nouzový stav?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, ne. Počkejte nevsouvejte mně věci do pusy, který jsem neřekl. To je zase jako obvykle, vaše interpretace. Já jsem řekl, že v nouzovým stavu vláda může jednodušeji prosazovat krizová opatření, ale dá se to řešit i bez nouzového stavu, kdy to přechází na
hejtmany, na vládu. Je to tak, na hejtmany, když ne, tak proč dneska teda jednají a včera jednali hejtmani. Jo prostě, uvědomili si…

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, můžete mi odpověděl na otázku, nebylo chybou, nebylo chybou.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, nebylo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že jste nepožádali Sněmovnu, není to tak, že jste se báli, že by, že by Sněmovna odmítla.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, my jsme se bavili. Ale my jsme řešili nouzový stav a mě mrzí 1 jediná věc, že ta debata o tom nouzovém stavu se stala předmětem politického boje.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ale to není pravda.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je zahájena kampaň, že dostaneme se možná…


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Díky vašemu premiérovi.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jo, co co díky našemu premiérovi.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Tak já promiňte, já musím reagovat a oba 2 toho máme určitě hodně co říci. Byla tady zmíněná schůzka s Ivanem Bartošem a já se k ní chci dostat, pokud to pan předseda Faltýnek vyslovil. O tu schůzku jsme požádali my.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, to je pravda.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
My jsme škemrali, abychom se dostali za panem premiérem, chtěli jsme v Praze, on nás pozval do Průhonic, nebylo to v Sokolovně, jak se o tom hovoří. Ale my jsme to přijali a víte proč, protože jsme měli 5 konkrétních bodů, které tady před sebou mám, které jsme po panu premiérovi chtěli, ale my nejsme koňští handlíři. My jsme za ním nepřijeli s tím, něco za něco, pane premiére, my jsme přijeli za panem premiérem s tím, že na programu pondělní vlády nebyla žádná z věcí, které mohou reálně posunout život lidí v České republice dál a k něčemu lepšímu. Byly to stojaté vody, kdy vy jste spoléhali dlouhodobě jenom na hlasy komunistů a ta situace prostě byla zabetonovaná. My jsme ani jednou, a potvrdil to i pan vicepremiér Hamáček na své tiskové konferenci po té schůzce u pana Babiše, nezmínili slovo nouzový stav. Interpretace pana premiéra, že oni mi něco nabízeli, já jim něco slíbil. No za prvé on většinu z toho nesplnil. A za druhé, to nebylo něco za něco…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte. Takže jste se cítili po neděli stejně jako komunisté, kteří říkali, že je pan premiér podvedl, že jim něco slíbil, a pak to nesplnil?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Ale tak pan premiér si to vždycky vezme, okomentuje, něco řekne, že udělá v těch svých kritériích a dopadech, to nakonec bylo jinak. Já pouze říkám, že v neděli nebylo žádné jednání o nouzovém stavu. A ještě jednu poznámku, já jsem předseda sice nejslabší, ale
parlamentní síly a pozvánku od března, od začátku krize na jednání s premiérem jsem dostal 2× na online, esemesku mně pan premiér napsal poprvé tento čtvrtek, takže takhle vypadá komunikace premiéra. Ať to lidé slyší. Pokud se k panu premiérovi ne nějakým způsobem nedobudeme v neděli večír, tak on není ten, který by tady moderoval ten život - sedněme si ke stolu, dohodněme se. A ten nouzový stav, pane Faltýnku, na to jste mi neodpověděl, trval 3 týdny, proč jsme jednali 4-5 hodin předtím, než sněmovna jednala o nouzovém stavu, co jsme dělali ty tři týdny?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pane předsedo, ale to není otázka. Nezlobte se, ale to není otázka na mě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, vy jste předsedou nejsilnějšího klubu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale to je otázka na pana premiéra a na vládu, na pana ministra Blatného. Pan ministr Blatný, pokud já mám informace a mám tedy od něho nějaký e-maily, tak jednal, konkrétně třeba s Pirátskou stranou. Vy jste v rámci jednoho bloku, o těch konkrétních podmínkách. Já tady můžu citovat z jeho korespondence.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já vám…

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Počkejte, vy říkáte, že nejste handlíři, a to je dobře, to je dobře, nicméně v tom e-mailu, který mě pan ministr poslal, jsou konkrétní podmínky, že když bude vyřešeno něco, tak my jsme ochotni něco.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Ano, ale nebavíme se o nouzovém stavu. Buďme přesní.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To si myslím, že není dobře jako.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Buďme přesní. Ne, ne…

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Bavíme se o nouzovém stavu, právě…

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Bavíme se přece o tom, že někdo slíbil panu Blatnému nebo panu Babišovi.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pojďme si říct.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme se tady bavit o budoucnosti ještě, promiňte.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jednu větu jenom, ať pan předseda Rakušan a jako on tady má před sebou to patero nebo, jak se to jmenuje, tak ať řekne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Za pět minut dvanáct.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tak ať řekne, ať lidé vědí teda, co se konkrétně navrhuje.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já bych taky něco řekl, můžu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ať tady řekne prostě ty konkrétní návrhy, protože ta veřejnost má přece právo na to, slyšet co, kdo konkrétně navrhuje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak velmi stručně těch pět bodů.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, já se omlouvám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, vydržte.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, já se omlouvám, nemůže to moderovat kolega Faltýnek.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemoderuje to kolega Faltýnek. Slyšel jste, že si stěžuje, že mu skáču do řeči.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
… umožnit fungování, zajistit plynulou vakcinaci, vytvořit COVID fond a pružně financovat řešení krize.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A vy říkáte, že nic z toho v tuto chvíli vláda neřeší? Já neříkám, jestli to řeší dobře, špatně, výborně.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Vláda začala některé z těch bodů řešit na pondělní schůzi, což byl cíl naší schůzky s panem premiérem. Já znovu opakuji.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Takže to mělo nějaký efekt.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já znovu opakuju, nebyl to nějaký handl za nouzový stav. A vy říkáte, jako předseda
poslaneckého klubu, že nenese odpovědnost o tom, že se ve Sněmovně nehledá většina pro schválení nouzového stavu?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To ano.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Vy jste známý tím, že většinu hledáte velmi efektivně.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Hledám, to je pravda, v této věci se mně to nepodařilo.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zbyněk Stanjura.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Tak já myslím, že není důležitá jako nedělní schůzka v sídle vladaře, to fakt není důležité. Dokonce naskakujeme na to, jak chce Andrej Babiš, abychom tu debatu vlastně vedli. Bude nebo nebude prodloužen nouzový stav? Ale ta otázka vlastně nestojí, co se změnilo za těch 132 dnů nouzového stavu a co by se případně změnilo, kdyby Sněmovna ve čtvrtek odsouhlasila prodloužení nouzového stavu. Odpověď je úplně jednoduchá, máme zkušenost, nezměnilo by se vůbec nic. My už jsme v listopadu, v prosinci, mám tady přesně, jsme o tom mluvili, když jsme o tom jednali. 12. prosince, 23. prosince, a tak dále. Tak jsme říkali, pojďme se bavit o těch konkrétních opatřeních, protože ta nefungují, a proto ta čísla, které jste na začátku říkal, jsou tak špatná. To je důležité, to není a přitom…


Václav MORAVEC, moderátor:
Chcete tím říci, pane předsedo, když se podíváme na mapu, kterou vysílala německá veřejnoprávní ARD, kde se jasně ukazuje, že Česká republika i s nouzovým stavem nezvládá tu situaci, my se na ta data můžeme záhy podívat, tady vidíte, jak německá ARD ukázala Českou republiku, a právě i v Německu v těch okresech, bavorských okresech nebo regionech dělá problém ta britská mutace, která se s největší pravděpodobností rozšířila v Chebu. Jinými slovy, nouzový stav podle
ODS nemá vliv na to, aby se zbrzďovala pandemie?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Nemá takový vliv, jako si vláda myslí, protože 132 dnů ho máme a výsledky vidíme a ty jsou velmi špatné. My jsme připraveni celou dobu říkat, co se má zlepšit v debatě s vládou. A je to vlastně jednoduché. Pandemický zákon, včera jsme slyšeli, že zítra bude předložen, ale za 14 dní to bude rok, co začala pandemie a zítra bude předložen. Co dělá vláda těch 132 dnů, že nebyl dávno předložen, abychom nemohli debatovat? Slyšíme opakovaně od podnikatelů oprávněné stesky nad tím, že systém podpory je nepřehledný, byrokratický. Na mnohé se zapomíná. Mnoho měsíců leží náš společný návrh zákona ve Sněmovně, v pátek prošel prvním čtením a vy jste ho chtěli zamítnout v prvním čtení, místo abychom o něm debatovali. Chtěli bychom zrušit sporná opatření. Tak ať pan předseda Faltýnek vysvětlí veřejnosti on nebo někdo z ministrů, proč můžu nakoupit v papírnictví a ne v knihkupectví? Proč mohu nakupovat v hypermarketu a ne v malé provozovně? Proč jsou zkoncentrovaný úřední hodiny na úřadech, tím pádem tam dělá víc lidí? Takže my a klíčová věc je vzdělávání. Přece klíčový úkol nás by měl být dostat děti do škol. Bavme se o těch opatřeních. Vybavit učitele respirátory, zajistit nějaké šetrné testování žáků a o tom se vůbec nedebatuje. Pořád se debatuje, jestli bude nouzový stav do 14. února nebo 28. února. My jsme připraveni na tu debatu o konkrétní věci. Pamatuju si na to, jak já s tím souhlasím, že řeším bude očkování, jak vypadala a vypadá očkovací strategie, jak se mění, ale hlavně, co říkal pan Faltýnek, on to trochu spletl. On říkal, když není nouzový stav, tak nastupuje krizové řízení. Nouzový stav vychází z krizového zákona. Naopak, když není nouzový stav, tak se aplikují zákon o ozbrojených silách, zákon o ochraně veřejného zdraví a není pravda, že za pandemii jsou zodpovědní
hejtmani na svých regionech. To prostě není pravda, zodpovědnost má vláda jednoznačně. Nepokoušejte se přenést tu zodpovědnost na hejtmany jenom proto, že vám pomohli, když jste nezvládali očkování, tak hejtmani skvěle zastoupili stát. Zorganizovali alternativní metody a ukázali, jak to dělat. Ale není pravda, my nežije ve federativní státě, aby ty vlády krajské vlády měly nějaké významné kompetence, to je jenom snaha zbavit se zodpovědnosti. Ale připomenu ještě jednou, Andrej Babiš ztratil většinu v Poslanecké sněmovně. To je klíč.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
V této věci.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Je to klíčová věc.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je to klíčová věc.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já vím, že zahrádkářský zákon měl většinu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je to klíčová věc.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
A to je jeho selhání, jako premiéra a takzvaného krizového manažera, úplně v tom selhal.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme se teď bavit o těch jednotlivých bodech, byla řeč o
hejtmanech, co se tedy stalo před několika okamžiky. Nouzový stav vláda nakonec prodlouží o 14 dní, dohodli se na tom právě hejtmani s premiérem, s ministrem zdravotnictví. Z jednotlivých krajů má přijít 14 žádostí, podle informací Otázek a my se teď spojujeme s předsedou Asociace krajů Martinem Kubou, vítejte pane předsedo, hezký dobrý den.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Hezký den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chápu správně, že vy v těchto okamžicích sepisujete žádosti těch 14 žádostí o prodloužení nouzového stavu na 14 dní?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Ano. Ten závěr je takový. Já bych k tomu ale chtěl dodat pár věcí, protože pro nás jako
hejtmany byla samozřejmě velmi nepříjemná situace, že jsme byli postaveni do toho, že musíme během 72 hodin v podstatě vyřešit něco, na čem se nebyla schopna shodnout politická reprezentace v Poslanecké sněmovně. Mě to velmi mrzí a myslím si, že kolegové, kteří sedí ve Sněmovně, a teď nechci soudit, kdo jsme z které strany, když se podívají na tu důvěru těch lidí vlastně v ten stát, tak to je to zásadní. A já tady bych si dovolil anesteziologický pohled člověka, který strávil na záchrance hodně let, tak ta důvěra prostě potřeba zresuscitovat, jestli tohle se nepovede, tak žádné zákazy, příkazy, nouzové stavy už nám prostě nepomohou. My jsme byli postaveni před to a myslím, že si to všichni v Poslanecké sněmovně museli uvědomit, že když zrušíte nouzový stav, tak my budeme muset tu situaci nějakým způsobem řešit, když se podíváme na to, co by se mohlo měnit během pár hodin, tak my jsme museli udělat nějakou dohodu, aby nedošlo k tomu, že se v některých krajích bude něco úplně zásadně měnit, ten provoz bude všude vypadat jinak, a to také byl jeden z důvodů, proč jsme se snažili s vládou jednat tak, abychom ze dne na den neměnili ty podmínky. Jako Asociace krajů jsme v téhle chvíli dospěli po zhruba těch třech dnech k dohodě s vládou, že ještě jí dáme nějaký prostor, a to tím, že požádáme jako kraj ještě o 14 dní nouzového stavu nebo všechny kraje o 14 dní nouzového stavu, ta jednání byla velmi intenzivní. Poslechli jsme si krajské hygienické stanice ze všech krajských nebo všechny krajské hygienické stanice, poslechli jsme si všechny svoje bezpečnostní rady, každý jsme si zvolili na to krizový štáb. Není to tak, že hejtmani se rozhodli takhle nebo takhle. Já bych chtěl tady velmi varovat před výkladem toho, že hejtman rozhoduje, jestli na jeho území bude otevřený obchod nebo nebude otevřený obchod. Ten boj s pandemií je opravdu řízen a má být řízen z ministerstva zdravotnictví a na nouzovém stavu lze některé věci si vymáhat snadněji, to bezesporu, ale ten nouzový stav a v tom souhlasím, není prostě tím klíčem k tomu, jestli to funguje dobře nebo nefunguje a nouzový stav taky neznamená, jestli je nebo není otevřen nějaký obchod protože…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, proč tedy, proč tedy nakonec jste podali, chápu správně, že podáváte 14 žádostí do dvou hodin vládě, která bude rozhodovat o prodloužení nouzového stavu?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Pane redaktore, podali jsme to právě proto, že nás o to pan premiér v té debatě požádal a také proto, že jsme vnímali, že někteří
hejtmani mají ve svých krajích opravdu situaci velmi vážnou. Ta situace je taková, že prostě mají přeplněné nemocnice, my musím říct třeba za náš kraj, jsme přijímali, protože my máme tu situaci lepší, minulý týden třeba 10 pacientů z Karlovarského kraje. Ta situace je opravdu velmi komplikovaná. My bychom se dostali asi do situace, že by každá část republiky fungovala třeba od pondělí trochu jinak, a to jsme prostě nechtěli dopustit. Myslíme si, že to, co nakonec vlastně nejvíc oslabuje tu důvěru i těch lidí, je, v pátek najednou padnul nouzový stav, půlka národa má pocit, že v pondělí se jde do hospod a všechno bude fungovat. Půlka národa se toho děsí. Musím říct, že všichni hejtmani jsme teď v situaci, že půlka lidí se na nás zlobí, že se od pondělka všechno nerozvolňuje a půlka samozřejmě zase měla obavu, jak to vypadá. My jsme zaujali stanovisko takové, že především chci poděkovat hejtmanům, že to vyřešili a že našli shodu, protože řešíme něco, co měla vyřešit Poslanecká sněmovna. My jsme na tenhle víkend měli tedy rozhodně trochu jiné plány a máme dost starostí s očkováním. Dali jsme vládě.


Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, pane předsedo, jak těžce nebo lehce se rodila ta dohoda
hejtmanů s vládou a přistoupil premiér na nějaké vaše podmínky?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, když se podíváte na diskusi těch kolegů vašich tří diskutujících a podíváte se, že jsou ze tří stran a v Asociaci krajů máme
hejtmany za ANO, za Piráty, za STAN, za KDU-ČSL, za ODS prostě od Aše až k Tatrám, tak si jistě dovedete představit, jak složitá je ta debata. A já velmi děkuju všem hejtmanům, že se opravdu snažili najít maximální kompromis. Takže my jsme dali panu premiérovi podmínky, že je to pouze na 14 dní, že musí proběhnout v úterý, tak jak nám slíbil, jednání s opozicí, kde se dohodnou na projednání pandemické legislativy, že nouzový stav není nějaký nástroj, kterým mají zasahovat do svobod a práv lidí více, než je zdrávo, že chceme, aby řada těch opatření byla okamžitě nějakým způsobem zrevidována. První, co jsme se dohodli, a to už by od pondělka opravdu platit nemělo, je to omezení těch úředních hodin na úřadech, protože to je přesně ten nesmysl, který nakonec vede k tomu, že tam ti lidé stojí na chodbách ve frontách a ta epidemie se šíří mnohem snadněji, tak to jsme se dohodli, že se odstraní. Dohodli jsme se, že klíčový parametr, proč dáváme vládě ještě 14 dní je, aby zajistili ty testy pro ty děti do těch škol, protože ta pandemie má nejen zdravotní, ekonomické, ale taky sociální dopady a ta vzdělanost těch našich dětí už je opravdu věc, kterou nechceme obětovat. Takže za bezpečných postupů připravit návrat dětí do škol od 1. března. A chceme, aby každý 10 dní s námi vláda přehodnocovala ta opatření. A první, co chceme slyšet, jakým způsobem bude postupovat rozvolnění v oblasti obchodu a služeb, sportu amatérského a kultury. Chceme to slyšet na jednání co nejbližším s panem ministrem, domluvili jsme si, že budeme každý týden mít s nimi relace jako Asociace krajů chceme tyhle věci hlídat, protože my jsme se shodovali a myslím, že to byl názor i řady krajských hygien, že právě v té oblasti obchodu a služeb je velmi diskutabilní, jak moc může vláda z pohledu ústavního zákona omezovat a že jsme všichni připraveni a krajské hygieny připraveny nastavit kritéria taková, aby se postupně v tomhle dalo otevírat za dodržování přísných epidemických parametrů a také toho, že vláda zajistí dostatek testů, možnost, abyste se mohli testovat v podstatě jako v Rakousku, když jdete ke kadeřníkovi a tam jsou prostě nějaké jednoduché testy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, co se změní od dnešní půlnoci, respektive v pondělí budou pouze prodlouženy úřední hodiny, bude zrušeno to omezení, jinak zůstanou všechna omezení v platnosti, po té vaší dohodě?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Tak jak nám představil pan ministr ta opatření, která chce aplikovat, tak zůstávají všechna platnosti. Ale abychom si rozuměli pane redaktore, to nesouvisí s tím, jestli je nebo není nouzový stav. Pan ministr i za nouzového stavu by mohl otevřít některé provozovny, ale my jsme prostě ještě poprosili, aby se sešli epidemiologové a sešli se krajské hygienické stanice a ten závěr, který nám ministr předložil z toho jednání byl takový. Je třeba si říct, že
hejtmani přece nejsou epidemiologové, nejsou to lidé, kteří mají říct - zítra se jede na hory, zítra sejde támhle. Hejtmani jsou takoví lidé, kteří by měli řídit ty procesy, neměli by o tom rozhodovat. Takže celý víkend jsme se snažili poslouchat, ale vzhledem k tomu, že řada hygienických stanic podle těch mých informací dává najevo, že je připravena připravit ty podmínky pro to co nejrychlejší postupné otevírání, pokud se ta situace nebude zhoršovat epidemiologická, a to je třeba říct, tak jsme apelovali na pana ministra, aby tohle co nejdříve připravili. Další, dali jsme úkol, aby do 1. března nejdále připravili jasné podmínky pro testování a samotestování ve firmách, aby právě to, co může bránit taková ta chytrá opatření, která mohou bránit rozšiřování epidemie se prostě nezabrzďovala a nedrželi jsme tady nesmyslná opatření, omezení úředních hodin a přitom ty chytré věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
A promiňte, na všechny tyto podmínky, že dojde k rozvolnění těch opatření a děti nastoupí do škol od 1. března, že dojde k samo tetování ve firmách, tak všechny tyto podmínky na ně vláda a premiér přistoupili?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Všechny tyhle podmínky jsou v usnesení toho závěru vlastně jednání Asociace krajů s vládou. My jsme je panu premiérovi přečetli, on nám je odsouhlasil a takhle jsme si je řekli a my jsme o nich potom hlasovali, takže jsou součástí usnesení Asociace krajů. A všichni
hejtmani dávají tu žádost o nouzový stav v téhle chvíli a za těchhle těch podmínek. Děláme to, protože víceméně nahrazujeme v téhle chvíli nedohodu v Poslanecké sněmovně, také proto, aby nedošlo rozdělení toho, že teď se někde v jednom kraji otevřou v pondělí najednou obchody a budou se tam lidé přesouvat, prostě ti lidé v tom řízení té pandemie musí mít prostě jasnou představu, co se děje a nejde to dělat ze dne na den. My jsme připraveni udělat maximum.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, kdyby vám, pane předsedo, kdybych vám namítl to, jste si vědomi a probírali jste to, a kolik času jste věnovali té úvaze, že to vyhlášení, nové vyhlášení nouzového stavu, které přijde dnes odpoledne od vlády může být protiústavní, protože jste nehledali vy jako
hejtmani s premiérem dohodu právě v Poslanecké sněmovně. Co ta možná protiústavnost toho nouzového stavu, na kterém jste se dohodli?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Pane redaktore, tohle je otázka, kterou já jsem taky zaznamenal a i jsem se na to ptal některých ústavních právníků. Jsou na to různé názory, ale na druhou stranu i mezi
hejtmany jsou názory toho, že pokud dojde k té situaci, kdy nouzový stav končí, tak oni na svém území musí vyhodnotit jaká ta situace je. A nutno říct, že na území některých krajů opravdu není jednoduchá. Stačí se podívat do Karlovarského nebo Královéhradeckého kraje, a na základě toho musí nějakým způsobem jednat. Jestli vláda udělá nebo neudělá ústavní či protiústavní opatření je na ní. My v téhle chvíli nejsme těmi, kdo to vyhlašuje, my jsme těmi, kdo na základě dohody na základě vlastně dohody a konsensu mezi kraji, aby se tady nerozsypala republika a od pondělka se nedělo něco někde jinak, abychom minimálně udrželi to, že ti lidé dostávají jednoznačnou jasnou informaci a jestli se má něco otevírat, tak se na to připravme a řekněme jim to v nějakém čase. A znovu opakuji, tenhle ten zmatek není chyba hejtmanů. My jsme se to celé jenom snažili opravit, ale neumím vám odpovědět, jestli je názor, že to bude rozhodnutí vlády ústavní nebo protiústavní. My jsme na to upozorňovali, vláda teď je ten, kdo má na základě toho konat. A my jsme také prosili, aby odešli do Poslanecké sněmovny, také my jsme dokonce apelovali na to, aby proběhlo ještě jednání před tím, než budeme žádat, aby došlo ke shodě mezi poslanci opozice a koalice o tom, že se s tím potom v Poslanecké sněmovně vypořádají a my zase za 14 dní nebudeme jako hejtmani někde sedět a koukat na sebe s panem premiérem. Já myslím na druhou stranu, že všem v Poslanecké sněmovně ale muselo být jasné, že to takhle musí dopadnout, že to na ty hejtmany spadne a že my budeme dotazování, jak bude vypadat život v regionech, protože málokdo rozumí tomu, co přesně definuje nouzový stav. Spousta lidí si myslí, že hejtman je tím, kdo prostě zavírá a otevírá kina, obchody. To prostě tak bohužel není, já myslím, že pro všechny hejtmany je tenhle víkend byl velmi pracovní a hledáním konsensu, jak aspoň částečně se pokusit napravit to, co se stalo v Poslanecké sněmovně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě s námi chvíli zůstaňte, protože se dostaneme právě k těm protiústavním krokům, které tady vláda, popřípadě ve shodě s některými stranami činí. Ta dohoda, jak jste ji slyšel, pane předsedo Rakušane, budete hlasovat pro to čtrnáctidenní prodloužení nouzového stavu jako Starostové?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
My zatím, pane redaktore, vůbec nevíme, jak teď ale bude pan premiér postupovat. Zda s něčím takovým teď do
Poslanecké sněmovně přijde. My jsme se s ním nebavili. On nám svůj postup a cestu neřekl. My jsme ho žádali skutečně v pátek, v sobotu, v neděli o to, abychom k této schůzce byli přizváni, abychom právě byli schopni dohromady vyladit ten postup, který by zavdával naději, že ten postup skutečně bude ústavní.

Václav MORAVEC, moderátor:
A zeptám se jinak, zbortíte tu dohodu v
Poslanecké sněmovně s hejtmany, slyšel jste podmínky dohody od Martina Kuby?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já jsem velmi rád, že jsou tady stanoveny podmínky, které dávají smysl. A jak už jsem tady několikrát řekl, výsledek nouzového stavu pod vedením vlády Andreje Babiše je toto, jsme téměř nejhorší, v Německu jsou na tom mnohem lépe. Nejproblematičtější regiony sousedí s námi, to je výsledek v nouzovém stavu a teď jde o to těch 14 dnů využít k tomu, aby tady nouzový stav už nemusel být. To znamená, projednání pandemického zákona, tady mám scénář, který lze projednat skutečně mezi pěti - sedmi dny, pokud si vybereme legislativní nouzi, k tomu využít, aby to skutečně bylo těch posledních 14 dnů, aby premiér, jak často dělá, nezapomněl na to, že
hejtmanům něco slíbil a ty podmínky se skutečně začaly s nějakým konkrétním způsobem realizovat protože.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zbortíte tu dohodu nebo budete hlasovat příští týden, na počátku týdne, protože dnes vláda vyhlásí nouzový stav s tím, že
Poslanecká sněmovna by ho asi měla co nejrychleji schválit, předpokládám v pondělí, úterý?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
To je právě to, co já chci slyšet od pana premiéra. Já chci slyšet od pana premiéra, zda on skutečně teď přijde do
Poslanecké sněmovny s tím, že žádá o ten čtrnáctidenní prodloužení nouzového stavu, anebo půjde do nějakého rizika, že je to prostě vyhlášeno, těch 14 dnů nějakým způsobem uplyne a on prostě bude riskovat, že se skutečně pohybujeme za hranou ústavnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, vy myslíte, že by premiér mohl obejít
Poslaneckou sněmovnu a s nouzovým stavem?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
No pan premiér doposavad
Poslaneckou sněmovnu, a to se tady snažím říct, obchází, a to je největší chyba, kterou od pátku předvádí. Obchází v tom, že se dohaduje s hejtmany na čtrnáctidenním prodloužení nouzového stavu, přičemž Poslanecká sněmovna ve čtvrtek rozhodla, že nouzový stav prodloužen nebude. To je ten základní parametr toho, že u té dohody s hejtmany měli být samozřejmě přítomni i zástupci politických stran ze sněmovny. Pan premiér říká…

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy mi nemůžete, pane předsedo, jednoznačně odpovědět na otázku, jestli...?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Nebudu bořit dohodu, která tady je s
hejtmany, nebudu jí bořit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže podpoříte, podpoříte nouzový stav na základě dohody
hejtmanů a vlády?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
No tak, pokud se vláda bude bavit i se zástupci opozice, dá jasné záruky, že bude během 14 dnů schválen pandemický zákon, který definitivně nahradí nouzový stav a o čemž se ale pan premiér s námi nebavil.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pane předsedo, já se omlouvám, ale pokud je to tak, že musí Sněmovna potvrdit vyhlášení nouzového stavu, a to já v tuto chvíli nevím, tak je přece naprosto jasné, že by se mělo jednat se všemi subjekty ve Sněmovně, protože my přece na prodloužení nouzového stavu jsme neměli tu většinu.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
A proč se tak nedělo? Tak proč se tak nedělo, promiňte, pane redaktore, proč se tak nedělo o víkendu, když pan premiér dojednává nějaké kontury dohody s
hejtmany, hejtmani ve Sněmovně nesedí, pan premiér bude potřebovat rozhodnutí Poslanecké sněmovny a zástupce.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Protože to má nějaké fáze, předpokládám.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
A zástupci stran u toho nejsou. Na 3 výzvy, abychom byli schopni tu dohodu nějakým způsobem garantovat o tomto víkendu. Pan předseda Fiala, já, pan předseda Bartoš, všichni jsme se snažili dostat k tomu formátu, který může garantovat dohodu, tento ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Stanjuro, podpoří
Občanská demokratická strana tu žádost vlády o vyhlášení nouzového stavu na základě dohody s hejtmany?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Myslím si, že ne. Že taková žádost nemůže přijít, nemá žádnou oporu ani v zákoně, ani v ústavě. Ale dovolte mi, zaprvé ta debata.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč by nemohla, promiňte, proč by nemohla ta dohoda přijít. Ta žádost?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Protože vláda vyhlašuje na 30 dnů a o prodloužení může rozhodovat
Poslanecká sněmovna, nemůže schvalovat krok vlády, to nejde, to je mimo ústavu, mimo zákony, to je konstrukce, které vůbec nerozumím. Takže si myslím, že o tom vůbec nebudeme hlasovat. Ale co je důležité, v této chvíli je určitě zajímavá a podstatná debata, zda to případné vyhlášení je protiústavní, nebo není. Ale mnohem důležitější je to, a v tom se shoduju s předsedou Asociace krajů s Martinem Kubou, já jsem se to snažil říct. Není pravda, že hejtmani jsou zodpovědní za pandemii na svých územích. Za řešení pandemie je zodpovědná vláda a ta postupuje podle různých zákonů, buď v nouzovém stavu nebo mimo nouzový stav. Ta debata s hejtmany to vlastně potvrdila. Na druhé straně, pokud jediné, co vláda od zítřka změní, že rozšíří úřední hodiny, tak to mi přijde hrozně málo. Pořád stojí ta otázka, proč mohu do papírnictví, proč nemohu do knihkupectví. Proč můžu nakoupit boty pro děti a ještě do určité velikosti, a proč nenakoupím pro dospělé? Ale hlavně, jestli někdo může za ten chaos a občané opravdu neví, podnikatelé neví, jak to, že vláda nevytáhla z šuplíku ve čtvrtek po 132 dnech nebo 128 to bylo ve čtvrtek nouzového stavu, řešení bez nouzového stavu. To přece musí být na těch ministerstvech napsané, to přece nemají dělat hejtmani v sobotu a v neděli, to nefér vůči hejtmanům.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy nepočítáte s tím, že by tu dohodu vlády s
hejtmany a že by nový nouzový stav schvalovala Poslanecká sněmovna?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
My to nevíme.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, nepočítám s tím, protože tam nevidím ústavní ani zákonný rámec. Něco jiného jsou politické dohody. Bavme se tak jak jsem říkal, soustřeďme se na ta konkrétní opatření, která mají platit, která nemají platit, která mají smysl, která nemají smysl. Na to jsme připraveni. Já myslím, že je klíčové návrat dětí do škol, opravdu udělat všechno pro to, aby ten 1. březen byl, aby minimálně děti z prvního stupně, žáci v posledních ročnících, aby mohla probíhat praktická výuka, aby mohla užívat, aby mohla probíhat individuální výuka na základních uměleckých školách, proto udělejme všechno, ale to není jenom heslo, že to otevřeme.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
To už jsme říkali panu premiérovi v neděli.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Musíme, respirátory, šetrné testování a další, je to plno práce. Na to my chceme soustředit svoji energii, ne na debatu, jestli je to ústavní nebo ne a na doprošování se o schůzky nebo ne. Já si nebudu stěžovat, my tu jsme od toho, abychom hledali konkrétní řešení. My je máme, pokud bude chuť je s námi prodebatovat, tak je prodebatujeme. Zase, schvalme do sedmi dnů pandemický zákon, to zní moc dobře. My jsme ho ještě neviděli. Já nemůžu garantovat, že budu hlasovat pro, když jsem ho ještě neviděl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Faltýnku, vy počítáte s tím, že se premiér obrátí na
Poslaneckou sněmovnu a bude chtít schválit Sněmovnou to dohodu s hejtmany.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já stejně jako kolegové to v tuto chvíli nevím. Já to v tuto chvíli nevím, jestli se obrátí na Sněmovnu či nikoliv.

Václav MORAVEC, moderátor:
Z vašeho pohledu bylo by správné, aby o tom nouzovém stavu, protože fakticky…?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jedna věc je, co by bylo správné. A druhá věc, jak říká
Zbyněk Stanjura, co je legislativně možné a nutné, ústavně.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Ale kde je teda ten plán, jak nás vláda tou krizí teď provede?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já jenom s dovolením, ještě pár slov.

Václav MORAVEC, moderátor:
K té dohodě.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je pravda, že bez nouzového stavu má zodpovědnost vláda, to tak prostě je.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Právně.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ministerstvo zdravotnictví může omezit na základě zákona o ochraně veřejného zdraví hotely, restaurace, divadla, sportovní akce, služby, školy, školská zařízení a nemůže vydat zákaz vycházení, nemůže plošně uzavřít prodejny či sportoviště, plošně. Nemůže nařídit pracovní povinnost třeba mediků a dalších studentů a nemůže nakupovat roušky, vakcíny, léky, a tak dále bez výběrového řízení. To jsou ty základní rozdíly. A k té vaší otázce a k otázce pana kolegy Rakušana a já si myslím, že máme všichni stejný zájem, tak já to chápu, tak tu dohodu, kterou nám tady prezentoval šéf Asociace krajů
Martin Kuba, že je tady 14 dní prostor na tu debatu k odstranění některých, nechci říct přímo nesmyslů.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Nesmyslných opatření.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale typově to první, na čem se dohodli, je opravdu nesmysl, protože já jsem si vyřizoval občanku novou a byli jsme tam prostě na tom úřadě v Prostějově v těch daných hodinách prostě všichni logicky, čili to v této situaci logiku nemá.

Václav MORAVEC, moderátor:
A není to pozdě, že tyto nesmysly. Toto říkáte vy, jako nebo předseda
poslaneckého klubu hnutí ANO?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale pane Moravče, to říkám já, jako předseda
poslaneckého klubu. A uvedu vám konkrétní příklad. Já jsem před třemi týdny vedl debatu na téma vleků, horských středisek. Dostal jsem mnoho dopisů od Asociace lanových drah, horských středisek, a tak dále, a tak dále, s Karlem Havlíčkem, s panem premiérem, s paní Schillerovou, s panem ministrem zdravotnictví a chtěli to i komunisti, to koneckonců ví všichni, že to byla jedna z podmínek, proč nepodpořili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, proto i proto teď nehlasovali pro nouzový stav.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, přesně. Já jsem prosil všechny kolegy, opišme to z Rakouska, tam je to vyřešený, lyžují jenom Rakušáci, lyžujou.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Bez ubytování. Poloviční kapacita.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Bez ubytování, bez restaurací, poloviční kapacita, ve frontě poloviční kapacita, v lanovce, na vleku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Respirátory FFP2.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano. Na to se tady ptám několik týdnů. Vy teď mluvíte, jako opoziční politik.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Neuspěl jsem. Ne, ne, ta debata přece probíhá i v rámci koalice.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Ale ta debata neprobíhala.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Neuspěl jsem. No u nás probíhala, ale já jsem prostě v této konkrétní věci neuspěl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, teď mi řekněte tedy.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Říkám to narovinu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podívám.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Prostě názor ministra zdravotnictví byl jinej.

Václav MORAVEC, moderátor:
I když ta opatření a usnesení vlády jsou diskriminační, tady před námi je jedno z usnesení, týká se maloobchodu a podle informací Otázek právě v úterý, toto úterý, Ústavní soud rozhodl, že i v tomto usnesení vlády ze dne 28. ledna 2021 číslo 78 je diskriminace některých obchodníků a nejsou tady rovné podmínky, protože jde o přijetí krizového opatření Ústavní soud svůj verdikt oznámí 22. února, rozhodnutí padlo, ale v době vyhlášení nálezu už opatření pravděpodobně platit nebudou, protože toto platí do dnešní půlnoci. Přestane vláda a ministerstvo zdravotnictví přijímat tato diskriminační usnesení, která se týkají maloobchodu, poučí se z toho?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pokud je to soudní rozhodnutí, tak určitě to musí vzít v potaz, ale znovu říkám, tady teď se otvírá prostor a já teda jsem pro tu debatu vlastně všech subjektů ve Sněmovně, ať už ta vláda musí požádat, musí požádat Sněmovnu o další či nikoliv. To já v tuto chvíli opravdu nevím.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Proč 172 dní ten prostor byl uzavřen?

Václav MORAVEC, moderátor:
Ta diskriminační opatření, protože to je stížnost
senátorů i za starosty, vy jste vy jste ji iniciovali a Ústavní soud podle našich informací v úterý rozhodl, že kupříkladu tato část je diskriminační, tedy rovné zacházení v rámci maloobchodu, a ne že to, co říkal Zbyněk Stanjura, papírnictví otevřená, knihkupectví zavřenou.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já s tím absolutně souhlasím, my jsme s našimi
senátory to samozřejmě konzultovali, nebyli to objektivně řečeno, naši senátoři, byly tam podpisy ze všech možných klubů. Ale vidíme celou tu situaci, která tady je a já bych se chtěl dostat k tomu základu. My se dneska bavíme, my slyšíme od předsedy Faltýnka bude nutná debata zástupců všech parlamentních stran, jestli k něčemu to nepřijetí nouzového stavu ve čtvrtek bylo, jestli to mělo nějaký celý smysl, tak ono to najednou otvírá možnost se bavit, debatovat a konečně po těch měsících nouzového stavu se bavit o tom, co všechno, dovolte mě to doříct, co všechno má smysl. A co smysl z těch opatření nemá. Dát tomu, ať už je ten právní rámec jakýkoliv, ať je to nouzový stav nebo stav nebezpečí vyhlášený hejtmany, dát tomu smysl, aby lidé v tom, co viděla vláda, viděli jasnou logiku, aby lidé byli motivováni zůstávat v karanténě, aby lidé byli motivováni hlásit svoje kontakty, abychom připravili situaci takovou, že se žáci po těch týdnech, měsících mohou vrátit do škol za bezpečných podmínek. Pane předsedo Faltýnku, ale to je přece to, co opozice všemi možnými kanály se snažila vládě říct ty dlouhé měsíce a nikdo nás neslyšel. Pokud by ten čtvrtek, a to dění v Poslanecké sněmovně mělo znamenat to, že nás někdo začne slyšet, budeme se bavit a pochopíme, že my tady dohromady děláme něco pro lidi v České republice, aby nebyli zmateni, aby důvěřovali svým elitám, tak to má v tom případě celé čtvrteční dění velký význam. Začněte se bavit, začněte komunikovat, začněte ty věci řešit racionálně a s rozumem.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Nacházíme se všichni v naší zemi, ale nejenom v naší zemi, já tady mám čísla z Rakouska, z Německa a jejich opatření, která jsou podobná jako u nás.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale jejich čísla jsou nižší. Když se znovu podíváme na mapu Německa.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jsou nižší.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Protože je lidé dodržují.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Protože je lidé dodržují. Správně to řekl, předseda.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Protože jsou motivováni.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Důrazně žádám, aby jim rádi, že.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Ale jsou motivováni.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, ale nacházíme se dneska přece všichni v situaci, kdybychom to měli společně se pokusit.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Zlatá slova.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vyřešit.

Václav MORAVEC, moderátor:
A proč jste to neřešili dřív, pane předsedo?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pane Moravče, prosím vás.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, měli jste 132 dnů nouzového stavu, proč tato slova pronášíte na jeho konci.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pane, pane Moravče.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Protože přišli o komunisty.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ono to má ale i tu druhou stránku věci. Já bych chtěl poprosit všechny, kdo sedíme v
Poslanecké sněmovně, ať už jsme tam v poloviční nebo všichni, to je jedno, abychom se v té debatě k sobě chovali slušně, protože když jako kolega Michálek tam začne křičet na mikrofon, že naši zemi řidič šílenec. Tak já to prostě nepovažuju za vhodný v této situaci, jako do politiky patří jako silný slova ve Sněmovně si můžeme říkat, co chceme, to je pravda, ale v této situaci, kdy všichni máme nějakej problém, všichni jsme frustrovaní, nemůžeme prostě ven, nemůžeme lyžovat, nemůžeme, nemůžeme, nemůžeme, lidi jsou naštvaní. Tak v této situaci bychom se aspoň my neměli prostě hádat.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Já se vás zeptám, ale kdo na nás rok křičel?

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, pane předsedo.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Jestli můžu a mohl bych tady říkat historky, kdo s kým jednal, nejednal, jaké to bylo příjemné, nepříjemné, to fakt nemá žádný smysl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď ty konkrétní kroky, které očekáváte během těch 14 dnů.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ty konkrétní kroky se musí přece soustředit. Řekl bych klíčové je, a to nejtěžší, získat zpátky důvěru veřejnosti. To je klíč, bez důvěry veřejnosti mohou být jakékoliv politické dohody na jakékoliv úrovni, nebude fungovat. Vláda se příliš zaměřila na represi, málo na motivaci. To je první věc, kterou zmíním. Druhá věc rozumné opatření pochopí všichni. Myslím si, že za přísných hygienických podmínek otevřít maloobchod, tak na prvním místě jsou školy, ale vypadá, že na to je souhlas, mělo by to fungovat, jenom to vláda musí připravit dobře. Otevřít maloobchod za přísných hygienických podmínek, otevřít služby za přísných hygienických podmínek, testování, trasování, očkování. Na tom se nic nemění. Na druhé straně zrušit další nesmyslné návrhy vlády, které jsou podle mně taky protiústavní, například…

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady jeden je diskriminace maloobchodu.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
A určitě, ale to je dlouhodobě.

Václav MORAVEC, moderátor:
O kterém rozhodl Ústavní soud teď.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Druhá věc je odškodňování těch, kteří ne vlastní vinou jsou prostě na tom ekonomicky velmi špatně, leží kompenzační zákon
Poslanecké sněmovně. Můžeme ho změnit, já neříkám, že opozice má patent na rozum. Leží tam měsíce, náš návrh zákona o prodloužení velmi úspěšného programu Antivirus C, není pravda, že jsme vždycky vládu za všechno jen kritizovali, za to jsem vládu chválil.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je pravda.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Chválil jsem vládu za odpuštění minimálních záloh pro sociální a zdravotní pojištění OSVČ, zase náš návrh tam leží měsíce. To jsou konkrétní věci, které mohu těm, kteří nebudou moci podnikat, například v plném rozsahu, dají jistotu, že je to ekonomicky nezlikviduje, bude to mnohem větší motivace, aby ta opatření dodrželi, aby ještě… Tím, že otevřeme školy, zase zvýšíme motivaci, například pro trasování a testování, protože i pro ty rodiče je nesmírně úmorné domácí distanční výuka. To je debata, na kterou se chceme soustředit. Já se nechci soustředit na to, kdo komu udělal schůzku, neudělal schůzku, pravda je jednoduchá.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vám nevadí, promiňte, když říkáte, že tady jde.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Že ta debata přichází po 132 dnech, to mi nejvíc vadí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale pane předsedo Stanjuro, jde o to, jestli se bude hrát politická debata, kupříkladu váš předseda
Senátu Miloš Vystrčil říká, že ta dohoda mezi hejtmany a vládou, respektive prodloužení nouzového stavu je protiústavní. Pro ODS je to důležité nebo není.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Je to velmi důležité. Já jsem říkal, že je to velmi důležité, ale o tom zda, zda tento názor je pravdivý, nerozhodne vedení
ODS nebo poslanecký klub ODS. My se to domníváme, my před tím varujeme. Ale nebudeme se na to upínat, jako na to hlavní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy nepodáte za
senátory?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
To já nevím, to se musíme poradit, vláda to ještě nevyhlásila. Uvidíme, jaké budou podmínky, jak to bude formulované. To skutečně nevím, ale pro nás je klíčové těchto 5 konkrétních věcí, pět konkrétních oblastí, je v tom plno konkrétních věcí uvést do života a některé se dají uvést velmi rychle, ani nepotřebují změnu zákona. Chci jenom, aby vláda ubrala a řekla, ano, omlouváme se, to jsme nedomysleli, to se mění, může otevřít maloobchod, ale pozor, musíte dodržovat hygienická opatření. Pro své zaměstnance, pro vaše zákazníky, musí mít rozestupy. Musí se dezinfikovat ty prodejny. Ale oni to všechno zvládnou. A tím pádem bude i menší tlak na kompenzace, protože těm lidem dovolíme, aby se živili sami. Oni to chtějí, oni nechtějí sedět doma a dostávat peníze.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se s dovolením, pane předsedo, ještě obrátím na předsedu Asociace krajů
Martina Kubu v souvislosti s tím nejnovějším rozhodnutím úterním rozhodnutím Ústavního soudu, kdy čekáme do 22. února na konkrétní výrok a vyhlášení, ale podle informací Otázek právě Ústavní soud konstatoval protiústavnost kupříkladu té pasáže, která se týká maloobchodu. Probírali jste to dnes, protože jste říkal, že v pondělí jediné, co se změní, podle té vaší dohody, bude zrušení omezení úředních hodin.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Pane redaktore, my jsme to probírali, my jsme právě v téhle oblasti vyvíjeli velký tlak k tomu, aby nám opravdu pan ministr předložil co nejrychleji možnosti tohle otevřít. Znovu říkám, nechali jsme na to svolat i schůzku krajských hygienických stanic tam, jak jsem měl informace, si řada z nich uměla představit to, že by se ten, že by se tady v téhle oblasti rozvolnění dalo udělat, ale epidemiologický tým pana premiéra, ministra je v téhle chvíli proti, takže jsme se shodli na tom, a my v úterý máme pravidelnou teď už tedy relaci Asociace krajů s ministrem a budeme s nimi právě o tom jednat. Já jsem se na to opakovaně ptal, protože jsem tuhle informaci někde zaznamenával, že to může být jako ústavně problematické, a to je právě to, kdy vláda nesmí jít za hranu toho ústavního práva a omezovat ty svobody právě některými opatřeními, která prostě nejsou funkční a musí hledat nějaký ten prostor. Ale já znovu a teď se pokusím ještě tady něco shrnout, že my opravdu jako
hejtmani jsme celý víkend v situaci, prosím, dovolte mi to říct, že 50 % národa se na nás zlobí, že jsme vlastně ustoupili Babišovi a 50 % národa je vlastně nám celou dobu nadávalo, že jestli neschválíme nouzový stav, tak se tady všechno zhroutí. Já myslím, že to bohužel ukazuje to, že vlastně nechápeme a dlouhodobě to je problém vlády, dlouhodobě o tom nekomunikuje, nevysvětluje ty věci dobře, přeci ta pandemie se nebude omezovat jenom těmi restrikcemi nebo zákazy, ale tady je třeba prostě, aby vám ti lidé věřili, a to je, pane kolego Faltýnku, k vám, tady opravdu souhlasím s kolegy z druhé strany stolu, přece teď neříkejte, tak pojďme jednat, vy jste těch dnů měli spoustu, proč jste nás nezavolali jako hejtmany do té Poslanecké sněmovny, telefon na mě máte, kdybyste ho zvedl - hele ve čtvrtek se bude hlasovat, pane Kuba, přijeďte, řekněte nám, co to bude znamenat. My bysme tam přijeli, jsme prostě schopni se na ty věci podívat bez nějakého politického zaujetí, ať jsme z opozice nebo z koalice. My totiž v těch krajích žijeme, my prostě mluvíme s těmi zdravotníky a pro všechny, kteří nám teď trošku nadávají, že jsme jako „ODSkoví" nebo „Stanařský" hejtmani ustoupili Babišovi, já jenom vzkaz všem těmhle těm komentátorům a lidem, o tom hlasují krizové štáby jednotlivých krajů, tam jsou ředitelé nemocnic, ředitelé záchranek, jsou tam policisté, hasiči, vojáci, lidé, kteří mají s tímhle tím obrovské zkušenosti, prosím, nestavte nás jako hejtmany do role, že jsme pouze ustoupili vládě, a proto je to špatně nebo jsme jí kývli, a proto je to špatně a ne, zkusme se v tomhle souboji, já už nevím, jaká by měla být doba, kdy bychom se na to měli podívat věcně, přestali si hrát jenom na politický souboj, vláda, premiér versus opozice, ať stojíte, kde chcete, tak musíte buď říct černobílé ano nebo ne. Ta situace je velmi složitá, žijeme ve světě, který je komplikovaný, kolem nás státy zavírají hranice, prostě podívejme se za hranice, mají řadu opatření a my jsme během 72 hodin byli vystaveni tomu, že buď máme všechno pustit, nebo ne. Tady by se mohlo stát, že kdyby někde nouzový stav nebyl, tak se tady prostě otevřou třeba bazény, wellnessy, začnou sem jezdit lidé třeba z Královéhradeckého kraje, kde je dneska 60 % britské mutace.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, to tady jenom, pane předsedo, to není pravda, protože by to měla v rukou vláda a ministr zdravotnictví právě těmi opatřeními na ochranu zdraví, takže.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Pane redaktore měla by to vláda a já s tím souhlasím a opakuji pořád, že to nedělá
hejtman, ale ta vláda právě má tím nouzovým nebo nenouzovým stavem určitý právní rámec, kam až vlastně může, a to je to, o čem se správně bavíme. To, co tady popisuje Ústavní soud, že do některých věcí už nemůže. Ten nouzový stav je pouze právní rámec, který dává té vládě určitou jistotu, vůbec neříká, že má dělat to nebo nemá dělat to, ale některé ty věci jsou v tom zákoně o ochraně zdraví lépe popsány než jiné. To znamená, vláda bez nouzového stavu podle zákona o ochraně zdraví velmi dobře je schopna třeba regulovat provoz restaurací, ale už velmi špatně je třeba schopna regulovat bez nouzového stavu wellness, bazény a další věci. Ono by to mohlo vést k migraci mezi kraji. A já na rovinu říkám, jestli máme zůstat krajem, který je schopen ještě pomáhat Karlovarákům a dalším tím, že bude přijímat ty lidi, tak si potom opravdu tyhle věci popišme, řekněme, si, jestli těch více rychlostí chceme. Klidně se na ně připravme, ale nedělejme to pod tlakem během 72 hodin. Já prostě musím říct, že to vůči těm hejtmanům bylo jako extrémně nefér. A znovu oceňuju všechny, jak se k tomu zachovali a prosím, ať už jste jejich voliči nebo nejste, hejtmani jsou lidé, kteří prostě dělají všechno pro to, aby to v těch krajích fungovalo a v téhle chvíli jsme jenom byli postaveni přesto překlenout ten most mezitím, co se stalo v Poslanecké sněmovně a všichni to dělali s velkou odpovědností, všechna ta usnesení a ty apely jsou k tomu, aby vláda dál neextendovala ta zbytečná opatření, abychom hledali návrat k normálnímu životu a všichni hejtmani napříč politickým spektrem to chtějí a velmi neradi jsme byli, že se prostě tohle stalo a znovu chci všem poděkovat, že to takhle zvládli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji předsedovi Asociace krajů
Martinu Kubovi a v diskusi Jaroslava Faltýnka, Zbyňka Stanjurya Víta Rakušana, kteří zůstávají hosty Otázek. Pokračujeme ve druhé hodině, přepněte si na zpravodajskou Čtyřiadvacítku, kde velká politická diskuse o tom, co v příštím týdnu schválí Poslanecká sněmovna bude. A dostaneme se i k problematice škol, dojde opravdu od 1. března k otevření škol a jak zajistí ministr školství společně s ministrem zdravotnictví šetrné testování žáků a žaček?


Ještě jednou hezké nedělní odpoledne vám všem, divákům zpravodajské čtyřiadvacítky. Jste v jedinečném prostoru pro diskusi. Střídání v čele volebních preferencí, to je nejnovější volební model České televize. Společnost Kantar tentokrát sestavila 2 volební modely, jeden s jednotlivými politickými stranami a druhý se dvěma dosud ohlášenými koalicemi. Vládní hnutí ANO by poprvé mohlo být poraženo, a to nově vzniklou koalicí Starostů a Pirátů. Tady jsou nejnovější data.

redaktor:
Koalice Pirátů a Starostů by získala 29,5 procenta hlasů. Hnutí ANO by kleslo na druhé místo, 26,5 procenta. Třetí je koalice Spolu, dosáhla by na 19,5 procenta. Čtvrté by skončilo SPD s 10,5 procenty. KSČM by zůstala na pětiprocentní hranici a sociální demokraté by skončili se čtyřmi procenty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dodejme, že statistická chyba se u volebního modelu s koalicemi pohybuje od ±1,6 procentního bodu, u stran s nízkým ziskem, po ±3,6 procentního bodu u stran s vysokým ziskem. Výsledky vycházejí ze sociologického šetření Trendy Česka, dotazování se uskutečnilo mezi 18. lednem až 5. únorem, prostřednictvím metody CATI. Průzkumu se zúčastnilo 1 200 respondentů, z nichž do prvního volebního modelu vstoupilo 927 dotazovaných, a do druhého 898 dotazovaných. Podrobnosti dodává v rozhovoru pro dnešní Otázky spoluautor průzkumu Pavel Ranocha.

Pavel RANOCHA, analytik, Kantar CZ:
Stále platí, že pro obě ty 2 koalice, jak pirátsko-starostovskou, tak koalici Spolu, zhruba 10 % voličů těch původních stran nebo těch stran, které tvoří tu koalici, by s tou koalicí měli nějaký zásadnější problém a zřejmě by ji nevolili, na druhé straně velká většina z nich by se pak přesunula k té koalici druhé, což je taky důvod pro to, že zisky nebo odhadované zisky těch dvou koalic jsou velmi blízké v součtu preferencí těch jednotlivých stran.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dodává v rozhovoru pro dnešní Otázky analytik společnosti Kantar CZ Pavel Ranocha. Jak by vypadal volební model, pokud by strany nekandidovaly v koalici, ale samostatně. Tady máte opět nejnovější data, která máme k dispozici. Znovu upozorňuji, že jde o volební model sbíraný před sporným rozhodnutím
Poslanecké sněmovny o zrušení nouzového stavu. Hnutí ANO, jak sami vidíte, by získalo 26 % hlasů, Piráti 21, třetí občanští demokraté 10,5 procenta, stejně jako hnutí SPD. Starostové a nezávislí by si připsali 9,5 procenta a KSČM 5 %. Těsně pod pětiprocentní hranicí by zůstali lidovci a TOP 09, kteří mají shodně 4,5 procenta. Vládní sociální demokraté pak oslabili na 3,5 procenta. Přelivy mezi jednotlivými stranami, hnutí ANO nadále získává hlasy sociálních demokratů, a pak také KSČM, která oproti poslednímu volebnímu modelu své preference stabilizovala na úrovni pěti procent. Vy jste vyluxovali, pane předsedo Faltýnku, hlasy levice. Už není kde brát. Sociální demokraté u tří procent.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jak tomu nemám v podstatě žádný komentář. Ale vážně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zdá se, že to je smrtící pro politické strany, které podporovaly v těch uplynulých letech vládu hnutí ANO. Když se podíváte na…

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
V této situaci 26 % pro naše hnutí si myslím, že není tak špatné, když slyšíme už přes rok, že vláda dělá všechno špatně a vlastně nikdy se jí nic nepovedlo, a tak dále, a tak dále. Takže je logické, že opozice prostě sbírá hlasy, to tak v politice funguje, jde to v těch vlnách. Hnutí ANO vlastně je ve vládě druhé volební období. Všechny volby doposud vlastně jsme vyhráli s výjimkou těch krajských, takže prostě je to nějaká perioda. My uděláme všechno pro to, bez ohledu na to, jak dopadne volební zákon, abychom zase vyhráli, a přesvědčili veřejnost, že je za námi nějaká odvedená práce a konkrétní výsledky, ale prostě...

Václav MORAVEC, moderátor:
Budete schopni?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
V té kritické situaci já rozumím i těm lidem prostě, kteří jsou naštvaní, jsou naštvaní na vládu. Na ta opatření, která se dělala z různých důvodů. Takže já to vnímám prostě jako politickou realitu a uvidíme, jak to na podzim dopadne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tam jde spíše o to, jestli na podzim bude podle čeho přepočítávat, protože to je klíčové protože rozhodnutí Ústavního soudu de facto.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My věříme, že bude věříme, že.

Václav MORAVEC, moderátor:
No, k tomu se musíte přičinit, aby to nedopadlo tak jako s nouzovým stavem. Budete schopni najít dohodu, nebo budete ku příkladu jako hnutí ANO trvat na jednom volebním obvodě?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já řeknu naši stávající pozici. Já jsem minulý týden byl osloven vlastně kolegy z opozice, Markem Výborným z KDU. Myslím, že jsme se i s panem Rakušanem o tom bavili krátce, jestli hnutí ANO bude ochotno přistoupit na ten model, že vezmeme jako nosič toho volebního zákona ten zákon, který je tam předložen z dílny KDU-ČSL. My jsme o tom diskutovali na našem klubu. Dohodli jsme se, že půjdeme vlastní cestou, že předložíme vlastní návrh rychle volebního zákona, pak můžeme spojit tyhle, bylo to tak u spousty zákonů, které jsou shodné nebo podobné, že se spojí rozprava a postupuje společně. My za nás říkáme v tuto chvíli, že nejspravedlivějším vlastně modelem je jeden volební obvod celá republika, jako je to na Slovensku, nicméně budeme se muset dohodnout všechny subjekty ve Sněmovně i v
Senátu, jinak ten zákon prostě nebude a vyvolat nějakou krizi těsně před volbami, si myslím, nebo vlastně volby by proběhly, ale bylo by jak rozdělit mandáty, čili to je totální krize, kdy nevznikne Sněmovna a vláda nemá komu složit demisi, čili…

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, budete ochotni jít na kompromis, to znamená vzdát jednoho volebního obvodu?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
V tuto chvíli já říkám, že je to nejvýhodnější varianta pro všechny, protože tam propadne nejméně hlasů v tomto modelu. Ale jsou i jiné varianty. Já teda za sebe, i když nejsem odborníkem. U nás to bude řešit kolegyně Válková, Feranec, prostě naši právníci, budou diskutovat i
senátory, ta debata vlastně už začala probíhat. Pan senátor Vystrčil, mám pocit na úterý svolává nějaký odborný seminář s ústavními právníky do Senátu. My se toho zúčastníme, ale chceme prostě předložit i my sami nějaký vlastní návrh, a chceme diskutovat se všemi subjekty prostě, protože potom, co vlastně pan Rychetský si sám sobě zrušil vlastně zákon, který prosadil před 20 lety.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pan Rychetský je jeden z 15 ústavních soudců.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Omlouvám se, Ústavní soud...

Václav MORAVEC, moderátor:
To, že to hrajete proti Pavlu Rychetskému.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, to není proti Pavlu…

Václav MORAVEC, moderátor:
Zmínil jste pana Rychetského, jakoby on...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
On byl přece vicepremiérem pro legislativu v době, kdy ten zákon vznikl, on ho prosadil.

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu říkám… neruší, pouze je jedním z ústavních soudců

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale za nás říkám, že já jsem to teďka začal, začal řešit tuto otázku i s
Markem Bendou už jsem diskutoval v pátek.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám, co by z vašeho pohledu mohl být vhodný kompromis, protože jeden volební obvod je menšinový názor z toho, jak jsem četl postoje předsedů politických stran.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, to je pravda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám, co by mohlo být z pohledu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A je to názor
senátorů, a my musíme najít prostě i se Senátem ten průnik tak, aby prostě nějaký zákon platil.

Václav MORAVEC, moderátor:
A budete ochotni v tom tedy ustoupit?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tak my určitě nezablokujeme přijetí volebního zákona.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je důležitý slib. Ano,
Zbyňku Stanjuro.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Jestli můžu ještě komentář k tomu, co jsme viděli, tak málokdy se to stane, já mám před sebou, co viděl tenhle a mám před sebou ještě další 4, které se publikovaly od pátku, jeden mám tady. A v zásadě si říct, že ty průzkumy ukazují to samé. A je to pozitivní. To znamená. Já myslím, že se blíží konec vlády Andreje Babiše a hnutí ANO.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže porcujete medvěda příliš...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, neporcuju medvěda příliš brzy. Musíme ocenit, když se našim politickým soupeřům něco povede. Hnutí ANO se povedlo koncentrovat hlasy levicových voličů, my se v naší koalici spolu s kolegy s TOP 09, KDU snažíme koncentrovat hlasy středopravicových voličů. Kolegové se snaží koncentrovat hlasy levostředových voličů. Myslím, že to je logický posun, ale nakonec všechny 3, ty 3, 4, 5 průzkumů ukazují, neznáme výsledky, jsou tady 3 silné alternativy. Jsou tady 3 adepti na vítězství, a nakonec volič bude rozhodovat, jestli příštím premiérem bude
Petr Fiala, Andrej Babiš nebo Ivan Bartoš. Myslím si, že to bude zajímavé. My jsme sami přesvědčeni, že nejlepším příštím premiérem je Petr Fiala. Já věřím, že ten souboj bude fér, že to bude souboj argumentů.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď k tomu volebnímu zákonu.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
A teď k tomu volebnímu zákonu. Proto to.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co by mohlo být.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
To byl dobrý úvod, protože pro voliče se nezměnilo vůbec nic. Volič dostane volební lístky, nabídku kandidujících stran nebo koalic s programem a s kandidáty, hodí to tam. Pro nás se taky nezměnilo nic. My chceme ty volby vyhrát.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My taky.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Chceme být na prvním místě. Chceme, aby
Petr Fiala sestavoval příští vládu. A co se stalo. My musíme se jenom, v uvozovkách jenom dohodnout na tom, jak se ty hlasy našich voličů rozpočítají, ale to je míň důležité než vyhrát z mého pohledu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Musíme to řešit postupně. Za prvé počet volebních krajů, my patříme k tomu většinovému názorů těch 14, když už jsme ty kraje zavedli, když už jsme je zavedli, tak je držme. Máme regionálně, krajsky organizovanou politiku. Dneska se hodí vládě, že jedná ze 14
hejtmany, strany mají krajské organizace a je sepjetí voliče s tím poslancem. Na mě se velmi často obracejí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, kompromis podle vás bude zachování 14 krajů, protože… ?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Myslím si. Je to je to jeden z argumentů, že to Ústavní soud nezrušil, protože ty neústavní výsledky, nebo důsledky toho volebního zákona neudělal ani chudák D´Hondtův systém, který je v tom nevinně. Je to metoda přepočtu, která se používá ve většině evropských zemí, ale ta rozdílná velikost krajů a s tím nic neuděláme, prostě Středočeský kraj bude pořád mnohokrát větší než Karlovarský kraj a naopak. Takže počet krajů, tam si myslím, že se dohodneme. Pak budeme znovu debatovat vstupní kvora pro koalice, taky si myslím, že se dohodneme, aspoň já jsem oznámil, že jiná čísla, než byla zrušeno, 7, 9, 11, nebo projdou, a pak je třetí věc, jak rozpočítat ty hlasy. Tady je několik modelů, matematických, teď mi připadá hrozně legrační, že na strana si vezme takovýe model, takový průzkum, a začne počítat. Varianta A) tady mám 51 mandátů, garanti tady 50, má 52 bodů pro céčko. My takhle postupovat nebudeme chyba. Těch přepočtů je, že se vždycky modelujou staré výsledky, velmi často se stane, že si někdo takzvaně napíše-li zákon pro sebe, volič se zachová jinak a neplatí to.

Václav MORAVEC, moderátor:
Která varianta tedy bude pravděpodobnější?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že nejpravděpodobnější bude 14 volebních krajů, nějaké vstupní kvóra pro dvou, tří a čtyřčlennou koalici, menší, možná výrazně menší, než byla. A určitě podle mě budou dvě skrutinia, a bavme se o tom, kolik se rozdělí v prvním skrutiniu, kolik v druhém, na ty my jsme připraveni. Nejdeme do těch jednání s tím, že varianta 3, upravený tenhle ten činitel ve spolupráci, s kým je jedině správné. Já myslím, že je dobře, že budeme komunikovat obě dvě komory, to už nás nutí k tomu, že se musí dohodnout většina politické scény. Neříkám, že všichni, ale většina. Protože vládní většina jistě ztratila, ale vláda měla doposud většinu v
Poslanecké sněmovně.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Menšinová vláda.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, ale měli jste většinu při hlasování a získali jste důvěru. A opozice měla většinu v S
enátu. Senátoři, pokud jsem pochopil, se tváří velmi vstřícně k tomu a říkají - pro nás jsou důležité základní principy, to znamená 14 volebních krajů, možná kvóra pro koalice. A já jsem přesvědčen, že senátoři jsou připraveni akceptovat dohodu v Poslanecké sněmovně na rozdělení mandátů, že správně říkají, to jsou vaše volby, a ne naše. My jsme taky byli shovívaví, když se jednalo o volební zákon do Senátu. Takže já myslím, že to vyřešíme. Je škoda, že vy tomu bráníte, abychom byli aspoň volné nosič, ale to je technikálie. Když bude dohoda politická, tak ten zákon rychle projednáme ve sněmovně i v senátu, a když nebude dohoda, tak je jedno, jestli my jsme v prvním, druhém.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste schopni to učinit do konce března?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Musíme. Naším cílem je do konce března mít hotovou politickou dohodu, a pak už jsou nutné legislativní kroky, to už si, řekněme, co povede nejrychleji k cíli, ale my uděláme všechno proto, abychom do konce března tu dohodu měli. Myslím, že to zas není tak složité, pokud každý projeví dobrou vůli a nebude prosazovat zatvrzele jenom tu svoji správnou variantu.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Stručná reakce. Nejde, protože já jsem byl jediný, kdo na té schůzce byl, kde se o volebním zákonu jednalo.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je pravda.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Na té schůzce jsem byl, kde jediný, kdo ten kompromis odmítnul mlčením na hodinu a čtvrt trvající schůzce, byl pan premiér Babiš. My jsme se dohodli všichni ostatní, že pošleme do druhého čtení zákon, jehož autorem je Marek Výborný. Tak se nestalo. V pátek jsme o tom hlasovali, do druhého čtení jsme ho nedostali. Tak já se ptám, jestli je pravda, jestli je pravda, ze strany tedy vládního hnutí ANO, že opravdu ten kompromis bude hledat, že ho chce najít. Zatím to tak vypadá.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slyšel jste Jaroslava Faltýnka.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Jednu větu, no ale hlasování vypadalo jinak, ale chtěl bych říct.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale to bylo jenom o tom.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
O tom, co bude nosičem. Ano, ale mohli jsme ten proces urychlit o 14 dnů. Jednu větu průzkumům. S velkou pokorou vnímám to, že tady dochází k nějaké změně na politické scéně, ale musíme si to všichni nesmírně odpracovat, my jako koalice Piráti a Starostové jsme na tom připraveni, rozhodně neoslovujeme jenom středolevé voliče. My oslovujeme ty voliče, kteří v téhle zemi chtějí nějakou naději a změnu po tom, co tady 8 let předvádí hnutí ANO.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak děkuju za tuto věcnou diskuzi. Jaroslav Faltýnek, předseda
poslaneckého klubu hnutí ANO.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Děkuji.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu občanských demokratů.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Taky děkuji, že jste ho přijal a děkuji i Vítu Rakušanovi, předsedovi hnutí STAN.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Hezkou neděli vám i divákům.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS