20. ledna 2021

O vakcínu se nemá soutěžit

(MF DNES) Hejtman Martin Kuba včera otevřel očkovací halu na budějovickém výstavišti.

Je pravda, že neočkujete, protože nemáte žádné vakcíny?

Jsme na tom tak, že skutečně nemáme žádné vakcíny a čekáme na dodávku, která by měla dorazit ve středu. Jakmile dostaneme informaci, že jede, spouštíme termíny pro seniory na očkovací centra a všechnu vakcínu uvolníme právě pro důchodce. V tuhle chvíli by to měly být tři krabice, tedy zhruba tři a půl tisíce vakcín. Mělo to být původně šest, ale daleko větší problém vidím v tom, že nenavyšujeme počty dodaných vakcín a v únoru bude problém.

Problém v tom, že budete muset přeočkovat lidi, kteří dosud dostali první dávku, a bude vakcína chybět?

Přesně tak. Vznikne problém v tom, že v únoru budeme muset přeočkovat všechny lidi z ledna, a pokud se nebudou počty vakcín navyšovat, fakticky se zastaví v druhé polovině února očkování nových lidí.

Takže velké očkovací centrum v Českých Budějovicích stejně nepojede naplno...

My připravujeme postupně očkovací centra v nemocnicích, která nám budou stačit na kapacitu denního průchodu dvě stě lidí. Velkokapacitní centrum otevíráme dnes (v úterý) v Českých Budějovicích na výstavišti. Já každému dokola říkám, že teď sice budeme očkovat nějakou rychlostí, ale do budoucna bude potřeba rychlost násobně zvyšovat, protože když máte oočkovat stejné lidi druhou dávkou a přidat stejné množství nových, musíte rychlost zdvojnásobit. A to bez připravených očkovacích center nebude možné. Do půlky února je chceme mít připravené, i když teď pojedou na půl plynu.

Za jak dlouho budete mít 3,5 tisíce vakcín ze středeční dodávky vyočkovaných?

Za tři, čtyři dny. A to jen proto, že si budeme velkokapacitní očkovací centrum zkoušet a vlastně uměle brzdit, jinak bychom to měli při plném tempu za půl dne pryč.

Budete jako kraje koordinovat svůj postup, nebo to bude tak, že kdo si co urve, to dostane?

Každý kraj to má trochu jinak, ale měli bychom očkovat všichni stejné skupiny lidí. Všichni hejtmani usilují o to, aby dodávky opravdu chodily rovnoměrně. V tuhle chvíli prostě nejvíce míří do regionů, které mají fakultní nemocnice, a těm ostatním se to samozřejmě nelíbí. A dále bojujeme za to, aby byl přívětivější systém pro objednávání lidí. Aby nemuseli neustále sledovat, kde se otevře jaké volné místo, ale aby to systém generoval sám a rovnou třeba vybral nejstarší a upozornil je. Model, kdy se mají senioři neustále hlásit a soutěžit, jestli na ně vyjde místo, je pro mě hrozný.

Jakou roli tedy hraje stát vůči krajům?

Stát se postavil do role, že má strategii, že to zařídí a že lidi naočkuje. A já jsem prostě jen začal říkat, že to není pravda. Stát nemá žádné zdravotnické zařízení na jihu Čech, kde by lidi očkoval, že to máme my v krajích. Za každou strategií je cíl vyhrát válku, ale za každou strategií musí být spousta operací, bez kterých to prostě nejde. Pokud chceme naočkovat 200 tisíc lidí v Jihočeském kraji, potřebujeme 400 tisíc vakcín. A stačí si ta čísla vydělit počtem dnů, za které to chceme stihnout. Varoval jsem, že pokud 15. ledna spustíme registraci očkování seniorů a nebudeme mít vakcíny, skončí to přesně takhle – frustrací lidí, zlobením se, že nemohou dávku dostat a musí se neustále registrovat a hledat termín. Tvrdil jsem, počkejme, až budeme mít pro ně vakcíny, až budou oočkováni senioři v domovech. Proto my jsme v pátek termíny ještě nevypsali, a vezměte si tu situaci. Ještě v pátek jsem si myslel, že dostaneme šest krabic vakcín. Dnes doufám, že to budou tři. Kdybychom termíny vypsali a vakcína nebyla, tak teď tu sedíme a obvoláváme a omlouváme se třem tisícům seniorů. To si neumím představit. Je třeba lidem nelhat a nevyvolávat v nich očekávání.

Premiér ale kritizuje, že existuje nepoměr mezi vydanými vakcínami a vykázanými jako vyočkované v systému ISIN. Kde ty vakcíny končí? Syslí si je kraje, nebo prostě jen nevyplňují data?

Já si myslím, že chybí výkazy. Kraje si vakcíny nesyslí, nemají je v zásobě. Druhá věc je, že ten systém úplně nefunguje. Zkoušeli jsme to třeba o víkendu a ten systém neumí pochopit, že z nemocnice vydáte vakcínu praktickému lékaři, který obhospodařuje nějaký domov pro seniory, a on je ten, kdo je jede naočkovat. Mám pocit, že pan premiér nemá relevantní data, což nemyslím jako kritiku, ale prostě si myslím, že nefunguje systém, který má data zpracovávat.

Jaká je cesta ven, tedy z problému, který se na vás hrne, kdy nebudete mít dostatek vakcín? Zpomalit očkování, odložit očkování druhou dávkou?

Je to jediná cesta. Evropa musí zatáhnout a sehnat co nejvíc vakcín. Všichni v Bruselu říkají, jaká je výhoda být součásti EU a být Evropan a součástí nejsilnějšího politického a ekonomického bloku na světě. Tak já říkám – kdy už jindy máte skeptikům dokázat, že se to vyplatí? Teď je přece chvíle, kdy by si lidé měli říct, že to funguje a že je fajn být Evropanem.

Dokdy chcete mít naočkované všechny Jihočechy?

Nyní zkoušíme první průchody očkovacím centrem, nyní pojedeme z poloviny, ale do budoucna budeme schopni odbavovat bez problémů přes tisíc lidí jen v očkovacím centru v Českých Budějovicích. Já pořád říkám, že se musím připravit na okamžik, kdy sem vakcína šplíchne, vláda to pustí z ruky a řekne – tady máte vakcínu ve skladu, tak si ji vemte a předveďte se. Tím celá strategie vlády skončí. Myslíme si, že Jihočeský kraj a nemocnice by měly zajistit očkování strategické části populace. To znamená ochránit seniory, ležící v nemocnicích a zabránit zahlcení systému. Myslím, že velká centra by měla očkovat lidi od 60 let výše. Pod šedesát let věku už by měli jít na očkování k obvodním lékařům. Jestli se nějaký čtyřicátník dostane k očkování o týden dříve nebo později, už není takový problém. A myslím, že bychom ve velkokapacitních centrech lidi nad šedesát let věku měli stihnout proočkovat do června, déle už zdravotníky přetěžovat nejde.

(Autor: Václav Janouš)

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení