13. ledna 2021

INFO.cz: Vytvořili jsme „očkovací McDonald“, který se dá použít kdekoliv. Není to jen o počtu vakcín

(INFO.cz) Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) si v uplynulých týdnech získal pozornost vlastní očkovací strategií, včetně projektu vysokoprůtokových očkovacích center, která chce kraj vybudovat v každém okresním městě. „Vytvořili jsme takový očkovací McDonald, který když se trochu uzpůsobí, tak se dá použít kdekoliv. Jak mluvím s kolegy hejtmany, velká část z nich si uvědomuje, že bez těchto center to nebude možné zvládnout,“ říká Kuba s tím, že v současné době je největším problémem nedostatek vakcín.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na INFO.cz.

Očkování je v současné době celosvětově jedním z největších témat. V Česku se pak v tomto ohledu pozornost v posledních týdnech upírá mimo jiné i na hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu, který, vládě poněkud navzdory, přišel s vlastní očkovací strategií a plány vysokoprůtokových očkovacích center, s jejichž pomocí by chtěl dosáhnout co nejrychlejšího proočkování obyvatel kraje. „Vláda sice často říká: ‚My jsme připraveni, my naočkujeme,‘ ale já říkám, že vláda v Jihočeském kraji nikoho nenaočkuje. Vláda tu nemá žádné zařízení ani nemocnici, jsou tu nemocnice, které patří kraji,“ komentuje situaci Kuba.

Jednoduchou matematikou lze podle něj dojít k tomu, že potřebný počet osob za stanovenou dobu nejde jen tak naočkovat ve stávajících nemocnicích a je potřeba právě vysokoprůtokových očkovacích center. „Jsou to atributy logistické a administrativní, nejen zdravotní, které se musí zvážit. Myslím, že řada krajů půjde podobou cestou,“ říká Kuba. Jihočeský model označuje za „očkovací McDonald“, který jde použít kdekoliv, kraj proto své řešení nabízí dál.

„Uděláme vše proto, aby se u nás očkovalo co nejvíce. A když nám vláda dodá dostatek vakcín, tak to zkrátíme na minimum. I kvůli zdravotníkům, kteří jsou dlouhodobě extrémně zatížení,“ dodává Kuba s tím, že jako lékaři mu přijde absurdní zpochybňovat očkování, které prokazatelně vymýtilo mnoho smrtelných nemocí. „Všem, kteří to dělají, bych doporučil návštěvu infekčního oddělení nebo oddělení intenzivní péče,“ uzavírá jihočeský hejtman.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení