17. listopadu 2020

CNN Prima News: Za komunismu trvalo období vládních omezení 40 let. Teď už to vydržíme

(CNN Prima News) Oslav výročí sametové revoluce se letos na Národní třídě účastní také bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a senátorka Miroslava Němcová (ODS). Během koronavirové krize vláda podle ní lidem sice upírá některé svobody, ale zdaleka se to nedá srovnat s restrikcemi, které nastolila komunistická vláda v minulém století.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Němcová pro CNN Prima NEWS vzpomínala, jak prožívala 17. listopad v revolučním roce 1989. Tehdy totiž slavila dvakrát – kromě pádu komunismu i vlastní narozeniny. „Vzpomínám si, že jsme s manželem zkusili otevřít láhev vína, ale mezitím jsme zjišťovali, že se něco děje. Jenže televize i rádio byly rušené, tak jsme neměli žádné informace. Zrovna v tu dobu navíc začal v Praze studovat náš syn. A když k nám chodily zprávy, že je nějaký student mrtvý, tak to by se každé matce zastavilo srdce,“ řekla senátorka.

V rozhovoru občanská demokratka vyjádřila také svůj názor na pandemii a současné vládní restrikce. „Teď několik měsíců zažíváme řadu omezení. Omezení cestování, vzdělávání a tak dále, navíc padají živnosti. Jenže za komunismu takové období trvalo čtyřicet let, kdy jste nemohli vůbec nic. Když jsme to vydrželi tehdy, tak to teď vydržíme taky,“ myslí si Němcová.

A jak si představovala senátorka život po revoluci? Nijak. Budoucnost se podle ní nedá vysnít, musí se na ní pracovat. „Neměla jsem nějaké jasné obrysy toho, jak to bude vypadat. Společnost se hodně rovná tomu, jak žije každý z nás individuálně. Nenasedneme jen do naleštěného auta, které jede ke zlatým zítřkům, ale přicházejí také pády a karamboly,“ míní Němcová.

Svoboda podle ní není samozřejmá. Je třeba pečlivě sledovat dění kolem nás a být připravený reagovat. „Musíme si dávat pozor, objevují se symptomy které nasvědčují, že něco není v pořádku. Ať jde o svobodu médií nebo vládní opatření, je třeba si všímat toho, co se děje. A případně se včas ozvat, než bude pozdě,“ uzavřela senátorka.
 

Přepis rozhovoru:

Josef MÁDLE, redaktor:
Hezké sváteční odpoledne, poledne i tobě Pepo, a samozřejmě divákům. My jsme, jako jsi říkal na Národní třídě, a kromě lidí z řad veřejnosti sem k pamětní desce chodí i politická reprezentace, a vedle mě je už
senátorka za Prahu 1 paní Miroslava Němcová. Paní senátorko, dobré odpoledne. Vy máte k 17. listopadu ještě o trochu jinačí vztah, než ostatní lidé. Slavíte narozeniny k 17. listopadu. Mimochodem všechno nejlepší.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Děkuji mnohokrát.

Josef MÁDLE, redaktor:
Před 31 lety. Byl čas na oslavu narozenin, nebo jak jste prožívala 17. listopad?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Vzpomínám si, že jsme s manželem zkusili otevřít láhev vína, ale mezitím jsme zjišťovali, že se něco děje, ale protože všechny televize, rádia, všechno bylo rušené, tak jsme neměli žádné informace. Jenom jsme se velmi báli, protože v tu dobu tady začínal studovat na vysoké škole syn a neměli jsme o něm žádné zprávy. První zpráva přišla o tom, že nějaký student je mrtvý, tak každé matce a každému otci v republice se v tu dobu zastavilo skoro srdce, tak to je ta osobní vzpomínka.

Josef MÁDLE, redaktor:
Před 31 lety se bojovalo za svobodu, demokracii. Když jste vlastně společně s ostatními za to bojovali, navzájem jste se podporovali. Myslela jste na demokracii, na takovou, kterou prožíváme dnes. Představovala jste si takovou demokracii?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Neměla jsem nějaké jasné obrysy toho, jak to bude vypadat. Ale teď zpětně viděno a si myslím, že společnost se hodně rovná tomu jak žije každý z nás individuálně život. Že nenasedneme jenom do toho báječného naleštěného auta, a to už jede jenom ke zlatým zítřkům, ale že přicházejí pády a karamboly, ale celkově je neporovnatelná ta doba před rokem 89 s dobou dnešní. Dnes několik měsíců prožíváme všechna možná omezení cestování, vzdělávání, a tak dále. Padají živnosti, a tehdy to trvalo 40 let tahle omezení, kdy jste svobodně nemohl dělat vůbec nic. Tak si myslím, že když jsme to vydrželi tehdy, tak tohle vydržíme taky.

Josef MÁDLE, redaktor:
Vy jste před nedávnem změnila své politické angažmá. Jste nově
senátorkou, jste členkou instituce, která je považována za takzvanou pojistku demokracie. Je dnešní době svoboda, demokracie ohrožena.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Musíme si dávat pozor, protože se objevují symptomy, které říkají, že ne úplně všechno je v pořádku, ať už se jedná o svobodu médií, ať už se jedná o to, co vymýšlí vláda v nouzovém stavu. Do jaké míry zasahuje do našich životů nebo ne, takže pořád je dobré být na pozoru, a všímat si každé jednotlivosti a včas se ozvat, než bude pozdě.

Josef MÁDLE, redaktor:
Paní
senátorko. Já vám v tuto chvíli děkuji. No a vám, milí diváci připomenu, že samozřejmě speciální vysílání k sametové revoluci je vysíláno na CNN Prima News po celý den, tak zůstaňte s námi.

Miroslava Němcová

senátorka PČR