9. července 2020

Události, komentáře

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.
 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Další čísla kromě už zmíněného Moravskoslezského kraje je víc než 10 nemocných na 100 000 obyvatel, taky ve dvou středočeských okresech, na Kolínsku a na Kutnohorsku. Tam se virus šíří ve firmě v obci Církvice. Na 100 000 lidí připadá v téhle oblasti 42 nemocných. Další regionální ohnisko je na Vysočině, ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. No a na té mimořádné schůzi dnes ve sněmovně zněly různé názory a různé recepty, co v téhle situaci dělat, jak ji vyřešit. Teď tedy nabízíme vyjádření pěti politiků z nevládních stran, konkrétně občanského demokrata Martina Kupky, Ivana Bartoše z Pirátů, Karly Maříkové z SPD, komunistky Hany Aulické Jírovcové a Petra Gazdíka ze Starostů a nezávislých. Nejdřív tedy Martin Kupka, místopředseda ODS. Dobrý večer.
 

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Váš poslanec Bohuslav Svoboda dneska řekl, že stát nemá dopředu jasně definovaný plán, jak postupovat, když se objeví lokální ložisko, jak by ten plán tedy podle ODS měl vypadat?

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Celou řadu těch věcí známe už z toho prvního průběhu epidemie, kdy je prostě potřeba, tak jak známe jednotlivé zranitelné skupiny, tak tam zajistit samozřejmě příslušnou ochranu. A to, co se přihodilo v té Karviné, to, že vláda i v okamžiku, kdy roste počet případů, tak nebyla s to zareagovat, nebyla s to zavřít doly a nebyla s to podniknout další nezbytné kroky, tak to je vážný signál, že to vlastně nemá v ruce, že nejsou nastavené ty mechanismy, které by měly vést k tomu, že případná lokální ohniska se opravdu izolují. To je to, co tomu vyčítáme, protože se dneska čeká na výsledky testů 5 nebo dokonce 9 dní, tak to je věc, která samozřejmě nikomu na jistotě nepřidá. V okamžiku, kdy ten dotyčný po testování vlastně neví, na čem je, co to znamená, co to může znamenat pro jeho nejbližší, pro ty, se kterými je v blízkém kontaktu, tak tady se ukazuje, že opravdu ten systém selhává. A my jsme i dnes volali po tom, aby opravdu vláda podnikla několik zásadních kroků, například podnikla teď zátěžové testy celého toho systému zdravotnictví s cílem vychytat ta slabá místa a opravdu se připravit na případné možné komplikace, znát přesný recept na to a přesný postup, jak postupovat v okamžiku, kdy se objeví nějaké podobné ohnisko. V tomto případě vlastně paradoxně měla vláda v ruce ten nejpodstatnější zásah, protože doly OKD jsou fakticky v její správě, na to může dosáhnout a přesto na to nedosáhla.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy tedy říkáte, že vláda tu situaci nemá úplně pod kontrolou. Měl by tedy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odstoupit?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Pan premiér opakovaně řekl, že v žádném případě. Tak on sám o sobě říká, že nikdy nebude odstupovat a vlastně to také prohlásil i o ministru Vojtěchovi. Ale to, že se ta situace opravdu, je to zjevné i z výstupů zpravodajství po celý den a nejenom po celý dnešní den, že ta situace opravdu není dobře zvládnutá, tak z toho byl opravdu měla vláda vyvodit závěry. A co nejpodstatnější pro budoucno, zajistit, že pokud se objeví někde další ohnisko, takže nebude přešlapovat na místě a bude schopná udělat opravdu důležité kroky k tomu, aby se nákaza dál nešířila nebo se nestala úplně nezvladatelnou. To je asi to nejpodstatnější, co chceme po vládě, aby byla opravdu schopná v okamžiku, kdy se znovu něco bude dít, tak zareagovat adekvátně, zajistit karanténu, o které byla řeč. To spojení chytrá karanténa dneska opravdu zní skoro směšně…

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní
poslankyně Maříková. Mnozí poslanci se dnes podivovali, že když bylo uzavřené Uničovsko a Litovelsko, tak to opravdu bylo na základě 25 pozitivních nálezů. Teď na Karvinsku jsou ta čísla mnohonásobně vyšší. Vy osobně nasadila byste Karvinsko do karantény?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Dobrý večer z Malostranského náměstí. Uničovsko a Karvinsko jsou 2 naprosto odlišné situace. Uničovsko bylo v průběhu března, kdy nákaza byla v celé České republice, neměli jsme jí lokalizovanou. O tomto viru jsme naprosto nic nevěděli, vláda neměla zajištěný dostatek zdravotních pomůcek, dostatek ventilovaných lůžek. Karvinsko máme lokalizovanou, kde ta nákaza je. Ač tam dochází k masivnímu nárůstu, je to dáno tím, že dochází k plošnému testování. Tak, jak se vyjádřila hlavní hygienička a ministr zdravotnictví na výboru. A posléze dnes na plénu
Poslanecké sněmovny bylo řečeno, že ti pozitivní mají převážně mírné nebo žádné příznaky. To, co stojí určitě za kritiku, je ale to, že zde je značná nesystémovost, protože vidíme to například na tom testování, kdy testovaní nevědí ani, jak budou vyrozuměni, v jakém časovém úseku. Chybí zde metodický plán, který by jasně říkal, jak se budeme chovat při pandemii, epidemii nebo při právě takové lokální nákaze.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže s ohledem na tuto výhradu, kterou jste právě vyřkla, jakou známku vy byste dala ministrovi zdravotnictví za to, jak zvládá tu současnou situaci?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Já si myslím, že mně nepřísluší známkovat, jak učitelce ministra zdravotnictví, to by měli určitě voliči ve volbách a pokud příslušný ministr, teď se bavíme o ministrovi zdravotnictví, nekandiduje, pak voliči mohou ohodnotit daný politický subjekt, který ministra jmenoval na tento post.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobrá, tak to tedy necháme na voličích. I vám děkuju. Uvidíme se ještě v tom dalším kole. Ivan Bartoš, předseda Pirátů, i vám dobrý večer. Vaše
poslankyně Olga Richterová upozornila na to, co už tady zaznělo, že se lidi dozvídají mnohdy chybné výsledky testů nebo nepřesné výsledky, že se je dozvídají velice pozdě. Kdo by za to podle vás měl nést odpovědnost?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já si myslím, že i vláda měla za úkol do třicátého minulého měsíce dát strategii dopracování té chytré karantény, která má smysl, a mít i ten plán toho testování a zpracování výsledků a informování. A pokud vláda sice dodala nějaké papíry, nějaký koncert obou dvou těchto důležitých prvků boje s koronavirem, tak se to evidentně neděje. My jsme na tu situaci v Karviné upozorňovali už v březnu, naše zastupitelka z oblasti Zuzana Klusová. Pan Andrej Babiš ji nějakým způsobem odbyl. Paní ministryně měsíc poté ji taktéž ignorovala a v momentě, kdy vláda si dokonce na tom může vyzkoušet, jestli jsme se něco naučili v té první fázi, třeba ty notifikace těch lidí, tak se vlastně ukazuje, že ani kapacity, ani systém oznámení výsledků není funkční. Já jsem zaznamenal a možná i dneska měl pan premiér Babiš ve sněmovně tu roušku z toho Hack the Crisis, z toho hackathonu, kde byla například nabídka společnosti „Covidy“, která skutečně nabízela komplexní systém, včetně přiřazení čísla tomu testovanému člověku, způsob notifikace esemeskou a e-mailem a z mně nepochopitelného důvodu vláda s nimi žádnou spolupráci nezahájila. Takže pojďme se bavit o tom a mě to dneska v té sněmovně skutečně...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já bych od vás ráda slyšela, kdo tedy za tu situaci, o které mluvíte, nese zodpovědnost, velmi krátce.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Je to to vláda. Ministerstvo přebralo aplikaci od nadšenců z COVID-19.cz Chytrá karanténa a za 3 měsíce ji nedokázalo dotáhnout do stavu, aby člověk, který jde na testy, nebyl poslán domů s tím, že se možná doví nebo nedoví, jaké jsou výsledky toho testu. Někteří odmítli se do...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, děkuju vám. Máme tady ještě 2 další řečníky. Paní
poslankyně Aulická, je podle vás situace na Karvinsku pod kontrolou a pokud ne, tak proč?

Hana Aulická JÍROVCOVÁ, členka výboru pro zdravotnictví PS PČR /KSČM/:
Dobrý večer i ode mně. Já osobně si myslím, že ta situace na Karvinsku pod kontrolou dnes už asi je. Můžeme se bavit o tom, že některá opatření měla přijít daleko dříve, jako třeba utlumení dolů, protože tam vlastně vzniklo to ohnisko a já jsem přesvědčená, že některá rozhodnutí opravdu krajské hygieny měla přijít dříve. A musím říci, že dneska nebo včera, když jsme se bavili i na výboru pro zdravotnictví, tak pan ministr deklaroval s hlavní hygieničkou opravdu to plošné testování, znovu otestování lidí, kteří byli negativní. Ale samozřejmě vnímáme, že celý problém je i v té informovanosti. Já jsem to panu ministrovi osobně také říkala, že vnímáme spíš takový ten chaos a já zde musím teda se přidat k tomu, že opravdu ty informace, jak té veřejné správě, tak si myslím především těm testovaným lidem jsou velmi pomalé, anebo, nebo nepřesné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám a ještě Petr Gazdík za hnutí STAN. Dobrý večer. Vy jste se ohradili proti tomu, aby nakažení byli tedy jakkoliv stigmatizováni, především horníci. Vít Rakušan dokonce vyjádřil pochopení, že se v dolech ta nákaza velmi rychle rozšířila. Měly být doly uzavřené podle vás mnohem dřív, protože tam není prostě možné dodržet všechna ta požadovaná preventivní opatření?

Petr GAZDÍK, poslanec a místopředseda hnutí /STAN/:
Hezký dobrý večer. Určitě měla být minimálně na nějaký čas pozastavena těžba do té doby, než budou všichni otestováni a ne otestování tím způsobem, že budou stát hodiny ve frontě a čekat, takže ti, kteří koronavirus třeba neměli, ho mohli chytit v té frontě. Je nutné si uvědomit, že to, jakým způsobem to tam funguje a my to víme od našich starostů, vytváří strach a emoce. V případě, že se na všecko čeká, že to testování trvá až 3 dny v případě, že mezitím se potkávají další lidé, šíří se strach a panika, tak je to něco, co je špatně. A pan ministr je skutečně trochu teflonový, říká, že všechno funguje, ale ono tak opravdu není.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuji. Za chviličku budeme pokračovat. Do míst na severní Moravě, kde je teď tedy nejvíc nakažených, tak se lidi z ostatních částí republiky bojí jezdit, to jsme ostatně slyšeli i od pana starosty. Na úbytek návštěvníků si stěžují, jak hoteliéři, tak pořadatelé kulturních akcí, tak lázně.

Kateřina GOLASOVSKÁ, redaktorka:
Areál Lázní Darkov je zhruba z poloviny prázdný. Loni touto dobou měli téměř plno.

Lenka KRÁTKÁ, obchodní ředitelka, Lázně Darkov:
A to ohnisko vzniklo na Dole Darkov, což pro nás už od té doby má velmi negativní dopad, protože spousta lidí si Darkov spojuje, Důl Darkov s Lázněmi Darkov.

Kateřina GOLASOVSKÁ, redaktorka:
I když je Karvinsko, co se týče koronaviru, jedním z nejvíce postižených regionů, vedení Lázní Darkov ujišťuje své klienty, že se nemají čeho obávat. Už před časem totiž zavedlo řadu hygienických opatření. Ta ale nepomáhají. Lidé žádají, aby byl jejich návrh na lázně přeposlán jinam.

Jan KRKOŠKA, náměstek
hejtmana Moravskoslezského kraje /ANO/:
Pokles je ve městech, jako je třeba město Ostrava, Havířov, to jsou opravdu ta velká města, které žily tou kulturní aktivitou velkých koncertů nebo Colorsů a podobně.

Kateřina GOLASOVSKÁ, redaktorka:
Turisté se nehrnou ani do Litovle. Město bylo v březnu 2 týdny v karanténě, a to se podle starosty města podepsalo na návštěvnosti.

Viktor KOHOUT, starosta Litovle /nestr./
Minulý rok třeba v tuto dobu jsme měli muzeu 2000 lidí, návštěvnost, dnes máme 150.

Kateřina GOLASOVSKÁ, redaktorka:
Problém hlásili i někteří litovelští hoteliéři. Redakce a Kateřina Golasovská, Česká televize.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vrátíme se ještě jednou k zástupcům pěti nevládních stran. Pane Gazdíku, vy jste byl v karanténě a na test jste šel jako vůbec jeden z prvních v Česku, protože jste se na začátku března vrátil z Itálie. Zažil jste tehdy něco podobného, strach, anebo, nebo si myslíte, že se prostě s Covidem naučíme soužít, tak jak ostatně potom mnoho kolegů vašich dneska ve sněmovně volalo a vyzývalo k tomu?

Petr GAZDÍK, poslanec a místopředseda hnutí /STAN/:
Já jsem se vrátil z Itálie mnohem dříve, než byla karanténa povinná, byl jsem v dobrovolné karanténě, přestože jsem byl otestován negativně. Nezažil jsem, že nic negativního, ba naopak zažil jsem vlnu obrovské solidarity, když náš obchod třeba sám nám dodával věci, aniž by musel, před dveře. To nejhorší ten strach, který nejvíc máte v té karanténě, tak je to, že jste mohli ublížit nebo nakazit někoho jiného. Ta nejistota, jestli jste se třeba s někým nepotkali, což nebyl můj případ, protože my hned, jak jsme se vrátili, tak jsme v té dobrovolné karanténě zůstali, ale v té situaci, v které je dnes Karviná, je to něco, co je složité a my se musíme naučit, aby ty věci fungovaly rychle, aby byly ty procesy jasné a ony v tuto chvíli nejsou jasné. Když budou ty procesy jasné, tak se s Covidem postupně budeme muset naučit žít a naučíme se s ním žít.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Paní
poslankyně Aulická, vy byste vyhlásila znovu stav nouze, pokud by přišla druhá vlna, nebo by měl stačit už, dejme tomu, ten mírnější stav nebezpečí, který je v kompetenci krajských úřadů?

Hana Aulická JÍROVCOVÁ, členka výboru pro zdravotnictví PS PČR /KSČM/:
Já určitě nejsem kompetentní osoba, která by o tom měla rozhodovat, každopádně...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale názor na to jistě máte.

Hana Aulická JÍROVCOVÁ, členka výboru pro zdravotnictví PS PČR /KSČM/:
... já jsem přesvědčena, že o tom dneska nikdo nemůže říct, jestli by rozhodl nebo ne. Samozřejmě, ale to je prostě, musíme si počkat, jestli by druhá vlna přišla nebo ne. Pokud by přišla, tak je to otázka rozhodnutí vlády a budeme, očekávali bychom, jak se vláda k tomu postaví. A já jsem přesvědčena, že dnes to nikdo nedokáže říct. Ale pokud by to bylo opravdu závažný stav, tak já osobně bych viděla o tom, že ten nouzový stav by měl být vyhlášen, ale to se bavíme o nějaké budoucnosti a nikdo neví, jestli ten stav by opravdu nastal nebo ne.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Pane předsedo Pirátské strany Bartoši, je to samozřejmě hypotéza, pokud by druhá vlna přišla, co si podle vás může Česká republika dovolit z ekonomického hlediska, když vypnout ekonomiku už nelze, jak říká premiér?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
To by byla podle mého názoru naprostá sebevražda znovu vypínat celou Českou republiku. My jsme i v plánu Budoucnost řešíme teď, který jsme dali panu premiérovi, i v debatě s ministerstvy navrhli ten systém těch pandemických alarmů, který se dá i lokalizovat. To jsou ty semafory, jako je mají třeba na Novém Zélandu, které podle vážnosti situace, která se hodnotí na základě dat a testů, určí, že třeba v této oblasti nebo větší oblasti platí, řekněme, oranžová, a to znamená, může se to a to, povinnost nosit roušku platí zde a zde. A podle toho skutečně můžete velmi přesně a velmi transparentně zejména pro lidi, kteří tam žijí v té oblasti, určit, jaká je tam míra nebezpečí a jaká opatření se mohou v dané oblasti zapnout, vypnout. Já jsem v té Karviné byl se podívat, měl jsem i ochranné prostředky, byl jsem tam minulý týden ve čtvrtek ve Frýdku-Místku a skutečně tam jediné teď to opatření, a asi to je teda navenek postačující, jsou ty roušky v těch uzavřených prostorech. Ale otázka, zda tedy, pokud zjistíte, kolik je někde nakažených, ale nemáte otestováno jejich rodinné příslušníky, na které se tedy v danou chvíli, protože nikdo není pozitivní, to nevztahuje, tak skutečně potom se může ta nemoc šířit, a ta ohniska se můžou rozrůstat už jen přirozeným cestováním z vlaku A do bodu B, kdy prostě přijedete do jiného regionu, kde tam ta situace není. Takže chce to mít tu karanténu dopracovanou a já doufám, že vláda, vy jste se ptala na známku, já bych nechal pana ministra po škole, protože jsme 6 měsíců od začátku pandemické krize v České republice a evidentně ty základní prvky jako karanténa či plošné testování v řádu desetitisíců není v České republice možné. Tak naučili jsme se něco nebo ne? Jestli ne, máme celé léto na to se na případnou druhou vlnu připravit, která bude ještě souviset třeba se sezónními chřipkami, to se pak těžko rozliší, jestli ten pacient, který jde k lékaři, chrchlá proto, že má...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobrá, děkuji. Pirátský recept jsme slyšeli, děkuju vám. Paní
poslankyně Maříková, pokud by tedy, tak, jak třeba teď naznačil pan Bartoš v září přišla eventuálně druhá vlna, jak by postupovala SPD, pokud by byla ve vládě a měla tu pravomoc? Zavřela by školy, omezila by pohyb lidí venku, vrátila by roušky, jak by to podle vás vypadalo?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Ještě jednou dobrý večer. Nevím, jestli se můžeme bavit o druhé vlně, protože mi přijde, že ještě ani první vlna neskončila, když se podíváme na to ohnisko na Karvinsku. Ale eventuálně pokud by došlo k nějakému nárůstu a hypoteticky bychom se bavili o druhé vlně, tak nelze takhle modelově globálně říct, co bychom zavírali nebo ne. Museli bychom vzít jednotlivé modelové situace, ke kterým by se vyjádřili jak hygienici, tak epidemiologové, abychom znali názor odborníků a pak bychom mohli říct, jak bychom v jednotlivých těch modelových situacích, co bychom dělali, jaká opatření. Já už jsem se tady zmínila, že nám chybí tady metodický plán, který by jasně stanovil, jak budeme postupovat právě v těch konkrétních situacích. Dále bych upozornila na to, že my už jsme při té první vlně upozorňovali na to, že by mělo dojít k novele zákona o veřejné ochraně zdraví, kde by mělo být jasně stanoveno, jaké pravomoci bude mít po nějakou kratší konkrétní dobu ministr, potažmo vláda, než se právě v takové akutní situaci stihne sejít
parlament. Vláda nic takového nepředložila, vypadá to, že spoléhá, že znovu by mohl být nastaven nouzový stav.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, no a ještě tedy
Martin Kupka. Druhé vlně teď reálně čelí například Izrael, zdá se, že je dokonce horší, než byla ta první. Z toho, jak hodnotíte chování vlády, úřadů, hygienických stanic tady v Česku, zdá se vám, že pokud by měla druhá vlna vstoupit i do této země, což si samozřejmě nikdo nepřeje, že se na něj připravujeme kvalitně, chytře a důsledně?

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že je bohužel jasné, že to úplně dobře nezvládáme, a i proto jsme koneckonců se přidali k té dnešní schůzi
Poslanecké sněmovny s konkrétními návrhy toho, aby to mohlo opravdu dopadnout lépe, aby Česká republika byla připravenější, jak co se týče metody, tak v okamžiku, kdy se objeví konkrétní ohnisko, jak postupovat, aby v tom byl řád, protože samozřejmě v okamžiku, kdy v něčem řád je, tak to nebezpečí šíření chaosu a samozřejmě paniky je logicky mnohem menší. To je důležitý krok. Další podstatný krok je prověřit i to, o čem jsem mluvil, jakou zátěž dneska naše zdravotnictví jako systém unese, na co je vlastně připravené a čemu bychom případně měli zabránit, kde jsou ta slabá místa a jak je vychytat. To jsou konkrétní kroky spolu s dalšími úpravami legislativy, tak, aby třeba i z hlediska náhrady škod to bylo vyřešené a stát do budoucna nemusel hrozit vážným problémům s žalobami právě o případnou náhradu škody. Já osobně pevně doufám, že jediná cesta, jak se opravdu vyhnout té masivní druhé vlně, je mít recept na ta lokální ohniska, a tam dokázat zasáhnout, nešířit paniku, nešířit obavy z druhé vlny, ale připravit se věcně racionálně na to, jaké musí být jednotlivé kroky v okamžiku, kdy tak jako v případě Karviné se nějaký větší problém objeví. A na to musíme být nachystaní...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
O tom, jaké budou ty konkrétní lokální kroky, o tom budeme diskutovat i s našimi dalšími hosty. To byly tedy názory zástupců pěti opozičních nebo řekněme nevládních stran. Všem zúčastněným za ně děkuju.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu